Саво Рајковић и у петој деценији активан играч

Четрдесетшестогодишњи Саво Рајковић почео је да тренира кошарку у пионирској екипи новосадске Војводине као једанаестогодишњак  и још увек је активни играч.
Не признаје године: Саво Рајковић
Фото: Не признаје године: Саво Рајковић

Члан је гајдобранског Херцеговца, првака групе Б Друге регионалне српске лиге. За пласман у виши ранг одиграће се мини лига (Херцеговац, I come to pley, Џокер и Дунав), а према проценама стручњака Гајдобрани су највећи фаворити за пласман међу прволигаше.

- У току играчке каријере, која, ево, траје пуне 22 године у сениорској конкуренцији, наступао сам за 11 екипа. Ако Херцеговац уђе у Прву лигу, биће ми то шести клуб с којим сам се пласирао у виши ранг - поносно истиче  Рајковић.

Као члан јуниорског тима Војводине (1990/91) био је омладински шампион Југославије.Била је то златна генерација новосадских црвено-белих.


И школа и кошарка

Рајковић је дипломирао на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду, а магистрирао је на Факултету за спорт и туризам на новосадском Универзитету Едуконс.

Током играчке каријере наступао је за следеће клубове: Војводина-Нови Сад, Херцеговац-Гајдобра, Боровица-Рума, Ибон-Никшић, Војводина Нови Сад, Лавови 063-Београд, Лајонс-Вршац, ЦАБ Мадеира - Португал, Раднички-Нови Сад, Пролетер-Зрењанин, а сада је члан Херцеговца.


- У  јуниорској дружини наступао сам заједно са Драганом Тарлаћем, Златком Болићем, Голубом Јовићем и другима. Од тада прошло је много времена, али сећања не бледе.

Од активног бављења кошарком Рајковић се опростио у пролеће 2010. године, да би после девет лета  уследио повратак на терен.

- На позив спортског директора гајдобранског клуба Стојана Дангубића поново сам се обрео у Херцеговцу, чији дрес сам носио једну сезону у Првој Б лиги.Прошле године стартовали смо од најнижег ранга такмичења, такозване бетон лиге, и  ето нас за две календарске године на корак до Прве лиге.. Управа клуба и тренер Радомир   Кисић стручно и одговорно раде свој посао. За спортску Гајдобру је од највеће важности што има халу.

Иако је у  петој деценији живота Саво не попушта пред младима, игра сјајно и ветеран је само по гиднама. Ипак, размишља да ускро заврши са активним играњем. - Планирам да  каријеру завршим ускоро, после уласка Херцеговца у

Прву лигу. Међутим, разговараћу са клупским челницима и након тога донећу коначну одлуку.

Искусни кошаркаш има савет млађима.

- Морају спортски да живе и да буду максимално посвећени кошарци. Таленат је од изузетне важности у сваком спорту, с тим што се без великог рада не постаје играч. Уосталом, моја каријера оволико траје  зато што сам био посвећен једном од  најлепших  спортова  на свету. Они који хоће да успеју морају  много да тренирају – поручио је Рајковић.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести