У Гајдобри поново основан Кошаркашки клуб Херцеговац

Кошаркашком клубу Херцеговац из Гајдобре, после 17 године мировања, поново је удахнут живот.
Košarkaši Hercegovca iz Gajdobre/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива/ Кошаркаши Херцеговца прошетали се Летњом лигом

Иницијална капсла било је отварање спортске дворане, на коју су Гајдобрани чекали скоро две деценије да буде оспособљена за употребу. Питање је колико би још чекали, да ствари у своје руке није узео успешни привредник и власник Алинг-конела Ристо Дангубић, који је помогао да се дворана стави у функцију. По оснивању, кошаркаши Херцеговца били су доминантни током Летње лиге, која је била филтер да се пласирају у Другу српску лигу на територији Војводине.

- Успешно смо окончали Летњу лигу, најпре смо у својој групи неприкосновено дошли до првог места, а потом смо снаге укрстили с другом групом у којој су главну реч водили искусни кошаркаши под необичним називом “I come to play”. На крају, дошли смо до циља и пласирали се у Другу српску лигу – рекао је тренер кошаркаша Херцеговца, прекаљени стручњак Радомир Кисић.


Без подршке, нема ни школе

Намера КК Херцеговац је да покрене и школу кошарке, да окупи дечаке који су жељни да се баве магичном игром.

- Много година је изгубљено, тако да сада без помоћи дечака из Бачке Паланке, Челарева и околине, нећемо успети. Школа у Гајдобри нема много деце и онда је јако тешко пробрати децу која ће да се определи за кошарку и задовоље динамику великог броја играча. Природно је то да деца воле фудбал, ту је и рукомет који се ове сезоне пласирао у виши ранг... Када бисмо се ослонили и направили добру сарадњу са Челаревом и Бачком Паланком, били бисмо расадник добрих момака и кошаркаша. Ово је погодна средина за спорт јер се ради о доброј комбинацији Херцеговаца, Босанаца и Црногораца, што смо имали прилике да се уверимо током ранијег периода. Потребне су две-три године континуираног рада, да бисмо почели да убирамо плодове рада у нашој бази – уверава Кисић.


Екипа је састављена од играча који углавном живе, или су пореклом из Гајдобре и околних места.

- Базирали смо се на младима и два-три старија играча, који  воде и усмеравају млади нараштај. Нажалост, у Бачкој Паланци и Челареву нема клубова, тако да смо то искористили и формирали екипу за респект. И даље не одустајемо од тог концепта. Циљ нам је да вратимо неке играче који су отишли из нашег села. Примера ради, имамо тројицу кошаркаша који играју у Новом Саду, а по један је у Партизану, Бачкој Паланци, Стару и Слободи. Покушаћемо да их доведемо у наш клуб - рекао је Кисић.

Кисић напомиње да ни хале, а ни клубова у овом малом бачком месту не би било, да није несебичне помоћи породице Дангубић.

- Захвалио бих се човеку великог срца, привреднику Ристу Дангубићу, који нам је не само помогао, већ је исто учинио и рукометашима и фудбалерима. Запошљавањем младих људи и њиховог одласка из села, као и помоћи при завршетку хале и многих ствари у месту, спасао је овај крај. Много тога је финансирао, вукао конце и заједно са својим синовима допринео да овдашњи клубови заживе, пре свега рукомет и кошарка, док фудбал већ годинама одржава. Његов син Стојан је председник кошаркашког клуба. Надам се да ћемо следеће године имати финансијску помоћ општине Бачка Паланка и да ће она препознати наш ентузијазам и рад.

У КК Херцеговац свесни су ситуације и тренутка у ком битише њихов клуб.

- Не треба да имамо мегаломанске амбиције. За мало место по мери је Прва српска лига, евентуално Друга српска лига, у којој ће да играју млади момци и један до два старија играча. Не треба претеривати, пошто није редак случај да превелике амбиције доводе до гашења клубова. Циљ нам је да дуго трајемо и будемо у некој златној средини. Жеља нам је да за коју годину постанемо средина у коју ће играчи радо долазити, како због управе и стручног штаба, тако и због окружења и пријатељске атмосфере. Ово је кошаркашко место у којем се некада играла Друга савезна лига. Нажалост, у тим срећним временима нисмо имали халу, већ смо играли у Бачкој Паланци. Намеравамо да се сада вратимо на путеве некадашње славе и успеха – додао је Радомир Кисић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести