Олимпијакос, Панатинаикос, Фенербахче и Реал Мадрид на фајнал - фору Евролиге

На фајнал-фору Евролиге за кошаркаше играће Олимпијакос, Реал Мадрид, Фенербахче и Панатинаикос.
s
Фото: Euroleague

Завршни турнир игра се у Берлину од 24. до 26. маја, а парови полуфинала су Фенербахче - Панатинаикос и Олимпијакос - Реал Мадрид.

Олимпијакос је савладао Барселону са 63:59 у гостима у мајсторици четвртфинала. Екипа Јоргоса Барцокаса трећу годину заредом пласирала се на завршни турнир Евролиге. Претходне године поражена је у финалу од Реала, а годину раније елиминисана је у полуфиналу од каснијег шампиона Ефеса. Ривал Олимпијакоса у полуфиналу биће Реал и биће то репреиза прошлосезонског финала из Каунаса.

У Блауграни, у изузетно тврдој, дисциплинованој и дефанзивно оријентисаној кошарци, Атињани су кључни искорак ка тријумфу направили средином псоледнеј деонице серијом поена и одбраном којом су затворили све путеве до свог обруча. Серија 8:0 у том налету испоставило се као преломна за победу. Две тројке су у том интервалу погодили гости, по једну Меккисик и Папаниколау, Мекисик је погодио и двојку и гости су тада усмерили меч у жељеном правцу. Барса није, наравно, одустаја, а велику прилику да врати резултатски егал пропустила је при вођству Грка 57:54. Тада је Абрињес повукао напад, али му је Мекисик "украо" лопту, која је припала гостима, да би у наставку Милутинов сам као дух под кошем закуцао и тада већ решио утакмицу. Абрињес је потом убацио двојку међутим играчи Олимпијакоса нису паничили, сигурни са пенала били су Кенан, потом Папаниколау, за још један тријумф гостију у истом дану одлучујуће серије четвртфинала. Шекил Мекисик убацио је 12 поена, Костас Папаниколау 11, Никола Милутинов 10, а Филип Петрушев пет поена. Код Барселоне Никола Лапровитола постигао је 17, а Алекс Абринес 13 поена. Никола Калинић није се уписао у стрелце, а за 19 минута промашио је седам шутева.

Фенербахче је у мајсторици четвртфинала савладао Монако са 80:79 после продужетка. Турски тим "срушио" је досадашњу традицију јер је у претходним мајсторицама домаћин славио 19 пута, а јунак је био Ник Калатес. Он је прво погодио тројку за изједначење (77:77) минут пре краја, затим и за победу 19 секунди пре истека времена, а потом у одбрани изборио "мртву лопту" и решио меч. У регуларних 40 минута Монако је имао шут за победу, али је Ели Окобо промашио. Калатес и Скоти Вилбекин предводили су Фенербахче са 14 поена, Тарик Биберовић убацио је 13, а Марко Гудурић 12. Код Монака Мајк Џејмс постигао је 20, Донатас Мотејунас 16, а Окобо 15.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести