Ражнатовић: Неприхватљив предлог клубова за плате играча

БЕОГРАД: Најпознатији кошаркашки менаџер и власник агенције Беобаскет Миодраг Ражнатовић изјавио је да је неприхватљив предлог да се играчима исплати само део из уговора пре проглашења пандемије корона вируса.
r
Фото: Youtube Printscreen

Пандемија је стопирала је сва кошаркашка такмичења у Европи, због чега клубови немају очекиване приходе , што је довело до тога да се траже решења за плате кошаркаша.

Пре свега, нема аргумената да тренутна суспензија свих такмичења због пандемије пада под категорију ''непредвидивих околности'', правно названих – ''force majeure'', односно виша сила. Друго, такође нема аргумената да европски уговори немају калузулу која регулише те непредвидиве околности, чинећи наше уговоре другацвијим од оних у НБА, наводи се у саопштењу Ражнатовића, објављеном на сајту агенције Беобаскет.

Додаје се да се "ситуација мора решити у складу са општим начелима закона, а посебно је важно за све уговоре, који потпадају под БАТ јурисдикцију, да се морају решити у складу с принципом ''еx аеqуо ет боно'', тачније једнакост, правда, правичност."

“По мом мишљењу, ситуација није компликована. Кошаркаши су већ зарадили 70 одсто својих плата, што значи да је остало да им се исплати још 30 одсто. Незваничан предлог Евролигашких клубова је да се исплати 67 одсто вредности уговора, преведено само оно што су до сада кошаркаши зарадили. То је дефинитивно неприхватљиво јер такав предлог ставља све негативне ефекте тренутне ситуација само на кошаркаше."

Ражнатовић истиче да "није прихватљиво понудити као објашњење чињеницу да клубови немају приходе и да због тога играци неце бити плаћени.

Ово предложено решење оставља кошаркаше без икаквих примања, што се не може сматрати равноправношћу и коректношћу. Надаље, незванични предлог је супротност ''једнакости, правде и правицности'' (еx аеqуо ет боно) и може се рећи да се са сигурношцу неће бити прихвацена. С обзиром да причамо о 30 одсто уговора, уверен сам да це штета бити болље да се дели на једнаке делове. То значи да је на клубовима да исплате 15 одсто, што значи да це кошаркаши примити 85 одсто од онога што су на почетку сезоне потписали, поручио је Ражнатовић, уз констатацију да предлог Удружења кошаркаша Евролиге, који ће наводно затражити 80 одсто плате, по његовом мишљењу, није задовољавајући.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести