Душко Николић: Све је спремно за наставак успешног низа

НОВИ САД: Није дуго требало тренеру Душку Николићу да прихвати позив актуелног шампиона Одбојкашког клуба Војводине НС семе да преузме диригентску палицу.
Trener Dusko Nikolic na prvom treningu
Фото: Dnevnik.rs

После завршетка сарадње с тренером Османкачем, у у игри је било неколико имена, Николић се истицао као можда и једино право решење за клупу Новосађана јер је добро познат као радан, пун знања и ауторитета, те да би лако могао да се уклопи у шампионско-европски мозаик црвено-белог одбојкашког гиганта.

Николић је потписао уговор на годину дана, а ако обе стране буду заовољне, сарадња ће се продужити. Популарни Ник је на званичном представљању рекао да добро зна где је дошао и шта га чека у наредној сезони.

„Мој претходник тренер Неџад Османкач је добро говорио, клупа Војводине је ужарена, али изазова се никада нисам плашио, верујем у рад, добру енергију и сарадњу коју желим са свима да остварим. На срећу, Војводина је клуб која пружа могућности за тако нешто, с друге стране, морам да кажем да је можда и нажалост јер је једина која има такве могућности у Србији. Када се узме све то у обзир, срећан сам што сам баш ја тај који има прилику да ради ту. Војводина је гигант, то је свима познато, зна се шта се очекује и какве су жеље, управо зато сам дошао, јер нам се жеље и амбиције поклапају. Када су ме позвали људи из клуба, свакако да је позив импоновао. Тренер Османкач је добар тренер и мој пријатељ, десило то што се десило, а када је место шефа струке остало упражњено, интензириали смо преговоре и договорили се“,  рекао је на почетку разговора Душко Николић.

За почетак, очекивања су велика. Како гледате на то што вас чека у следећој сезони?

- Очекивања су висока, посебно на домаћој сцени, од тога не бежим. Жеља је да се направи добра ствар, а што се тиче Европе очекују нас квалификације за Лигу шампиона и зависиће много тога од жреба. У том трећем кругу квалификација дођу екипе којима не можемо да парирамо, пре свега буyетом, али пробаћемо да направимо тим и игру с којом бисмо могли да начинимо подвиг, а сматрам да би пласман у Лигу шампиона то био. Читавог живота форсирам политику победе и то је оно што желим да успоставим и овде.

Како вам звучи чињеница да сте први тренер после четврт века који је на клупу Војводине дошао “са стране”?

- По томе је Војводина била позната у нашим оквирима, тренери су потпуно оправдано наслеђивали један другог, све су то били стручњаци, па с те стране морам да признам да ми је драго што ме се неко сетио, ипак сам у тој причи “човек са стране”. Мада, превише смо мала земља да бисмо правили било какве поделе јер сви радимо у интересу српске одбојке, а кад сам се већ вратио из иностранства, ако негде треба да радим - супер је што сам у Новом Саду.


Ривалство и срадња са Бошканом

Од почетка потраге за новим тренером били сте у главном фокусу. да ли мислите да је то можда због тога што сте у грчком пренству са Сиросом намучили Слободана Бошкана који је водио Олимпијакос?

- Нисам размишљао на тај начин, али први сам са Сиросом те сезоне победио Олимпијакос који је био изразити фаворит. Најпре смо им узели бод код куће, па их победили у Пиреју и то са екипом која је играла “Жаретов меморијал” у Новом Саду, где су се сви шалили са мном и питали “Какви су ти ово фудбалери?” – у шаљивом тону је рекао Николић. – Верујем да ме спортски директор Слободан Бошкан цени, вероватно је био међу иницијаторима те идеје да будем нови тренер, а трудићу се да будем део система у који сам дошао и оправдам поверење.


Човек сте који је уназад неколико сезона близак клубу, претпостављамо да добро знате све играче који су сада у црвено-белом?

- Знам све играче, посебно оне искусније. Екипа је квалитетна, све зависи каква ће остати јер треба и играчи да се изјасне, а искрено, не бих се лако одрекао ниједног од њих. Сви су показали у минуле две сезоне велики квалитет, шампиони су, а то свакоме треба.

Причало се да сте “кривац” за титуле које су Војводини измицале минулих година. Да ли ћете моћи да јој вратите тај дуг и какву екипу очекујете у наредној сезони?

- За услове у Србији је веома рано причати о следећој сезони у мају месецу, треба сачекати комплетирање екипа конкурената који ће се сигурно нешто питати, али ситуација је таква да ћемо реално моћи да створимо најбољу екипу. С друге стране, не играју имена јер би се знало пре почетка сезоне ко је шампион и не би морало да губи време на играње. А када сте ме већ назвали “кривцем” за неке године када Војводина није освајала титуле, можда је то било управо из тог разлога, у клубу у ком сам тада радио и освајао трипле круне имала је мањи буyет, али је систем био добар и успеси су долазили. То ћемо пробати да остваримо и овде, знам пут до коначног циља и како се све остварује, све је спремно за наставак успешног низа.

Новајлија сте у клубу, а велики су изазови стављени пред вас. Колико ће високи циљеви бити притисак за вас?

- Захтеви су велики, некада смо имали загарантовано место у Лиги шампиона, сећам се 2012. сам је играо са Звездом, а остали смо без њега из неких других разлога. Сада смо принуђени да се носимо с клубовима из богатијих земаља, самим тим смо у подређеном положају. Само бављење врхунским спортом је привилегија, не може свако тиме а се бави. Сама жеља да направимо нешто, носи одређени притисак и он је у сваком случају нормалан и подразумева се. Трудићемо се да нађемо модус и да сви радимо у интересу клуба и испуњења циљева.

Текст и фото: М. Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести