Квалификацијe ЛШ: Воша преко Белорусије у Лиги шампиона

Одбојкаши Војводине НС семе савладали су у Минску Шахтјор из Солигирска у реванш мечу треће рунде квалификација за Лигу шампиона са 0:3 (23:25, 18:25, 22:25).
Ф. Бакић/ОК Војводина у Лиги шампиона
Фото: Ф. Бакић/ОК Војводина у Лиги шампиона

Одбојкаши Војводине НС семе су у Лиги шампиона! Новосађани су, после 3:0 у Новом Саду, до максималне победе дошли и у Минску те зацементирали место међу 20 најбољих екипа Старог континента и играће у групној фази Лиге шампиона са пољском Заксом, немачким Фридрихсхафеном и белгијским Руселаром.

Црвено-бели су у меч упли хладне главе и врелог срца, одиграли веома зрело, готово без грешке и после два неуспеха, искористили трећу шансу. Добили су Новосађани нове хероје, Павле Перић одиграо је на високом нивоу, али је предводио одличну екипу која није желела да прокоцкс шансу из Новог Сада иако јој је за пролаз требало два сета.

Фото: Ф. Бакић/ОК Војводина у Лиги шампиона

Почетак меча припао је Новосађанима, одличан је на пријему био Перић, напади Симића и његов ас сервис, те две грешке Шкредава, донели су уводно вођство 8:3, а тренер Шахјтора већ је потрошио тајм-аут. Узвратили су домаћи серијом 4:0, а све после сервис грешке Симића, доброг блока Шмата и грешке у нападу Никића, па је одмором реаговао Гавранчић. После грешке Ћераповића, Воша је дошла до три поена вишка (12:9), а затим се ушло у период игре поен за поен, све до 15:12. Пришли су домаћи на поен заостатка, Новосађани су и даље држали контролу, а пропустили су и две контре за нову осетнију разлику. Упркос пропуштеним контрама, српски шампион је држао добар пријем, нападачи су били расположени, а имао је Шахтјор контру за изједначење, али је Перић изблокирао Тевкуна и донео две сет лопте (24:22). Био је то први блок Новосађана у првом сету, а Перић је крунисао добру игру у првом сету и донео први сет црвено-белима.


Градоначелник честитао пласман у Лигу шампиона

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је одбојкашима Војводине који су се пласирали у групну фазу Лиге шампиона, пошто су победили Шахтјор у Солигорску у Белорусији.

„Није само Нови Сад поносан, поносна је цела Србија на одбојкашки клуб Војводина. Честитам им на томе што су још једном показали како се побеђује на важним такмичењима. То је инспирација и за све друге, јер када се ствари поставе како треба, када верујете и када сте свим срцем у ономе што радите, успех не може да изостане. Хвала им што су нам учинили велику радост, а Град Нови Сад ће им увек бити партнер и пружити подршку – истакао је градоначелник Милош Вучевић.


Ас Стефана Симића одмах је донео предност Војводини, али је блок Шахтјора убрзо изједначио на 4:4, а снажни су били напади са обе стране па је изједначење трајало до 9:9. Висок квалитет игре с веома мало грешака умела је публика да награди, али је интензитет сервиса ослабио.


Премијера у Пољској

Први меч у групној фази Лиге шампиона ће одбојкаши Војводине НС семе играти у Пољској на гостовању Закси из Кеђержина коју с клупе предводи наш тренер и некадашњи селектор Србије Никола Грбић. Меч ће се играти 3. децембра од 18 часова.


Тек после добре одбране Перића и контре коју је искористио Никић, те ас сервиса Тодоровића Новосађани су поново имали два поена вишка (13:11). Ушао је затим Буша на сервис и исфорсирао две грешке домаћих па је предност црвено-белих нарасла на 17:13, тренер Шахтјора потрошио је и други тајм-аут, али је уследио ас сервис и огромних плус пет. Досуђена је грешка Тодоровићу, домаћи су тако пришли на три поена заостатка, а блоком Шмат на 18:20 и донекле закомпликовали ситуацију. Ипак, добар блок је Воши донео контру, искористио ју је Никић и после ас сервиса Симића све је експресно враћено на плус пет (23:18). Севнуо је блок Никића и после грешке Шкредева све је било готово, Воша је освојила други сет и пласирала се у Лигу шампиона. Тог тренутка утакмица је изгубила резултатски значај, оба тренера су мењала поставе, а код црвено-белих ушли су Ковачевић и Буша.

Фото: Ф. Бакић/ОК Војводина у Лиги шампиона

Поново је српски шампион играо добро, распуцао се Павле Перић и повео свој тим до високог вођства (9:5) у трећем периоду игре. Држали су црвено-бели ту предност без проблема до 16:12, а уследила је серија 4:0 домаћина и изједначење после доброг блока. Желела је Воша максималну победу, поново добри сервиси Симића и блок Машуловића вратили су вођство 21:18, али је поново Шахтјор изједначио. На крају 22:25 за Војводину и коначно славље за Лигу шампиона.

М. Ристић

Шахтјор – Војводина НС семе 0:3 (23:25, 18:25, 22:25)

МИНСК: Хала “Уручје”, гледалаца: 550, судије: Куртис (Летонија), Сокањић (Лихтенштајн).

ШАХТЈОР: Радзијук 8, Бабкевич 8, Шмат 5, Бурав, Марченко (л), Тевкун 3, Ваш, Шкредав 4, Ћераповић 10, Хрецки, Кураш 1, Забаровски (л), Павловић 4, Бахатка.

ВОЈВОДИНА НС СЕМЕ: Симић 11, Лакчевић (л), Бајандић, Бојичић, Ковачевић 2, Негић, Машуловић 5, Буша 4, Благојевић 6, Радовић, Тодоровић 2, Рудић, Перић 14, Никић 8.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести