Одбојкаши Србије су шампиони Европе у одбојци, савладана Словенија (3:1)

Одбојкаши Србије по трећи пут су освојили титулу европског шампиона јер су у финалу ЕП победили Словенију резултатом 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20)
1
Фото: CEV

Словенија се још једном показала као добар противник, имала је снаге само за први сет, а у наредних нешто више од сат времена није имала шансе против квалитетнијег ривала.

Србија је објединила титуле у обе конкуренције, покорила Европу као и 2011. године. Прошлог месеца у Анкари наше даме су се попеле на врх победничког постоља, а то је вечерас пошло за руком и нашим одбојкашима упркос чињеници да је у Паризу било више навијача Словеније.

За најкориснијег играча турнира (MVP) проглашен је Урош Ковачевић.

Фото: CEV

ПРВИ СЕТ

Овај период игре добили су Словенци резултатом  25:19

 Са два блока на Атанасијевићу, Словенија је боље почела меч и повела 4:2, али је севнула серија 4:0 Србије која је преко Ковачевића преузела контролу. Појачала је Словенија сервис, најпре Гаспарини па Чебуљ и то је било довољно за преокрет и вођство “змајчека” (11:9).

Наша репрезентација пуно је грешила са сервиса, па се увукла несигурност и на тај сегмент игре није могла да рачуна, док је словеначки блок био на високом нивоу и њихова предност је расла до великих пет поена (19:14).

Код “Орлова” нападачки расположен је био само Петрић, а асом Атанасијевића су смаwили заостатак на 17:20, али је неодбрањивим сервисом узвратио Козамерник и отлконио све сумње око освајања првог сета.

Фото: CEV

ДРУГИ СЕТ

Српски одбојкаши стижу до изједначења - 25:16.

Поени из блока Ковачевића и Лисинца довели су Србију до вођства 6:3, а затим се разиграо Петрић после сервиса Ковачевића и за трен ока предност је порасла на 12:5, а није помогао ни тајм-аут словеначког селектора.

Покушавали су Словенци да се врате, али је игра нашег тима била на препознатqивон нивоу, блок је радио сјајно и реванширао се противнику за претходни део игре, као и сервис па је на 19:10 било апсолутно јасно да следи изједначење.

Фото: CEV

ТРЕЋИ СЕТ

Србија је повела са 2:1, у овом сету 25:18

Играло се поен за поен почетком трећег сета, важ`ност овог периода игре извукао је све најбоље из репрезентације Србије. Од резултат 5:5, кренула је серија “Орлова”, сјајан блок и добрана, те контре Атанасијевића и Петрића “запалили” су дворану, а тек на 11:6 Словенија је успела да прекине серију разиграног противника.

 Приближила се Словенија до 14:11, али су сервиси Јововића поново покренули Србију и нову серију од 4:0 која је поново гарантовала освајање сета. Ковачевић је користио “магију” коју само он има, посебно у нападу, али је тимска игра допринела сламању противника у овом периоду игре.

Мењао је словеначки селектор, али није било помоћи и екипа у плавом је освојила трећи сет и повела.

Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT

ЧЕТВРТИ СЕТ

Србија осваја овај сет и титулу резултатом 25:20

Уводних 4:2 за Словенију у четвртом сету брзо се претворили у 6:4 за Србију, а тај талас је настављен све до во|ства 10:6.

Полетели су “Орлови” почетком другог сета и нису се заустављали. Запретили су Словенци, смањили заостатак на свега два поена, али онда је уследила серија сервиса Подрашчанина, сјајне одбране свих играча, расположени Ковачевић у нападу, а у блоку му се прикqучио Лисинац и на 16:11 је селектор Словеније Ђулијани тражио тајм-аут да прекине серију.

 То су били последњи трзаји Словенаца, иако је било варница и жутих картона које су погурале “змајчеке”, али ништа није могло да заустави Србију ка новом злату које је убрзо стигло и донело огромну радост “Орловима” којима ће наредни велики циљ бити пласман на Олимпијске игре на турниру у јануару.

Фото: CEV
Фото: CEV

Хала “Берси”, гледалаца: 12.000, судије: Акинyи (Турска), Жиле (Француска).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић, Петрић, Ђировић, Пековић (л), Крсмановић, Ивовић, Јововић, Атанасијевић, Лубурић, Мајсторовић (л), Подра{чанин, Лисинац, Тодоровић.

СЛОВЕНИЈА: Т. Штерн, Пајенк, Козамерник, Шкет, Гаспарини, Винчић, Шталекар, @. Штерн, Клобучар (л), Ковачић (л), Видечник, Ропрет, Урнаут, Џебуљ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести