СП до 19: Србија максимална, пали и Французи

Репрезентација Србије у кошарци до 19 година окончала је са максималне три победе групну фазу такмичења на Светском првенству које се одржава на Криту, савладали су Француску са 85:76 (26:22, 20:14, 18:24, 21:16).
Marko Pecarski/FIBA
Фото: ФИБА/Марко Пецарски

У мечу трећег кола групе „Д“ изабраници селектора Александра Бућана приказали су далеко најбољу игру у досадашњем току шампионата и савладали до сада најтежег ривала селекцију Француске. Наш млади тим је кључну предност стекао на почетку другог полувремена коју је успео да сачува до самог краја.

Као пропласирана екипа групе Д Србија ће у мечу осмине финала у среду играти против четвртопласираног из групе „Ц“, највероватније селекцијом Филипина.

Снажна селекција Француске нешто је боље ушла у меч и већим делом прве четвртине била у минималном вођству. Ипак, у самој завршници наш млади тим је после неколико добрих одбрана дошао и до игре у нападу а тројком Пецарског овај део игре решио у своју корист са 26:22.

У наставку дуелу расположеном капитену Илићу, Петрушеву и Пауновићу, придружио се и Трифуновић, што је Србији донело максималну предност у 14. минуту – 35:26.  „Триколори“ су успели да се на тренутак тргну и смање у 17. минуту на 39:36. Међутим, уследио је сјајан одговор српских репрезентативаца који до краја првог полувремена праве серију 7:0 и стижу до двоцифреног вођства – 46:36.

Наставила је Србија са одличном игром и доминацијом у ваздушним дуелима и на старту другог полувремена што је резултирало предношћу у 22. минуту- 52:36. Међутим, у наставку дуела, долази до пада концентрације српских кошаркаша. Неколико исхитрених шутева, промашених слободних бацања и изгубљених лопти помогли су ривалу да до краја трећег периода дође до резултатског прикључка – 64:60.

Успео се селектор Бућан да примири своје изабранике који су убрзо поново дошли до пропознатљиве игре и двоцифреног вођства – 70:60. Било је то сасвим довољна залиха да се мудром игром у самој завршници сачува предност преко сјајног тандема Пецарски-Петрушев, дође до тријумфа – 85:76 који је донео прво место у групи и нешто лакшег ривала у осмини финала.

Код Србије су се истакли: Пецарски 28 (9 ск), Петрушев са 18 поена (13 ск, 2 ас, 3 бл), Пауновић 12 (3 ас), Трифуновић са 10 (4 ск, 4 ас) и Илић са 10 (10 ск, 3 ас) поена.

Код Француске: Ајај 33 поена и Леополд 11 поена.

Селектор Александар Бућан:

– Идемо даље! Још једна победа и још два не много значајна бода. Али, сјајна такмичарска припрема за наставак шампионата. Фаворизивани Французи су побеђени и поред много изгубљених лопти и слабог процента шута са дистанце и са линије слободних бацања. Захваљујући разлици у броју скокова, пре свега у одбрани, успели смо да дођемо до тријумфа. Такмичење почиње сутра, спремамо се и енергетски опорављамо од данашње изузетно тешке утакмице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести