Мута Николић: Испада да је "штос", а медаље су нормална ствар

БЕОГРАД: Помоћни тренер кошаркашке репрезентације Србије Мирослав Николић открио је да су Богдан Богдановић и он обећали један другом златну европску медаљу из Истанбула, али да ће за четири године исправити ствари и попети се на кров Европе.
Miroslav Muta Nikolic/Fonet
Фото: FoNet

"Одмах после свих отказа, Богдан и ја имали смо наш договор да идемо на злато. Урадио је велики део посла, био најбољи наш играч, али у финалу није имао снаге. Обећали смо један другом злато, нисмо испоштовали, али наредно првенство бићемо много бољи и бићемо шампиони", рекао је Николић Танјугу.

Николић, две деценије сведок скоро свих медаља националног тима као део стручног штаба, жали за поразом од Словеније у финалу (93:85), иако сматра да је сребро успех.

"И пре 20 година сам говорио да је све ово нормално, а сада испада да је неки "штос". Ми смо кошаркашка нација, свака част момцима на сребрној медаљи, она је за мене увек била успех, иако остаје жал за златом. Шта нас је све пратило кроз припреме и отказе, повреде, играчи су дали максимум".

Популарни Мута признао је да је Словенија имала више енергије у финалу и умор окарактерисао као кључни разлог пораза Србије.

"Одиграли смо мушки финале, тамо се никад не зна, али на нашу жалост изгубили смо. Словенци су били бољи, свежији, док смо ми били много уморни. Имали смо и пех да смо и ту имали повређене играче".

Он је подсетио да успеси српске кошарке нису случајни, упркос томе што смо мала земља.

"Имао сам част да будем у Новом Саду на Светском првенству (тада селектор У19 селекције прим. аут) када смо као мала земља Србија били прваци планете победом над Американцима са Каријем, Џорданом и осталима, који сада играју и за сениоре. Ми гајимо децу, радимо, имамо најбоље тренере и ништа није случајно. Јесмо мала земља, али смо кошаркашка нација и сва деца су мотивисана да се баве тим спортом".

Николић у предостојећој сезони биће тренер Партизана, али и скоро сигурно наставља свој посао поред Александра Ђорђевића.

"Вероватно остајем. Зависи од Саше Ђорђевића", закључио је Николић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести