Ин мемориам: Милутин Лута Павловић (1931–2022)

НОВИ САД: Српски спорт остао је без мр Милутина Луте Павловића, који је преминуо у 91. години у Новом Саду.
sahrana, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Изузетно плодан аутор великог броја књига из области кошарке, човек посвећен и до краја одан овој игри, био је и оснивач Више тренерске школе, на којој су се, под његовим оком, али и менторством, образовали млади нараштаји.

Лута је рођен 11. октобра 1931. године у Битољу, средњу школу завршио је у Кикинди, а Факултет физичке културе у Београду, где је и магистрирао. Тема коју обрадио и одбранио била је „Утицај различитих врста мишићних напрезања на прецизност шутирања у кошарци“.

У кошарку је ушао, и до краја живота остао јој веран, давне 1947. године. Био је играч у више клубова из Кикинде, Београда, Алексинца и Ниша. Таленат који је показивао, утицао је на то да је позиван у разне селекције, па ја наступао за репрезентацију Београда, студентску селекцију Војводине, онда и Југославије, као и за изабрани тим Београдског универзитета.  По завршетку играчке, определио се за тренерску каријеру, током које је водио, између осталих, екипе Студента и Радничког из Ниша, а онда и жене новосадског Партизана, односно Тополчанке из Бачке Тополе.

Од 1973. па до 1990. године, мр Милутин Павловић био је саветник за кошарку у Заводу за физичку културу Војводине у Новом Саду и заменик директора ове установе. За свој ангажман у спорту и за развој кошарке више пута је награђиван. Посебан допринос унапређењу спорта који је толико волео, дао је кроз теоријски рад, у виду приручника, уџбеника и књига у којима је обрађивао теме из кошарке. Многи га зато данас сматрају најплоднијим аутором из ове области на просторима читаве некадашње земље.

Сахрана мр Милутина Луте Павловића биће данас у 13 часова, на гробљу у Сремској Каменици.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести