Најуспешнији Бановци Дунав и Капабланка

Спуштена је завеса на 24. Војвођанском шаховском фестивалу младих у Суботици, где се надметало преко стотину деце у 6 старосних категорија, посебно за дечаке и девојчице.

Међу именима 12 нових шампиона има неких који су први пут освајили одличја, а некима је ово чак седма или осма титула најбољег у Војводини. За све победника из Суботице ШС Војводине сноси трошкове пансиона на Кадетском првенству Србије на које се пласирало још по дветоро најбољих из сваке категорије. Награде најуспешнијима делили су председник Градског шаховског савеза Суботице Ратко Пижурица и директор ШК Спартак Иван Седлак.

У најмлађој категорији дечака до 8 година тријумфовао је сјајни Андреј Љепић из ДШК Даме - Нови Сад са фишеровских 8 из 8, оставивши најближе конкуренте за цела два поена. Други је био Никола Лукић, члан Капабланке - Нови Сад, а трећи Мирослав Ранђеловић из Спартака - Суботица, чији је успех можда и највећи јер је освојио медаљу до 8, а има само 5 година! Међу нешто старијим дечацима до 10 година, велики фаворит Марко Милановић из Панчева имао је веома озбиљног конкурента Михајла Домбровског из Оyака. Стога и не чуди зашто су сви са таквим занимањем пратили дуел последњег кола између ове двојице такмичара. После велике борбе, партија је завршена ремијем тако да је победник постао Марко са 8,5 поена, док је сребро припало Михајлу са 8 поена. Треће место  освојио је Страхиња Станић из Оyака са 5,5 поена.

У групи дечака до 12 година надметало се чак 27 учесника, а неколико њих је било прилично изједначено до самог краја и равноправно су конкурисали за медаље. После неизвесне борбе, наслов најбољег понео је Лав Пајчин из Капабланке са 7,5 поена. Пола поена мање имао је Алекса Алимпић из ШК Бановци Дунав, док је треће место освојио Никола Марковић из Капабланке са 6,5 поена. Још један фишеровски резултат на овом фестивалу забележио је члан ШК Бановци Дунав Милош М. Станковић у групи дечака до 14 година. Милош се лагано прошетао турниром и убедљиво тријумфовао са 9 из 9, читава два поена испред другопласираног Игора Енгија из Спартака. Бронзана медаља припала је Алексеју Бартошу из насеља Арадац са 6 поена.

Јуниори до 16 и 18 година играли су у обједињеној групи са 18 учесника, а коначан пласман је потом одређиван засебно за сваку групу. Првак Војводине до 16 година постао је Вукашин Грчић из ШК Младост Нова Пазова који је освојио 7 поена. Сребрна медаља припала је Николи Скендеровићу из Спартака са 6 поена, а бронзана Вуку Рутешићу из Сомборског ШК са пола поена мање. За укупног победника ове обједињене групе и најбољег до 18 година проглашен је Арпад Кечкемети из Радничког - Торњош са 7 поена, знатно више од другопласираног Алекса Нађија, члана Пролетера из Чоке са 5,5 поена. Повратник међу такмичаре Срђан Шуковић из Будућности- Српска Црња освојио је бронзану медаљу са 5 поена.

Две најмлађе групе девојчица до 8 и 10 година играле су (обједињене) двокружни Бергер са 10 кола. Најбоља до 8 година била је Лана Вулин из Алексе Шантића са 5 поена, док је сребрна медаља припала Теодори Јауковић из Капабланке. Код девојчица до 10 година рађају се неке нове шампионке, па је тако Мила Раденковић из ШК Бановци Дунав по први пут подигла победнички пехар са сјајних 8,5 поена из 10 кола, целих поен и по више од другопласиране Софије Пезељ из Сомбора. Треће место је освојила Ана Тепић из ШК 64- Нови Сад са 5,5, поена.

И у групи девојчица до 12 година играо се Бергер турнир са 9 учесница, а победница је, гле чуда, млађа сестра Марија из трофејне породице Станковић и то са фишеровских 8 из 8, као и њен старији брат Милош!

Занимљиво је да сваке године на Војвођанском фестивалу младих имамо по једног брата и сестру који освајају најсјајније одличје – прошле године то су били Маријана и Миланко Билић из Кикинде, а сада се у књигу победника уписали и двоје Станковића из ШК Бановци Дунав. На другом месту, поен и по иза Марије, нашла се Ања Јовановић из ДШК Даме, док је треће место освојила Ивана Грујић из ШК Промоција -Нови Сад са 6 поена.

Прошлогодишња победница до 14 година Маријана Билић и овог пута је била на висини задатка и са убедљивих 6 из 7 оправдала улогу фаворита. Друго и треће место са 5,5 поена поделиле су Ана Шакотић из ШК Бановци Дунав и Миа Мићин из ДШК Даме, али је сребрна медаља припала Ани због бољих додатних критеријума.

Две најстарије групе јуниорки до 16 и 18 година одиграле су обједињен Бергер турнир у 7 кола, а укупна победница и уједно шампионка до 16 година је Марина Гајчин из Пригревице са 5,5 поена. Сребро је освојила Јована Томић из ШК Тргопред - Бајмок, а бронзу Матилда Навратил из Врбаса. Међу јуниоркама до 18 година водила се жестока борба између све три такмичарке, а као најуспешнија из ње је изашла Марија Станимировић из Алибунара, којој је припало злато са освојених 5 поена. Друго и треће место са 3,5 поена поделиле су Мила Шокловачки из Сенте и Невена Радулов из ШК Униреа- Ритишево, али је сребрна медаља припала Мили.

Треба истаћи да је овај фестивал показао да се четири клуба у Војводини посебно издвајају према успешном раду са младима. То је пре свих ШК Бановци Дунав, чији су чланови освојили чак 5 медаља, 3 злата и 2 сребра! Такође, веома успешан клуб је и ШК Капабланка из Новог Сада, који се може похвалити са 4 медаље, једном златном, две сребрне и једном бронзаном. Из Новог Сада долази још један млади клуб са три освојене медаље и то златном, сребрном и бронзаном, а то је ДШК Даме. Једнако успешан је и ШК Спартак из Суботице, чији су играчи освојили сребро и две бронзе. Надамо се да ће и остали клубови следити њихов пример и неговати рад са најмлађима.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести