Србија испустила победу против Словеније

Кошаркашка репрезентација Србије поражена је од Словеније, у другој припремној утакмици пред квалификације за Светско првенство и Евробаскет.
СТА (А. Маловрх)/Јокић и Драгић у дуелу
Фото: СТА (А. Маловрх)/Јокић и Драгић у дуелу

У Стожицама је виђена динамична и врло неизвесна утакмица, коју је тек у продужетку тројком преломио Влатко Чанчар. Маринковић потом из два покушаја није узвратио истом мером, тако да су „орлови“ уписали пораз.

Најефикаснији у српском тиму био је Јокић са 26 поена, док је Мицић додао 17. На другој страни, Дончић је био незаустављив са 34 поена.

Пешићеви изабраници одлично су отворили меч. Из изграђених ситуација поентирали су Јокић и Мицић, који су се од самог старта наметнули као носиоци игре „орлова“. Домаћа екипа покушала је да игра што шире, користи цео терен и тако неутрализује добре офанзивне моменте поменутог двојца на другој страни. После тројке Маринковића, Србија је стекла плус четири, али је захваљујући Дончићу Словенија одржавала прикључак, да би након поена Тобија са пенала и повела 15:14. Заређали су потом Словенци фауле у нападу, што је наша селекција знала да искористи. Србију је веома добро служио шут за три поена, који је био од посебног значаја, с обзиром на то да су Словенци по правилу „скупљали“ у одбрани када би Јокић добио лопту.

Ни излазак најкориснијег играча НБА лиге „орлови“ нису осетили резултатски. Ристић је на центру пружио неке запажене минуте, погодио и тројку, тако да је Пешићев тим одржавао вођство. Ипак, то је било кратког даха. Парадоксално, Словенци су без Дончића и Драгића на паркету, серијом 8:0 преокренули резултат и пронашли дуго тражени нападачки ритам у првом полувремену. То се посебно односи на Блажича, иницијатора налета домаћих. Повратком Јокића и Мицића на паркет, однос снага је поново био избалансиран. Никакво решење Словенци нису имали за српског центра, који је у лаганом ритму сакупљао поене и скокове, тако да је Србија брзо поравнала. У тим моментима играло се кош за кош, а разлику пред одлазак на велики одмор креирао је Препелич, када је у последњим секундама погодио тројку са 10 метара за плус три Словенаца пред друго полувреме.

Србија је у наставку убрзала игру, чиме је успела да преокрене резултат и после тројке Маринковића поведе пет разлике. Међутим, проблем за „орлове“ представљала је пета лична грешка Лучића у раној фази трећег квартала. То се одразило и на квалитет у дефанзиви наше селекције, тако да су Словенци поново били ти који контролишу дешавања на паркету. Захваљујући Калинићу, који је био подршка Јокићу у тим тренуцима, Србија није дозволила да домаћи направе осетнију разлику, па ни на крају треће деонице није могло да се претпостави ко ће бити победник.

Словенија је боље ушла у последњих 10 минута, водила на почетку тог дела игре, да би после тројке Ристића и украдене лопте „орлови“ поравнали на 72:72. Резултатска клацкалица трајала је до самог финиша, па је на Дончићу остало да у последњем нападу реши питање победника при резултату 86:86. То му није пошло за руком, био је непрецизан за дистанце, па је продужетак одлучивао о бољем.

И у додатних пет минута било је веома неизвесно, да би утакмицу преломила тројка Чанчара за 94:92, коју није успео да врати Маринковић из два покушаја, па су Словенци остали непоражени у припремном периоду.

Репрезентација Србије нову проверу имаће већ сутра, када у оквиру Суперкупа у Хамбургу игра против селекције Италије.

Словенија – Србија 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6)

ЉУБЉАНА: Дворана Стожице, гледалаца: 7.000, судије: Петек, Грбић, Крајнц (СЛО).

СЛОВЕНИЈА: Г. Драгић, Николић, Препелич, Мурић, Тоби, Блажич, Хроват, Димец, З. Драгић, Чанчар, Чебашек, Дончић.

СРБИЈА: Петрушев, Давидовац, Маринковић, Калинић, Лучић, Добрић, Јокић, Недовић, Куриџа, Мицић, Јарамаз, Симанић.

В. М. П.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести