ДРАГОЉУБ ЗБИЉИЋ: Није лако мене имати за председника

НОВИ САД: Председник Одбојкашког клуба Војводина НС семе Драгољуб Збиљић је на челу овог трофејног колектива свега девет месеци и за то кратко време успео је да екипу доведе до титуле, а у организацији учини такве помаке да могу да му позавиде и европски великани.
dragoljub zbilji
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Своју прву титулу у животу доживео је и прихватио са много емоција, а велики планови и циљеви већ су познати, па ако се по јутру дан познаје, на добром је путу да са сарадницима оствари жељено и планирано.

Готово да ниједну утаккмицу ове сезоне Збиљић није пропустио, а чињеница да је био један од најватриенијих навијача током финалне серије довољно говори о жељи за успехом. Прокоментарисао је председник финалну серију у којој је Војводина савладала Нови Пазара и дошла до 15. трофеја намењеног шампиону државе.

„Финале је било веома квалитетно и лепо, уједно и велико искуство и добар темељ за будућност. Показали смо још једном да смо велики када је најважније, што је мени као првом човеку клуба било изузетно битно. Добити утакмицу у Новом Пазару није било лако, сјајна атмосфера, велики притисак са свих страна, од навијача а и тежине освајања самог трофеја. Момци су можда могли да пруже бољу партију и у трећој утакмици финала, али то ћемо приписати опуштању после сјајних новосадских 2:0. Схватили су да пехар мора да се освоји, а не да се добије и тада је посао приведен крају како ваља и како смо очекивали“, рекао је Збиљић.

Како оцењујете амбијент за време финала у Новом Пазару и како га поредите са условима у Спенсу?

- Нови Пазар је донео нешто ново одбојци у Србији и заиста им се захваљујем на томе. Подигли су пажњу и навијање на виши ниво и заиста су добри домаћини, начинили су значајн напредак. Очекујем да наставе да напредују и да улажу у одбојку, те да нам буду велики ривал и да нас терају да растемо. Био је то нетипичан амбијент за одбојкашке услове, а радује ме што су се наши играчи опустили и уживали у комуникацији с публиком у том четвртом мечу. Није било вређања, само подршка навијача свом клубу што је апсолутно легитимно, мада се не одричем наших навијача и јако сам задовољан како је све изгледало у Спенсу у прва два меча финала. Постоји озбиљна синергије наших играча и навијача на домаћем терену и не дам их ни за шта на свету.

Да ли је било притиска пред свима вама у клубу, на играчима посебно?

- Притисак је био од почетка, најпре треба одбранити трофеј, а друго, уопште није једноставно имати мене за председника. Својим доласком, подигао сам лествицу очекивања на значајно виши ниво, а трофеј шампиона се подразумева са мном на челу клуба, јер то је нешто што свесно спуштам као притисак према спортском делу клуба. Спортски директор Слободан Бошкан је то све добро понео на својим леђима. На све то, у једном периоду су и поједини медији прогласили Нови Пазар за фаворита, што је било тешко издржати, али је све то био мотив више и стимулација за играче који су и у финалној серији показали своју величину.


Одбојка је синоним Новог Сада

Уз дужно уважавање свих осталих успешних спортова у граду, Збиљић сматра да је Нови Сад град одбојке.

- Оно што морам да похвалим је то што на наше утакмице долази све више деце, безбедност је на високом нивоу и наш спорт је прихватљив за породице. Интересовање за одбојку је све веће, медији се другачије односе према клубу у последњих шест месеци и све се помера у добром смеру. Желимо да одбојку вратимо тамо где јој је место, Нови Сад је град одбојке, уз пуно уважавање свих других спортова који такође праве добре резултате, један од синонима нашег града.


На шта сте посебно поносни када је финална серија у питању?

- У новопазарској дворани Пендик је у трећем мечу било седам, а у четвртом осам чланова управе од нас десет, а било је и више од десет спонзора. Мислим да је то добар знак колико је нама у клубу било стало да се дође до шампионског пехара. То су све поруке колико је то било битно за нас, у животу је најважнија подршка, посебно у врхунском спорту. Момци су спремни физички и тактички, а подршка је била можда и пресудна. Стално су играчи гледали ка нашем делу трибине, у тој акцији и реакцији дошло је до позитивних ствари на терену, наравно то је све мој утисак.

Ипак, да ли је сада лакше када је титула остала у Новом Саду и колики вас посао очекује у предстојећем периоду?

- Титула је шлаг на торти. Подсетићу, на челу клуба сам девет месеци и успели смо да стабилизујемо финансије, не дугује се ниједна плата, стипендија. Постоје ситна дуговања бившим играчима од пре 20 и више година с којима смо направили репрограме и кренули отплату. Обновљене су клупске просторије, а сад следи офанзиван прелазни рок, када ћемо подићи све на виши ниво и сваки играч који буде дошао мораће да буде веома квалитетан да би испунио наше захтеве. Напашћемо Европу, ту нема приче, тако да, много тога ће се још променити. Сваки играч Војводине мора да зна да је плата на време и да је већа од просека од свих осталих клубова, да се премије подразумевају, а обавезе играча су, за почетак, те да пруже максимум и да се домаћи трофеји не доводе у питање.

Радите ужурбаним темпом, али пројекција извршења свих планова везана је тек за неколико сезона. Шта је следеће најважније у плану?

- Полако бренд ОК Војводина враћамо на ниво где је био и оптимиста сам да ћемо га вратити за годину дана на ниво који желимо. Зато и обећавам напада на фајнал - фор Лиге шампиона у сезони 2020/21. Јер до тада ћемо као клуб бити спремни да тако нешто остваримо. Треба научити да се бори с притиском резултата, а на то нисам наишао када сам дошао у клуб. Радимо све, биће и храбрих потеза у наредних 15 дана и моја жеља је да Војводина буде наша репрезентација у малом и да с тим играчима нападнемо озбиљне резултате у Европи, али и да се играчи самим тим наметну селектору Николи Грбићу.


Поверење у Бошкана и Османкача

Пред шампионом су важни дани, одмах ће се кренути у комплетирање екипе за наредну сезону, а ту највећи посао имаће спортски директор Слободан Бошкан и шеф струке Неyад Османкач.

- Мој задатак као првог човека клуба је да створим амбијент, пре свега у организацији клуба, како би спортски део могао да вуче добре потезе. Један од захетва је да бар 30 одсто тима буду наши млади играчи који ће да стасају уз озбиљније асове. Ту Бошкан има одрешене руке и он ће, уз шефа стручног штаба Осмакача, да осмисли и спроведе планирано. Имам пуно поверење у њих – рекао је Збиљић.


Колико вам значи прва титула у животу, колико сте је желели и да ли је наредни циљ Лига шампиона?

- Значи ми много, ово је прва титула у мом животу и невероватно је пријатан осећај. Желео сам тај трофеј, чинио све што је у мојој моћи да покренем клуб и тим да се дође до успеха и поносан сам на играче, струку, на себе и управу јер смо сви урадили велики посао. Ова титула ми интимно пуно значи јер је прва, али она није била циљ, она је средство за наставак добрих резултата у Европи. Уопште нисам могао да замислим Војводину у ЦЕВ Купу, у свим размишљањима је била само Лига шампиона. Следеће сезоне желимо апсолутно коректну игру у Лиги шампиона, не само да уђемо па да кажемо да смо стекли искуство. Не мислим да треба да постављамо велика резултатска очекивања, али да играмо озбиљно с великим европским тимовима - то је циљ. О домаћим трофејима не желим да причам, они се подразумевају. Планирамо да пехар шампиона Србије дуго стоји у нашим витринама – најавио је аамбициозни председник клуба Драгољуб Збиљић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести