Пети чин финала плеј-офа АБА лиге: Звезда или Будућност, питање је сад

Пета утакмица финала плеј-офа између кошаркаша Црвене звезде и Будућности донеће одговоре на два велика питања, ко ће бити шампион АБА лиге и ко ће следеће сезоне наћи место у Евролиги.
zvezda buducnost, kk crvena zvezda
Фото: КК Црвена звезда

После четири дуела, све је на почетку, резултат је 2:2, ори чему су оба тима искористила предност домаћег терена.

Београђани су прва два меча на свом паркету решавала великом разликом, али су претрпели два пораза у “Морачи”. Посебно тешко пао им је пораз у четвртом мечу, јер су имали изгледну прилику да заврше посао у регионалном такмичењу. Звезда је до сада три пута освајала АБА лигу, али је сва три пута питање титуле решавала на гостујућем терену, па данас има шансу да први пут пехар освоји пред својом публиком. С друге стране, Будућност је до сада једину титулу освојила на домаћем паркету.

„Морамо да одиграмо борбено, паметно, да имамо врхунску концентрацију током свих 40 минута, хладне главе, али користећи огромну енергију коју ћемо добијати с трибина од наших навијача. Уз помоћ њих, сви чврсто верујемо да можемо до циља који је зацртан и за који смо се борили од првог дана и првог кола АБА лиге. Очекује нас финална утакмица, имали смо могућност да победимо већ у Подгорици, али смо у потпуности окренути овоме што следи. Знамо да ћемо имати огромну подршку с трибина, и хвала навијачима што су препознали да нам је потребна помоћ да дођемо до циља“, рекао је тренер Црвене звезде Милан Томић.


Суде Словенци и Хрват

Словенци Саша Пукл и Марио Мајкић, те Хрват Томислав Хордов делиће правду у мајсторици финала плеј-офа АБА лиге. Улога првог судије у утакмици припашће Пуклу, као једном од најбољих и најискуснијих арбитара у региону и Европи. Пукл и Хордов судили су први меч финала, који је Звезда добила резултатом 91:72, док су Хордов и Мајкић били на паркету „Мораче” у трећој утакмици, у којој су Подгоричани славили, уз бројне навијачке инциденте - 80:72.

Црвено-бели ће свакако бити задовољни што на терену неће бити Словенца Дамира Јавора, на чије суђење су много пута имали озбиљне притужбе. Јавор је водио четврти меч.


Слаже се с тренером и првотимац црвено-белих Дејан Давидовац.

„Очекује нас изузетно тешка утакмица, али пред овакве мечеве нема умора, нема приче о повредама, овакве утакмице те дефинишу и за овакве мечеве тренираш и радиш свакодневно. Знамо да ћемо имати подршку, видим да је интересовање огромно, и тај ветар у леђа, тај хук с трибина који праве наши навијачи и који је јединствен, свакако ће нам много значити. Морамо да будемо мирни, и да хладне главе спроведемо све што је потребно и што је договорено у свлачионици. Припремамо се и бићемо спремни за овај изазов“, рекао је Давидовац.

Кошаркаш Будућности Едвин Џексон пред мајсторицу у Београду каже да је свестан колико их врућа атмосфера чека, али да би баш због тога тријумф био слађи.


Семафор финала

1. утакмица: Црвена звезда – Будућност      91:72

2. утакмица: Црвена звезда – Будућност      107:69

3. утакмица: Будућност – Црвена звезда      80:72

4. утакмица: Будућност – Црвена звезда      84:80

5. утакмица: Црвена звезда – Будућност      (данас, 19)


„Начин на који смо изгубили прве две утакмице, да ли је било 30 или 40 разлике, није више битан. Важно је да данас постигнемо бар поен више и обезбедимо Будућности место у Евролиги, јер ови људи то заслужују. Оставићемо све на паркету. Биће тешко, публика ће бити “луда”, али то су моменти за које се живи. Велике дворане и велике утакмице, ко год победи, биће прави шампион. Срећни смо што смо изборили тај меч, нисмо хтели да изгубимо на нашем терену, јер су навијачи били сјајни целе сезоне. Хтели смо да им дамо последњу велику победу, последњи шоу, јер нас неће гледати у Београду. Играо сам у великим дворанама, пред много људи, али некада ствари оду изван спорта. Нико не воли да буде испљуван, поготово кад не може да одговори. То је било кукавички, да ме неко од њих видео на улици, зна да то не би смео да уради“, рекао је француски репрезентативац.

Интересовање публике било је невероватно и карте су плануле, па све гарантује представу вредну финала. На крају, први човек Звезде Небојша Човић рекао је да ситуација у петој утакмици неће бити онаква каква је била у Подгорици на претходним дуелима, када су црвено-бели били изложени малтретирању публике, обезбеђења и полиције.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести