ПРОМЕНЕ У АБА ЛИГИ И ЕВРОЛИГИ Пројкат Дубаија позитиван за “вечите”

Наводи специјализовани кошаркашки портал.
КСС
Фото: КСС

Већ месецима се прича о потенцијалном уласку Дубаија у европска такмичења, а недавно су се појавиле и нове информације у вези са том темом. Наиме,специјализовани кошаркашки портал Basketball Sphere објавио је целу причу о новом пројекту. Како се наводи, буџет поменутог клуба ће у дебитантској сезони бити око 12.000.000 евра. То се у основи коси са свим медијским натписима према којима постоје “пикирани“ евролигашки суперстарови.

Дубаи је изабрао АБА лигу као место где ће додатно развијати свој бренд и играчки кадар и није морао нужно да буде део неке европске лиге како би учествовао у Евролиги или Еврокупу. Овим је јасно послата порука Црвеној звезди и Партизану да њихова места у Евролиги нису и неће бити угрожена. Сходно томе, Дубаи ће већ наћи своје место под сунцем у елити или Еврокупу.

Дубаи би се кроз регионалну лигу додатно развијао, градио бренд и у што је бољем могућем светлу представљао љубитељима кошарке у Европи. Ривалима из АБА лиге би се омогућиле посебне погодности када су гостовања у питању. Дуга путовања, барем са финансијског аспекта, не би требало да представљају проблем ни за један од клубова.

Дубаи би својим учешћем покушао да додатно отвори тржиште АБА лиги, те да потенцијално привуче спонзоре који би у великој мери стабилизовали функционисање самог такмичења. Учешћем Дубаија у АБА лиги се ништа не би променило када су европске амбиције клубова из региона у питању, сходно томе да не би постојала могућност да се оне наруше.

Дубаи жели да на бројне начине подстакне развој регионалне кошарке са фокусом на условима за задржавање (у лиги) најталентованијих играча из земаља бивше Југославије. Нема сумње да би у перспективи Дубаи био и важна спона између регионалне лиге и Евролиге/Еврокупа. То наговештава како би кредибилитет АБА лиге на свим нивоима могао да постане знатно већи и озбиљнији. Постављањем стабилног бизнис модела, кошарци у региону, али и Европи би се без сумње могао дати један “нови живот“.

Из свега приложеног се да извући јасан закључак како Дубаи не долази у Европу са неограниченим буџетом. Биће приморан као и остали клубови да паметно инвестира како би развио што успешнији систем. Јасно је да постоји унапред дефинисан бизнис модел који се односи на клуб, али и на лигу, те на њену ерспективу.

В. М. П.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести