Маљковић: Нисам ја битна, важне су младе играчице

БЕОГРАД: Имала сам одговорност да изађем овде у тренутку када је врло деликанта ситуација и да посао одрадим на најбољи могући начин, да окупим те девојке, да осете да нису напуштене и остављене, изјавила је селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић.
Marina
Фото: КСС

Србија ће у недељу од 18 сати против Хрватске у квалификацијама за Евробаскет 2023. године одиграти први меч након Олимпијских игара у Токију.

"Након Токија и последње утакмице против Француске, донела сам одлуку да овај новембар дефинитивно одрадим, јер сам осећала потребу према овим девојкама. Ја не волим да будем дужна и нисам навикла да будем дужна у било ком смислу, тако да сам једини дуг осетила према овим младим девојкама, које смо окупљаљи у сваком тренутком. Сваки тренутак одмора, с обзиром да ми се сезона у Азији у последње четири године завршава раније, радила сам са млађим играчицама. Сада у новембру желим да пробам нешто са њима и да их окупим. Ту сам", рекла је Маљковић новинарима у хали Визура на Тошином бунару.

Селекторка је упитана и да ли ће и после новембра водити националну селекцију.

"Акценат је на овоме, да видимо шта ће бити на утакмици против Хрватске, заиста ја сад нисам битна. Сада су стварно оне важне и од њих све зависи. Од онога шта оне буду показале на утакмици са Хрватском. Од енергије, жеље, од те будућности коју Србија очекује. Онда ћемо да се договоримо. Моја обавеза и одговорност, то своје играче у сваком тренутку учим да су то кључне речи. Имала сам одговорност да изађем овде у тренутку када је врло деликанта ситуација и да посао одрадим на најбољи могући начин, да окупим те девојке, да осете да нису напуштене и остављене, да виде да неко према њима има исти однос као и према некима које су много веће звезде биле у овом тренутку. Нестрпљива сам да видим како ће одиграти у недељу за Србију", рекла је Маљковић.

Актуелне шампионке Европе нови циклус почињу у подмлађном саставу, без дугогодишњих репрезентативки Јелене Брукс и Соње Васић, које су се опростиле од националног дреса.

"Нови тим, не знамо ништа, да будемо искрени, али оне добро раде, имају добру радну енергију. Радили смо добро током целе недеље, играчице које имају искуства и капитен увеле су у фино у причу, која је другачија од летос. Оне су сада у првом плану, за разлику од лета", каже Маљковић и додаје и да први ривал Хрватска има слично стање у свом тиму.

"Играмо против екипе која је има слична ситуацију. Не поредимо се ни са ким, али и они имају много младих и талентованих играчица. Играмо утакмицу које није било дуго, ја никада нисам водила меч против Хрватске од кад сам селектор".

Маљковић је истакла да се нада добром резултату против Хрватске.

"не треба да покажу на терену да ли су спремне за овако нешто и овај нивоу. Чињенично оне играју добро у својим клубовима, показују и напредак од летос. Сад иде оно најзанимљивије за њих, па хајде да их пустимо да "причају", ја се надам позитивном у недељу од 18 сати", закључила је Маљковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести