Данас почиње Светско првенство за одбојкашице, Србија брани титулу

Оно што љубитеље одбојке у Србији највише занима пред почетак Светског првенства у Холандији и Пољској јесте да ли ће наша репрезентација успети да одбрани титулу.
д
Фото: ФИВБ

То се управо поставља и као прво питање и на званичном сајту шампионата, који почиње данас, уз још четири најзанимљивија. Србија је пре четири године у Јапану под руководством селектора Зорана Терзића освојила историјско, прво светско злато. Сада, у доста измењеном саставу, Италијан Данијеле Сантарели који је ове сезоне преузео кормило српске репрезентације, покушаће да одбрани трон, што ће, узимајући доста фактора у обзир, бити доста тешко. Неке од најискуснијих играчица више нису у саставу, али и даље екипу, која је тренутно пета на светској ранг листи, предводи МВП прошлог првенства, Тијана Бошковић.

Управо се њено име доводи у питање у једној од ставки најаве шампионата на сајту ФИВБ. Да ли ће наша 25-годишња звезда или Италијанка Паола Егону (23) бити најбоља поентерка смотре. Тијани је то признање припало на ОИ у Токију 2021, као и на ЕП исте године, док је Егону била најефикаснија на СП 2018. и ЕП 2019.

У борби за злато у Јапану, Србија је савладала управо Италију 3:2, а без обзира на треће место на ФИВБ светској ранг листи Италијанке су најјачи тим на СП и једне од фаворита за титулу. Долазе као победнице овогодишње Лиге нација и актуелне европске првакиње, које су се у финалу 2021. реванширале нашим девојкама (3:1). Без сумње је да желе трећи трофеј у низу на великим такмичењима, а имају и права да то очекују с обзиром на то да у редовима имају, по многима, тренутно најбољу играчицу на свету, Егону. Једини пут до сада СП су освојиле 2002. године.


Катарина Лазовић: Имамо позитивну трему

Српска одбојкашица Катарина Лазовић рекла је да постоји „позитивна трема” у селекцији пред Светско првенство

Она је додала да су играчице остале максимално мотивисане за ово такмичење.

- Имамо и неку позитивну трему пред Светско првенство. Напокон су дошли ови дани пред пут. Скоро два месеца припрема за ово Светско првенство и можда нам се и мало одужило све ово, али опет успели смо да останемо сконцентрисани и максимално мотивисани за првенство. Мислим да ће бити веома занимљиво Светско првенство и веома дуго и због тога треба да будемо концентрисани на сваку утакмицу и да свака играчица у екипи допринесе - рекла је Катарина Лазовић. 


Очи су упрте, такође, и у Сједињене Америчке Државе, које ће имати прилику да обједине олимпијску титулу освојену прошле године у Токију и светску. У борби за друго планетарно злато неће имати помоћ четири играчице које су славиле у Јапану, укључујући МВП турнира Џордан Ларсон. Упркос томе и даље су на првом месту светске ранг листе и екипа од које се много очекује. Пред Колумбијом је шанса да дође до прве историјске победе на СП с обзиром на то да дебитује на овој смотри. Највише титула, пет, има Совјетски Савез, док је Русија тријумфовала два пута (2010. и 2014) а ње неће бити на шампионату због санкција изречених због рата у Украјини.

К. Б.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести