Српкиње савладале Црногорке и овериле квалификације за Олимпијске игре

Србија – Црна Гора 65:58 (19:16, 19:15, 15:12, 10:15)
2
Фото: ФИБА

Није било лако, али су кошаркашице Србије савладале Црну Гору у борби за разигравање од петог до осмог места и обезбедиле квалификације за Олимпијске игре у Паризу.

Изузетна важност сусрета гарантовала је и силно мотивисану Србију, која је стандардно борбеном игром „прегурала“ први период, после којег је водила три разлике. Није то била значајна предност, али је опет била довољна да изабранице Марине Маљковић стекну самопоуздање и боље уђу у наставак меча. У другом кварталу Српкиње су играле још боље. Дефанзива је била на задовољавајућем нивоу, а доминирала је незаустављива Ивон Андерсон, покретач нашег тима. Тако је бранилац шампионске титуле дошао до седам поена суфицита пред одлазак на велики одмор.

Одржала је Србија исти интензитет и у трећем интервалу. Још је додатно затворила прилазе обручу, па је двоцифрена залиха била само последица такве игре. Нису ривалке имале ни промил шансе да ухвате прикључак, тако да је наш састав сигурно корачао ка врло битном тријумфу.

Међутим, успела је Црна Гора да закомпликује. Српкиње нису личиле на себе, играле су веома неефикасно, тако да су супарнице пришле на минус три у завршници тројком Наташе Мек. Ишчупале су се потом Маљковићеве изабранице и уписале победу вредну квалификација за Олимпијске игре у Паризу.

В. М. П.

Фото: ФИБА

ЉУБЉАНА: Дворана „Стожице“, гледалаца: 500, судије: Кастиљо (Шпанија), Прок (Пољска), Тот (Мађарска).

СРБИЈА: Андерсон 23, Црвендакић 11, Ђорђевић 6, Јанковић 6, Ногић 10, Чађо, Јовановић 1, Катанић, Крајишник 3, Раца, Станковић 3, Топузовић.

ЦРНА ГОРА: Ковачевић 8, Мацк 20 (13ск), Мујовић 4, Радоњић, Живковић, Биговић 18, Јовановић, Лековић, Пашић, Шћепановић, Вучетић 8, Живаљевич.

 

Победила и У19 мушка репрезентација

Кошаркаши Србије успешно су стартовали на Светском првенству до 19 година. У групи Ц, у првом колу савладан је Египат 74:59. Српски тим је предност од 15 поена стекао у првом полувремену и до краја је одржао. Најефикаснији код победника били су Илија Милијашевић са 16 поена, односно Филип Боровичанин и Никола Ђапа са девет. Укупно десет играча Србије уписали се у листу стрелаца, док се код Египта истакао Ел Шакери са 17 поена. 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести