Србија преко Мађарске у четвртфинале, следе Италијани

Далеко теже него што се очекивало, кошаркашка  репрезентација Србије савладала је упорне и борбене Мађаре у осмини финала 86:78, те  ће се у четврфиналу састати са екипом Италије.
srbija madjarska, fonet ap
Фото: FoNet/AP

Пре утакмице, у табору нашег тима владало је мишљење да само треба зауставити Хангу и Војводу, најбоље мађарске играче, а уз стандардно добру игру у нападу победа не може да измакне. Испоставило се  да је Ханга постигао само један поен, ни Војвода није био посебно убојит (11 поена), али су одлични били Перл и Ференц. Мађари су били прилично распуцани (12 тројки из 28 покушаја) па су српски кошаркаши морали да се помуче да дођу до победе. За наук  пред наредне мечеве остаје да морамо, пре свега, бити енергичнији у одбрани и више спречавати шут за три поена противника.

Тројком Алена Мађари су повели са 3:2 и испоставило се да им је то било и једино вођство на мечу. Кренула је машинерија Србије, под обручима је доминирао Кузмић, нешто касније и Марјановић за које противник није имао решење. Када је Србија повела са 16:3, а Мађарска за првих пет минута постигла само тројку у првом минуту, многи су помислили да ће то бити рутинска и убедљива победа нашег тима. Ипак, Мађари су направили серију од 9:0, ухватили прикључак и ставили до знања да неће лако положити оружје. После четири минута у другој четвртини  Србија је поново имала двоцифрену предност (33:23), али  је Војвода погодио тројку, а Ференц убацио три слободна бацања и вратио резултатску неизвесност. Ипак, на одмор је Србија отишла вођством 48:41.


Побеђен европски првак

Старији љубитељи кошарке памте да су Мађари били прваци Европе у кошарци далеке 1955. године. Десетак година касније, сишли су са велике кошаркашке сцене и више никада нису били њен део. Пре овог, на европском шампионату били су пре 18 година.


У полувремену је вероватно пало „рибање“ у свлачионици, па су изабраници Саше Ђорђевића у наставку заиграли много боље и са више енергије. Није прошло много времена, опет смо вратили двоцифрену предност (53:43), ускоро је вођство достигло и максималних 18 поена вишка, у 27. минуту (64:46). Но, опет је уследило опуштање, када су сви помислили да су Мађари дефинитивно сломљени.  Рачунајући крај треће и почетак последње четвртине, Мађари су направили серију од 9:0, дошли на минус седам (69:62) и вратили утакмици у какву – такву неизвесност. На нашу срећу, индивидуални квалитет наших играча,уз доминацију центара, дошао је до изражаја, те је Србија до краја одржавала предност, не дозвиливши противницима преокрет.

Д. Кнежић

СрбијаМађарска 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25)

ИСТАНБУЛ: Синан Ердем арена, гледалаца: 1.200, судије: Лезкано (Аргентина), Пурсанидис (Грчка) и Јилмаз (Турска).

СРБИЈА: Мачван 14, Богдановић 17 (6 ас), Лучић 11, Милосављевић 4, Бирчевић, Штимац, Лазић, Мицић, Гудурић, Јовић 9 (7 ас), Кузмић 17 ( 10 ск), Марјановић 14.

МАЂАРСКА: Рујак 6, Ален 3, Келер 8, Витман 2, Ханга 1, Војвода 11, Ковач, Тот, Ференц 15, Перл 22, Карахоџић 6, Елингсфелд 4.

Резултати осмине финала

Летонија – Ц. Гора           100:68

Србија – Мађарска            86:78

Шпанија – Турска               73:56

Хрватска – Русија              78:101

Словенија – Украјина        79:55

Немачка – Француска        84:81

Финска – Италија                57:70

Литванија – Грчка               64:77

Четвртфинала

Уторак

Немачка – Шпанија     (17.45)

Словенија – Летонија  (20.30)

Среда

Грчка – Русија              (17.45)

Србија – Италија          (20.30)

Богдановић: Помислили смобиће лако

Богдан Богдановић сматра да је екипа играла солидно и да је играчемало “занело” високо стартно вођство.

„Одиграли смо солидну утакмицу, ушли смо сконцетрисано (16:3), а онда смо помислили да ће све бити  лагано, али су они показали сав свој таленат“, рекао је Богдановић.

Мађарска је одиграла одлично, што је потврдио и играч Сакрамента.

„Они су одиграли одлично, нисмо их потценили, али увек је тако ако не преломиш да иде на преко 20, увек се врати испод 10 и онда је опет егал утакмица. Добро је да смо победили, сад треба да се одморимо и спремимо за Италијане.“

Богдановић је Италијане упоредио са Мађарима, само што су на већем нивоу.

„Они су по мени доста слични Мађарима, само на много већем нивоу. Доста шутирају за три поена, можда мање играју пик, али се доста крећу без лопте и сигурно да играју много боље него на Акрпољ купу. Тешко их је чувати 1-1, али имамо и ми наше предности које морамо да искористимо“, истакао је Богдановић.

Фото: Ognjen Kuzmić, foto: FoNet/AP

Огњен Кузмић: Најважније да смо победили

Огњен Кузмић одиграо је своју најбољу партију у досадашњем делу турнира, у победи над Мађарском остварио је учинак од 17 поена и 10 скокова.

На питање после меча колико му значи што је одиграо најбоље у тиму, Кузмић каже да је најважније што је екипа победила.   

„Најважније да смо победили. А све ово остало није важно“, рекао је скромни Кузмић.  

На констатацију да је Србија била велики фаворит у мечу са Мађарском, он је одговорио је да у осмини финала нема фаворита.

„Била је доста тешка утакмица и у осмини финала нема фаворита. Све екипе коју прошле су заслужено ту. Морамо да се фокусирамо на Италију и да се спремимо што боље и то је то“, додао је Огњен.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести