БРАВО „ОРЛОВИ" Србија је вицешампион света! Немци бољи у финалу 83:77

Репрезентација Србије није успела да победи Немачку у финалу Светског првенства у кошарци, а у тесној утакмици пуној преокрета „панцери" су забележили победу 83:77.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Michael Conroy)

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА 77:83

Аврамовић почео закуцавањем ову четвртину, уз наду да ће то игри Србије донети нови елан. Али прокоцкали смо напад и кажњени од Мо Вагнера. Али Аврамовић погађа за 3 и даје нам вештачко дисање. Изнудио је и фаул у нападу. Са трибина се чује „Хоћемо победу”. Кош Петрушева доводи нас на седам корака од Немачке 64:71. 

Након немачког тајм-аута Обст даје поене, узвраћа Аврамовић. Прокоцкали смо два контранапада преко Николе Јовића и Петрушева, али има још да се игра. Подигли смо ниво одбране и зауставили шут Немачке. Аврамовић убацује тројку за -4. Неиграње Милутинова омогућава више офазивних скокова и више везаних напада, примамо тројку преко Фојтмана опет смо на -7, 69:76.

Одлична одбрана не даје резултате с друге стране, јер офанзивно изостају кошеви након добро одбрањених напада. Промашаји се нижу као на траци. На 2:07 до краја, селектор Пешић затражио је тајм-аут. 

Аврамовић нас и даље држи у игри, прво тројком, а онда с три слободна бацања јер је фаулиран при шуту за три поена. 72:78. Убацио је сва три бацања, Србија прилази на један напад - 75:78. Крађа Богдановића отворила је Србији прилику да Гудурић тројком уведе Србију у егал, али је промашио. С друге стране Шрудер погађа само једно бацање, Србија је на -4.

Фото: AP Photo/Michael Conroy

Гудурић опет промашује при фаулу, али је с пенала приближио Србију на кош разлике. Али, ипак није било довољно снаге да се победи, промашаји Гудурића и фаулови над немачким репрезентативцима с пенала су ту разлику довели на +5 и утакмица се завршила са 77:83. Немачка је првак света, Србија је вицешампион Мундобаскета!

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА 57:69

У први напад иде Србија. Само храбро! Милутинову се баш не да. Прве поене које је дао, поништени су му због истека времена и пропао је први напад Србије. Шрудер је успео да угура лопту у кош, Немци воде +2. „Орлови” су прекомбиновали у покушају да шутну за три, али „панцери” не успевају да релизују напад. Богдановић нас дводи у егал, али изгледн шансу за вођство, опет, прокоцкава Никола Јовић. Фојтман с пенала враћа Немце на +2. Покушаји да се Милутинову дотури лопта нису резултовали, Немци га одлично чувају.

Шрудер и Фојтман нас кажњавају за 51:55. Милутинов коначно, успео да изнуди бацање и уписује своје прва два поена! Прокоцкали смо напад за егал, остаје 53:55, односно 8:6 за Немце у трећем делу. Судије опет у центру пажње. Шрудер у скок-шуту за три поена шутнуо Аврамовића, фаул свиран нашем репрезентативцу. Тамнопути Немац погађа два од три бацања за 53:57. Тао нас је шут за три, до Милутинова лопта не стиже, Немци су озбиљно подигли агресивност одбране, судије подржале, над Милутиновим није свиран очигледан фаул, на другој страни суде фаул над над Бонгом. Милутинов добија техничку, а Србија иде у минус од 9 поена: 53:62.

Тврда одбрана „панцера” утиче и на самопоуздање. Давидовац промашује оба слободна бацања, на другој страни примамо кош и одлазе Немци на +11. Пешић мора да тражи тајм-аут. Србија није дуго дала кош из игре. Петрушев успева да постигне коша из игре, али Србија ову деоницу губи 22:10 и на мали одмор пред финалну четвртину одлази са 57:69

Фото: Tanjug/ AP Photo/Michael Conroy

ДРУГА ЧЕТВРТИНА 47:47

Прве поене и у другој четвртини постигла је Србија, али с линије слободних бацања. Учинио је то Петрушев. Немци узвраћају. Може се приметити да судије дозвољавају грубљу игру, Немци се у томе боље сналазе. Након +5 с почетка четвртине Србија је у ситуацији да оде у минус, поготово након фаула Маринковића над Францом Вагнером на шуту за три поена. Пешић зове тајм-аут да прекине контраритам. 

Вагнер изводи сва три бацања и Немци одлазе на +2. Али је то било кратког даха. Богдановић је ушао у игру и уписао се тројком за 31:30.  Овај део утакмице обележила је магија Петрушева који је закуцао након ролинга, али је Шрудер поништио тај потез тројком. Резултатску клацкалицу променио је Богдановић још једном тројком за 42:38. Одличне партије пружио Петрушев и Давидовац са две украдене лопте.

Мало судијски критеријум, мало Шрудер и Немци одлазе на +1, 42:43. Пешић поново тражи тајм-аут. Богдановић прокоцкао напад, али нас је срећа погледала након покушаја Тајса за три поена. Аврамовић слаломом доводи наше у вођство, али ОПЕТ Шрудер. Пола коша за Немце. Баш нас неће. Након промашеног бацања Аврамовића при резултату 45:45, Никола Јовић узима офанзивни скок, али продаје чисту лопту Шрудеру који закуцава. Богдановић с пенала враћа утакмицу у егал, Шрудер промашује у последњим секундама и то је крај првог полувремена 47:47. Милутинов 0 поена. Надамо се да ће у другом полувремену његови поени донети превагу на нашу страну.

Фото: TANJUG/ AP Photo/Aaron Favila

ПРВА ЧЕТВРТИНА 26:23

Први напад освојили су „орлови”. Стефан Јовић уписао је, после прве тројке, 3:0 за Србију на семафору. А Никола Јовић моћно закуцава након неуспелог напада Немаца преко Вагнера. Ипек, поправља се у следећем нападу и смањује на 5:2. Добрић промашује за три, на другој страну Шрудер улази под кош и полаже на 5:4. 

КАКАВ ПЕХ: У трећем минуту Добрић, након продора, пада, хвата се за десни ножни глоб и износе га са терена.

Фојтман тројком доноси изједначење, али је Богдановић, након неуспешног шута за три, и офанзивног скока Милутинова, положио за предност од 9:7. 

Настављена је резултатска клацкалица у којоје се две екипе смењују у вођству. Богдановићева тројка од табле доводи Србију на 16:14. Тајс закуцава за 16:16, али Маринковић, који је заменио повређеног Добрића, преко блока одводи Србију на +3. Обст враћа тројку и поново је изједначено. Табла је на нашој страни, Никола Јовић од табле убацује тројку за 22:19. Одличног Милутинова, који се до сада још није уписао у стрелце али се истакао офанзивним скоком, мења Петрушев.

Најбољи немачки кошаркаш, Шрудер, смањује предност Србије на пола коша након фаула Аврамовића који је у међувремену ушао у игру. Аврамовићев добар продор опет нас враћа на +3. Два нереализована напада с једне и друге стране одводе нас на коначни резултат прве четвртине 26:23.

Србија је изашла на терен у саставу: Богдановић, Никола Јовић, Милутинов, Добрић и Стефан Јовић. За Немачку прву петорку наступају: Обст, Шрудер, Тајс, Франц Вагнер и Војтман.

Србија је у полуфиналу савладала Канаду, а Немачка Сједињене Америчке Државе. Србија до ове утакмице има један пораз против Италије, а Немачка на овом првенству, до ове утакмице, нема ниједан пораз.  

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести