Грбић: Победили бисмо Русе у финалу, зато сам и разочаран

Од повратка на велику међународну сцену 1995. године одбојкаши Србије одиграли су 11 Европских шампионата и нашој земљи донели чак девет одличја, што је биланс за сваки респект. Најбоље репрезентације Старог континента по 30. пут су се састале на једном месту, овог пута у Пољској, а Србија је освојила брозу победом над Белгијом (3:2).
nikola grbic
Фото: Foto: CEV

Пропустила је Србија шансу за финале и двобој са Русијом, јер је прокоцкала вођство од 2:0 против Немачке, а против Белгије је губила 1:2 и преокренула за велику радост и наставак  низа  освајања трофеја.Игре преко мреже је постала један од наших националних заштитних знакова.

Селектор Никола Грбић водио је момке до останка у спортским висинама, а још једном је сумирао утиске минулог шампионата по слетању на аеродром “Никола Тесла”.

Фото: Никола Грбић, фото: Одбојкашки савез Србије

„Мени су емоције мало помешане. После онаквог пораза у полуфиналу и непроспаване ноћи било је тешко опоравити се и скупити емотивну и физичку снагу да освојимо медаљу. С те стране сам задовољан, направили смо изузетан подвиг. С друге стране, разочаран сам након исхода финала. После толико година искуства у одбојци и утакмица са Русима на великим такмичењима, више сам него убеђен да бисмо сада носили златну, а не бронзану медаљу“, рекао је Грбић.

“Бронзана медаља ће тек добити на вредности када се емоције стишају. Урадили смо максимум у претходних месец и по дана да се најбоље припремимо за ЕП. У Европи има бар једно 10 уједначених екипа и свака сваку може да победи. Управо зато, да нам је неко пре такмичења понудио бронзу, ми бисмо је оберучке прихватили.”

Он је истакао да је велики успех бити пласиран међу три најбоље екипе у Европи и да је важан континуитет освајања медаља. Грбић је рекао и да му је жао што са екипом нису били Марко Ивовић, Петар Крсмановић и Алекса Брђовић.

„Повео бих све да сам могао, али морао сам да скратим списак. Сигурно је да би нам помогли. Они су велики део медаље“, додао је селектор.

Фото: Одбојкашки савез Србије

Капитен Драган Станковић истакао је да је екипа сазрела и показала да може много.

„Пред само првенство свима је у главама била медаља. Незахвално је било прогнозирати која јер је конкуренција велика. Изненађења је било много. Имали смо тест утакмицу у Варшави на стадиону пред 65.000 људи, пре три године смо имали лоше искуство, али ове смо показали нешто више. Мало смо се опустили против Естонаца, а на крају је све дошло на своје место. У полуфиналу се десило то што се десило. Поносан сам на саиграче што су успели то да превазиђу, били су спремни да се боре до последњег поена“, навео је Станковић, који није желео да одговори да ли је одиграо последњи меч у репрезентацији.

Најбољи блокер првенства Срећко Лисинац изразио је задовољство због индивидуалног признања и нагласио да је награда плод тимског рада.

„Пали смо на дно после пораза од Немачке, а толико смо радили за успех. Успели смо да се подигнемо и дамо више него што смо могли“, истакао је Лисинац.

М. Ристић

Фото: Станковић, Лубурић и Лисинац са колајнама око врата, фото: Одбојкашки савез Србије

Срећко Лисинац међу одабранима

Наш репрезентативац Срећко Лисинац изабран је у идеалну поставу Европског првенства. С њим су блокер Маркус Беме (Немачка), примачи сервиса Денис Калиберда (Немачка) и Димитриј Волков (Русија), дизач је Сергеј Гранкин (Русија) и коректор Ђерђ Грозер (Немачка), као и либеро Лови Стуер (Белгија). Награду за најбољег играча шампионата добио је коректор Русије Максим Михајлов.

Све наше медаље са ЕП

Грчка 1995 – бронза
Холандија 1997 – сребро
Аустрија 1999 – бронза
Чешка 2001 – злато
Италија/СЦГ 2005 – бронза
Русија 2007 – бронза
Аустрија/Чешка 2011 – злато
Данска/Пољска 2013 – бронза
Пољска 2017 - бронза

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести