ФИВБ објавио ранг-листе: Српске одбојкашице на врху света

Светска одбојкашка федерација, ФИВБ, објавила је ранг-листе националних селекција у обе конкуренције.
Odbojkasice Srbije prve na svetu
Фото: FIVB

Женска сениорска репрезентација Србије, светски првак, вицешампион Олимпијских игара и првак Европе, заузима прво место са 322 бода, док су сениори Србије, четврти са СП у Италији и Бугарској и бронзани са ЕП, на 10. месту са 110 бодова.

Најновија ранг листа ФИВБ важна је и због Интерконтиненталних квалификација за Олимпијске игре 2020. година у Токију, које ће се одиграти у августу наредне године. Сениорке ће квалификациони турнир одиграти од 2. до 4. августа, а сениори од 9. до 11. августа.

У Интерконтиненталним квалификацијама ће играти 24 најбоље селекције са ФИВБ ранг листе, изузимајући Јапан, домаћина Олимпијских игара, у обе конкуренције. По систему серпентине, биће одређено шест група, у којима ће играти по четири селекције, а само победник ће изборити пласман на ОИ.

По новој ранг листи, и уколико не буде промена, сениорке Србије би требало да играју с Порториком, Тајландом и Кубом, а сениори Србије са Италијом, Аустралијом и Камеруном.

ФИВБ је такође објавио да ће се пет Континенталних турнира одиграти у јануару 2020. године, као и да ће на њима играти минимум по четири селекције које се нису квалификовале на ОИ.

Кандидатуре за организацију Интерконтиненталних турнира достављају се Светској одбојкашкој федерацији до 14. децембра, а ФИВБ ће 1. јануара 2019. године саопштити саставе група.

М. Р.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести