МВП трофеј НБА лиге добио име по Мајклу Џордану

ЊУЈОРК: Награда за најкориснијег играча регуларног дела сезоне (МВП) у НБА лиги од данас носи име по легендарном америчком кошаркашу Мајклу Џордану, преносе амерички медији.
Majkl Džordan  Foto: AP Photo/Gerry Broome
Фото: AP Photo/Gerry Broome

Трофеј, који је последње две сезоне освајао кошаркаш Денвера и српски репрезентативац Никола Јокић, доживео је редизајн. Он је један од шест трофеја, који су данас добили нови облик, а дата су им и нова имена према легендарним кошаркашима, који су обележили историју НБА лиге.

Џордан (59) је са Чикагом освојио шест титула у НБА лиги и у свих шест финала освајао МВП награду. Он је учествовао у креативном процесу стварања бронзане статуе, која ће од ове сезоне бити додељивана најбољем играчу регуларног дела НБА лиге.

Трофеј је висок око 60 цм (23,6 инча), а тежак око 10,7 кг (23,6 фунти), у чему постоји симболика. 23 представља Џорданов број који је носио током већег дела НБА каријере. Број шест представља број титула које је Џордан освојио у НБА лиги, наводи се у саопштењу НБА.

Награда за МВП финала носиће име по недавно преминулом Билу Раселу. Трофеј за најбољег одбрамбеног играча добио је име према славном центру Хакиму Олајџувону, коју је током каријере ову награду добио два пута.

Награда за најбољег рукија у сезони названа је по легендарном центру Вилту Чембрлену.

Трофеј за најбољег шестог играча од данас носи име по Џону Хавличеку, који је током првих седам сезона своје каријере у НБА лиги улазио с клупе, али је четири пута изабран у "ол-стар" тим.

Награда за кошаркаша, који је највише напредовао од ове сезоне носи име Џорџа Мајкана.

У саопштењу НБА се наводи да је уведена нова награда за одлучујућег играча сезоне, која је названа према легенди ЛА Лејкерса Џерију Весту. О овој награди одлучиваће жири, који ће чинити представници медија, а кандидате за награду ће именовати главни тренери НБА клубова.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести