Након Купа Радивоја Кораћа: Солидна игра, мучан завршетак

Овосезонски финални тирнир Купа Радивоја Кораћа донео је солидну кошарку, историјско учешће једне екипе из регионалне лиге (КК Свети Ђорђе из Житишта), узбудљиво финале, старог победника с обзиром да је Партизан одбранио трофеј освојен лане, али и скандал и тешке речи, као чест део фолклора када се један од вечитих ривала осети оштећеним.
Partizan osvajac Kupa Radivoja Koraca/Konstadin Kamenov
Фото: Фонет/Констандин Каменов

Подсећања ради, председник Црвене Звезде Небојша Човић је након финалне утакмице осуо дрвље и камење на судије и Кошаркашки савез Србије.

- Ради се о системској крађи, враћамо се у времена у којима знамо шта се дешавало. Могли сте да видите, КШ не постоји! То је скуп људи који су залутали. Погледајте ложу, да ли је седео један представник Звезде. Није моје да анализирам састав ложе, мислим да држава има пуно разлога да се забави тиме – рекао је Човић.

По њему, споран моменат догодио се у последњој секунди када су арбитри свирали фаул Билија Берона над Лендејлом у последњој акцији Партизана, при резултату 74:74, али то је по мишљењу првог човека црвено – белих само део спорних одлука судијске тројке. 

- Белошевић је тенденциозно и врло лукаво поткрадао Црвену звезду, на крају је завршио посао. Чист фаул у нападу Ренфроу није свиран. Пре тога, наградио их је са два бацања када је истекло време, нису пренели лопту, на крају Обркнежевић свира нешто што се у кошарци уопште не свира. Ако је то свирано, онда је требало да буде свирано и оно на Перпероглуу. Али то је Куп Србије. Јасно ћемо да преиспитамо да ли у тим акцијама уопште треба да учествујемо. Никад не честитам украдено, па нећу ни сада – рекао је Човић.

Да ли је и колико Звезда оштећена питали смо неке домаће кошаркашке судије, које су (очекивано) једва пристале на коментар, али под условом да им се име не помиње. Фокусирали смо се на последњи минут финала, јер би у противном могао да буде написан “роман у наставцима” . За све њих, последњи фаул Берона над Лендејлом ни најмање није споран, десио се пре истека времена, а појединци сматрају да је могао да буде досуђен и намеран прекршај. Са друге стране, дуел Ренфроа и Човића је специфичан.

- Код последњег фаула ситуација је јасна, све се врло лепо видело, али дуел Ренфроа са Филипом Човићем није снимљен из близине, нити се могао видети снимак из неког другог угла. Нико од судија није реаговао, мада су двојица била одлично постављена  и у прилици да јасно виде ситуацију. То иницира помисао да фаула заиста није било.– речи су једног нашег познатог кошаркашког судије, уз напомену да су делиоци правде финала биле наше најбоље судије.

Код већине љубитеља спорта спорне ситуације се тумаче према навијачком определељу, а такав је случај и сада. Када су вечити у питању -  вечито је тако...

За разлику од колега  из пораженог тима, у табору Партизана владало је одушевљењем јер је у финалу савладан фаворизовани, велики  ривал.  - Желео бих искрено да честитам Црвеној звезди на чврстој и фер игри. Било је ово тешко финале, много преокрета, играли смо мушки, погодили тешке шутеве... Мене су научили да поштујем противника. Ово је спорт и желим да им честитам како су одиграли и како су се борили. Финала су увек иста, кад је егал... На једну лопту смо добили утакмицу. Ако вам треба наслов, њихов таленат против наше одбране и ми смо добили - рекао је тренер Партизана Андреа Тринкијери.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести