Тријумф „орлова“ у квалификацијама за СП, Јокић маестралан

БЕОГРАД: Кошаркашка репрезентација Србија савладала је Грчку, у првом колу друге фазе квалификација за Светско првенство.
n
Фото: Tanjug/ Strahinja Aćimović

„Орлови“ су водили читавим током меча, али су питање победника решили тек у продужетку, на погон маестралног Николе Јокића.

Изабраници Светислава Пешића одлично су започели сусрет и већ после неколико минута повели 11:4, највише захваљујући тандему Јокић-Мицић. Међутим, почео је МВП НБА лиге да губи лопте, што је ривал наше селекције користио и углавном поентирао из транзиције, што је довело до тога да „орлови“ препусте вођство.

Врхунску улогу од тог момента имао је Маринковић и са седам поена вратио предност свом тиму, да би улазак Јарамаза додатно пробудио домаћина – тројком бившег играча Партизана завршена је прва четвртина, у којој је Србија водила шест разлике (31:25).

Наставио је актуелни вицешампион Европе у истом ритму и у другом кварталу, без обзира што је на паркету била друга петорка. То је резултовало предношћу Србије од девет поена, после чега су се Грци пробудили и преокренули резултат. Тада се активирао Јокић и уз подршку Лучића креирао серију 11:0 за нових максималних плус девет (51:42).


Мицић повредио скочни зглоб

Први плејмејкер Србије Василије Мицић средином друге четвртине против Грчке повредио је скочни зглоб. МВП прошлогодишњег фајнал-фора Евролиге паркет је напустио уз болну гримасу, више се није враћао, тако да се чини да је повреда на први поглед озбиљније природе и питање је да ли ће Мицић моћи да заигра у наставку квалификација и Евробаскету.


На крилима Јокића „орлови“ су на старту другог полувремена први пут имали двоцифрено вођство, али се ривал поново вратио и претио да угрози ту предност. Тада су на сцену ступили Гудурић и Милутинов. Први је тројком и неким дефанзивним реакцијама држао Грке на безбедној удаљености, док је Милутинов господарио рекетом и донео свом тиму плус седам пред одлучујућих 10 минута.

У четвртој четвртини виђена је права драма. Имала је Србија плус осам на два минута пред крај, али су Грци узастопним тројкама изборили продужетак, у којем је наша селекција на погон маестралног Јокића остварила веома битну победу.

У наредном колу квалификација, Србија у недељу у Истанбулу игра против Турске.

В. М. П.

Србија – Грчка 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7)

БЕОГРАД: Штарк арена, гледалаца: 19.000, судије: Мацони (ИТА), Лишка (ПОЉ), Кастиљо (ШПА).

СРБИЈА: Давидовац, Маринковић 9, Калинић 6, Лучић 14, Добрић 1, Ристић, Јокић 29, Јагодић-Куриџа, Мицић 9, Гудурић 5, Јарамаз 15, Милутинов 12.

ГРЧКА: Слукас 2, Ј. Адетокумбо 40, К. Адетокумбо 6, Т. Адетокумбо 12, Калатес 5, Дорси 16, Ларенцакис, Папаниколау 8, Аграванис 5, Бохоридис, Каселакис, Лунцис.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести