Почиње НБА: Бруклин и Лејкерси "изазивају" Милвоки

ЊУЈОРК: Јубиларна 75. НБА сезона почиње у ноћи између уторка и среде, а Србија ће ове године имати пет представника у најјачој кошаркашкој лиги света.
nba
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark J. Terrill)

То су Никола Јокић (Денвер), Богдан Богдановић (Атланта), Немања Бјелица (Голден Стејт), Бобан Марјановић (Далас) и Алексеј Покушевски (Оклахома).

Већ првог дана на програму су два дербија - актуелни шампиони Милвоки Бакси дочекаће Бруклин Нетсе, док ће Лос Анђелес Лејкерси бити домаћини Голден Стејт Вориорсима нашег Немање Бјелице.

Екипа из Висконсина у одбрану титуле креће дуелом са једним од највећих конкурената за шампионско прстење - тимом Стива Неша, који је елиминисала прошле сезоне после седам мечева у борби за финале Источне конференције.

Домаћи су током лета доживели одређене промене у саставу, екипу су напустили Пи-Џеј Такер, Брин Форбс и Џеф Тиг, док су стигли Џорџ Хил, Родни Худ, Тремонт Вотерс и Семи Ожелеје.

С друге стране, током лета, у Бруклину је у фокусу више била ситуација у вези Кајрија Ирвинга него промена у тиму.

Један од најбољих плејмејкера лиге одстрањен је из тима због одлуке да не прими вакцину, па ће све очи бити упрте у Кевина Дурента и Џејмса Хардена.

Нетси су у међувремену довели још једно велико појачање у виду плејмејкера Сан Антонио Спарса Петија Милса, док су истовремено и продужили уговор са Блејком Грифином, али и вратили Ламркуса Олдриџа - после проблема са срцем, односно добијања дозволе лекара да се врати кошарци.

Два и по часа касније, од четири сата после поноћи по средњеевропском времену, у "Стејплс Центру" играће се велики дерби између домаћих Лејкерса и гостујућих Вориорса.

Шампиони из сезоне 2019/2020, после елиминације од Финикс Санса прошле године у другој рунди плеј-офа, доживели су велике промене током паузе.

Леброну Џејмсу и Ентонију Дејвису придружило се неколико проверених и искусних играча, пре свих Расел Вестбрук и Кармело Ентони, односно Ражон Родно, Тревор Ариза, Двајт Хауард, Диандре Џордан и Кент Бејзмор, али не треба заборавити ни доласке Кендрика Нана и Малика Монка.

За разлику од ривала, Вориорси нису превише мењали изглед тима, одлучивши се такође за проверене, искусне играче.

Алена Смајлагића заменио је Немања Бјелица, који је током предсезоне показао да ће бити велико појачање за екипу Стива Кера, док су у "залив" стигли и повратник Андре Игудала и Ото Портер Јуниор.

Ипак, сви у Вориорсима се надају да би ова сезона могла да остане упамћена по повратку Клеја Томпсона - који је због повреда предњих укрштених лигамената пропустио претходне две такмичарске године.

Преостали српски играчи на терен излазе у ноћи између среде и четвртка, односно четвртка и петка.

Актуелни МВП, Никола Јокић и Денвер Нагетси у нову сезону крећу гостовањем Финикс Сансима, Алексеј Покушевски и Оклахома Сити Тандери путују у Јуту на дуел са Џезом, док ће Богдан Богдановић и Бобан Марјановић имати међусобни дуел у окршају Атланта Хокса и Далас Меверикса у Џорџији.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести