За српске баскеташе олимпијска медаља највећи изазов

Најбољи баскеташи Србије трећи пут заредом, а четврти у историји, попели су се на светски трон у конкуренцији 20 селекција.
ФИБА/ Славље српских репрезентативаца
Фото: ФИБА/ Славље српских репрезентативаца

У финалном сусрету, у Манили, Душан Домовић Булут, Марко Савић, Дејан Мајсторовић и Стефан Стојачић забележили су победу над неугодним Холанђанима (16:13) и још једном доказали да у новом олимпијском спорту немају премца на планети. Новосађани, како сами признају, нису блистали у завршници, али су циљ испунили и наговестили да наша земља на Олимпијским играма у Токију 2020. године може да се нада новом, сјајном успеху.То ће за ове момке свакако бити највећи иазов.

- Први пут је ове године на Светско првенство отишла репрезентација Србије и тако сам се ја нашао у тиму - рекао је Стефан Стојачић, којег смо јуче пронашли док је на аеродрому у Манили чекао лет ка Европи и Србији. - Наравно да сам прихватио позив, иако сам члан екипе Лимана, највећег конкурента Нови Сад Ал Вахде, из којег су остала тројица играча. Трудио сам се да на најбољи начин испуним све захтеве које је тим ставио пред мене и, ево, стигао сам до првог светског злата. Чињеница је да нисмо у полуфиналу с Пољском и финалу с Холандијом баш блистали, али смо урадили оно због чега смо и дошли на првенство.


Поздрав за Марка Ждера

Поред Домић-Булута, Савића и Мајсторовића, члан екипе Нови Сад Ал Вахда је и Марко Ждеро, који је, међутим, овога пута место у тиму препустио Стефану Стојачићу, играчу конкурентског Лимана. Иако није био у Манили, Ждеро је пружао безрезервну подршку нашој селекцији, па златни баскеташи нису пропустили прилику да га поздраве.


Душан Домовић-Булут, звнично најбољи баскеташ света, освојио је признање намењено најкориснијем (МВП) играчу шампионата, али су сјајне роле одиграли и сви остали момци. Иако нису имали пуно времена за уигравање, квалитетом и потиснутим егом због ривалства успели су да још једном докажу екстра класу.

Фото: KSS/Basketasi sa peharom

- Домовић-Булут је водио тим ка успеху, а ми смо се трудили да испунимо све оно што смо се договорили и плод тог заједничког напора, као и сјајне атмосфере је и ова златна медаља.

Стојачићу је злато из Маниле друго у каријери, јер је 2007. године с јуниорском репрезентацијом био најбољи на планети на СП у Новом Саду.

- Показало се да је моја одлука да се преоријентишем на баскет била оправдана. Када сам решио да се више не бавим великом кошарком, учинио сам то због обавеза које сам имао на факултету, а да се опробам у баскету одлучио сам када је овај спорт добио статус олимпијског. Доживео сам то као нови изазов и заиста је лепо то што сам сада власник две светске медаље у различитим спортовима. Конкуренција у баскету се значајно појачала, сам спорт постао је професионалан, па заиста није лако било савладати све препреке и попети се на трон. Успели смо да докажемо квалитет који поседујемо и заиста је леп осећај када знате да сте испред свих на свету - додао је Стефан Стојачић.

Златни репрезентативци Србије данас у 11 часова одржаће конференцију за медије у Кући кошарке у Београду, а њој ће присуствовати и председник КСС Предраг Даниловић.

А. Предојевић

Да останемо најбољи; Даниловић: Србија је поносна

„Кошаркашки савез Србије и цела нација поносни су што српски баскеташи трећи пут у низу постали шампиони света, изјавио је први човек Савеза Предраг Даниловић.

Даниловић је честитао баскеташима, који су играли у саставу Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Стефан Стојачић, на великом успеху са турнира на Филипинима.

"Баскеташи су поново најбољи на планети, пратио сам их, разговарали смо више пута током турнира... На прави начин су представили Србију. Није било лако и поносан сам на њих, као и цела нација", рекао је Даниловић на конференцији за медије у Кући кошарке у Сазоној.

Према његовим речима КСС је значајно подигао баскет у земљи и само у овој години организовао преко 40 турнира.

"Баскет је олимпијски спорт, озбиљна ствар и желим им да наставе са одличним резултатима", додао је председник КСС.

Најкориснији играч турнира Душан Домовић Булут истакао је учинак новајлије у саставу Стефана Стојачића.

"Стефан нам је донео неопходну жељу и агресивност, што нам је фалило. Тешко му је било да се уклопи, али је био превага у неким утакмицама. Желимо да останемо најбољи", рекао је Домовић Булут.

Стојачић је подсетио да је имао пуно успона и падова у каријери и да му је драго што је постао првак света и у баскету.

"Каријера ми је ишла "горе-доле", освајао сам златне медаље у кошарци, потом имао и паузу, а сада сам направио успех и са баскеташима, као да сањам. Велика ми је част што сам део тима који је популаризовао баскет. У Србији се игра најбољи баскет", поручио је Стојачић.

Неизбежно питање за Дејана Мајсторовића било је да опише победнички кош у полуфиналу против Пољске.

"Помислио сам само "Помози Боже", имао сам много среће, а и веровао сам. Рекао сам Булуту да ћу да решим", навео је он.

Њихов саиграц Марко Савић додао је да се прибојавао дуела у групној фази са Холандијом, екипом коју је репрезентација Србије савладала и у финалу.

Чак четири пута, на пет турнира, су српски баскеташи били златни на Светском првенству, па ће титулу бранити и наредне године у Амстердаму.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести