Звезда после продужетка поражена од Барселоне, Вилдоза се повредио

БЕОГРАД: Кошаркаши Црвене звезде поражени су у Београду од екипе Барселоне резултатом 99:94 (28:17, 15:23, 14:25, 27:19, 15:10) у мечу 16. кола Евролиге.
v
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Меч је у регуларном делу завршен резултатом 84:84. Утакмици је одиграна у дворани "Александар Николић" пред више од 7.000 навијача.

Најефикаснији у екипи Црвене звезде били су Немања Недовић и Филип Петрушев, који су постигли по 24 поена. Лука Митровић је постигао 18 поена, а Огњен Добрић је убацио 14. Код гостију, најбољи је био Томаш Саторански са 19 поена, док је Кори Хигинс убацио 15, а Алекс Абринес 14. Никола Миротић је постигао 12 поена, а Сертач Санли и Јан Весели су додали по 10. Српски кошаркаш Никола Калинић је убацио седам поена.

Један од најбољих кошаркаша Црвене звезде Лука Вилдоза се повредио у петом минуту, пошто се ухватио за задњу ложу. Он се потом пресвукао и није улазио у игру, а бодрио је саиграче са клупе за резерве. На овом мечу за Звезду није играо Факундо Кампацо, који још није регистрован за "црвено-беле" у Евролиги.

Црвена звезда има по осам победа и пораза у Евролиги, док Барселона има скор 11/5. "Црвено-бели" ће у наредном колу Евролиге, шестог јануара наредне године гостовати Валенсији, док ће Барселона дан раније на свом терену дочекати Виртус.

Барселона је боље ушла у меч и повела на старту прве четвртине 10:4. Гости су наставили са бољом игром у наставку меча, а у осмом минуту било је 25:16 за Барселону, док је у међувремену Звезда остала без Вилдозе, који се повредио у петом минуту. Каталонски клуб је прву четвртину добио резултатом 28:17 захваљујући одличној игри Саторанског.

Гостујући кошаркаши су повели на старту друге четвртине 34:19. "Црвено-бели" су потом заиграли ангажованије, а онда су серијом 17:0 у 18. минуту успели да преокрену резултат и да поведу 36:34 захваљујући доброј игри Недовића, Петрушева и Холанда. Међутим, Барселона је успела да добије прво полувреме резултатом 43:40.

Кошаркаши Црвене звезде су серијом 4:0 повели 44:43 на старту треће четвртине. Екипе су се потом смењивале у вођству до 26. минута. "Црвено-бели" су серијом од 5:0 повели 59:54, а играчи домаћег тима ношени подршком навијача са трибина су у последњу четвртину ушли са вођством од 65:57.

Црвена звезда је у 32. минуту тројком Луке Митровића стекла двоцифрену предност, 72:60.

Уследила је серија Барселоне од 8:0 за 72:68 у 35. минуту. Гости су у 36. минуту смањили вођство Звезде на 73:71. Домаћи кошаркаши су направили серију од 6:0 за 79:71. Барселона је на два минута пре краја смањила на 79:76, а онда се ушло у неизвесну завршницу. Санли је на 70 секунди пре краја тројком донео свом тиму изједначење, 79:79. Недовић је погодио на ново вођство домаћег тима, 81:79, а онда је Стефан Марковић повисио на 82:79. Абринес је смањио на 82:81, а онда је поново Недовић био сигуран са линије пенала. Миротић је на мање од две секунде пре краја погодио тројку за 84:84.

Драма је виђена и у додатних пет минута, а Барселона је у неизвесној завршници успела да дође до победе.

Ивановић: Миротић газио линију? Евролига неће поништити утакмицу

Тренер Црвене звезде Душко Ивановић изјавио је да утакмица против Барселоне неће бити поновљена иако је кошаркаш каталонског клуба Никола Миротић пре него што је погодио тројку за изједначење у последњим тренуцима регуларног дела меча нагазио аут линију.

Не знам, нисам био близу. Ако и јесте нама то не помаже, јер то неће поништити утакмицу. Допустили смо Шанлију да остане сам два пута и тај пик смо требали да бранимо другачије, а он остао сам и дао нам шест поена, рекао је Ивановић на конференцији за новинаре после утакмице.

Он је истакао да је тражио да се прави фаул у последњем нападу Барселоне.

Фаул није направљен и изгубили смо утакмицу и не треба сад кривити, све је из добре намере било идемо даље, нема проблема. Не треба замерати, све што се уради из добре намере је добро, ја не замерам. Филип Петрушев је требало да прави фаул, а дао је све од себе и то се дешава. Не треба томе давати толики значај. Нисам могао пре да добијем утакмицу и да кажем шта смо могли па да не дођемо у ову ситуацију, рекао је тренер Црвене звезде.

Ивановић је навео да је кошарка због оваквих утакмица интересантан спорт.

Никада не знаш ко ће победити, мораш да играш 40 минута и тачно 40 минута са фокусом, а данас смо изгубили нашом грешком. Ја сам веома срећан мојим тимом и како смо играли, а треба да будемо бољи у наредном мечу, имали смо грешке које морамо да смањимо како бисмо били бољи, рекао је Ивановић.

Он је истакао да ће се кошаркаши Црвене звезде опоравити после оваквог пораза.

Нормално је да су играчи потонули, тешко је када изгубиш, али сутра ће они бити још јачи, поручио је Ивановић и додао да не зна какво је стање с повредом Луке Вилдозе.

Миротић: Погодио сам тројку уз мало среће, нисам знао да сам нагазио линију

Кошаркаш Барселоне Никола Миротић изјавио је да је каталонски клуб уз мало среће стигао до тријумфа над Црвеном звездом у 16. колу Евролиге.

Да будем искрен нисам ни ја ово очекивао. Лопта је ушла уз мало среће. Морам да будем искрен, Звезда је била боља и имала утакмицу у својим рукама, али ово је кошарка и мале грешке те доведу до тога да изгубиш утакмицу. Срећан сам што је екипа победила,а ово је било прелепо вече у Пиониру и хвала навијачима на прелепом дочеку, рекао је Миротић новинарима по завршетку меча.

На снимцима, који су објављени на друштвеним мрежама, види се да је Миротић нагазио аут линију пре него што је постигао тројку.

Нисам знао... И како после да навијачи не звижде судијама? Шокиран сам. Мислим да те ствари не би смеле да се дешавају, јер имамо толико камера, успорене снимке и све остало. Зашто бих ја сумњао, таман посла. Нисам видео то стварно, али идемо даље, додао је кошаркаш Барселоне.

Он је на крају упутио подршку српском народу на Косову и Метохији.

Желим здравље свима у 2023. години. Да се боримо и даље да имамо веру. Посебно шаљем подршку нашем народу на Косову и Метохији, који сада доста трпи и верујем да ће се ситуација смирити. Нема предаје, идемо са вером у Бога и морамо да будемо заједно и да се боримо и да трпимо искушење пре него што будемо бољи, закључио је Миротић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести