Kвалификације за ОИ: Одбојкаши Србије изгубили од Бугарске (2:3)

Одбојкаши Србије неће играти на Олимпијским играма у Токију ове године.
1
Фото: CEV

(Од нашег специјалног извештача)

Поново наши најбољи одбојкаши нису имали среће на квалификационом турниру, а после пораза од Бугарске у трећем колу групне фазе, “Орлови” су освојили треће место и остали кратких рукава када је пласман у полуфинале у питању.

Нису нашу момци били на нивоу на ком смо навикли да их гледамо, поново је недостајало енергије, расположеног појединца и тимског духа који су пре само неколико месеци довели Србију на кров Европе.

Већ после неколико уводних поена видело се да се екипе веома добро познају, а како и не би јер се ове генерације наших и бугарских играча састају већ годинама, и да ће меч одлучити једна лопта. Почело је у игри поен за поен, напади су са обе стране били неумољиви, а тек серија 3:0 је Бугаре довела у предност (11:9) када је тајм-аут тражио Ковач. Узвратила је Србија експресно истом мером, после сервиса Подрашчанина и реализованих контри Ковачевића, те вратила све на претходну меру. Није дуго трајао период наше добре игре, поново су Бугари блоком нашли начин да направе серију 4:0 и да преузму ток првог сета у своје руке, а наставили су са добрим сервисима и тако дошли до великих 19:14. Вратила се наша репрезентација на минус три (16:19), ушли су Митић и Лубурић (промена основне дијагонале), али је предност Бугара била превелика да би се нешто више учинило у првом сету.

После губитка првог сета, Србија се нашла у веома тешкој ситуацији, јер се знало да их само победа вредна три бода води у полуфинале. Бугари су и даље нападали сервисом, а наш тим је повео Ковачевић до вођства 7:5. Разиграли су се и заиграли “Орлови”, одржавали предност, али све док Соколов није покренуо Бугаре, а прикључио се Сеганов и добрим сервисима донео предност свом тиму (18:16). После неколико добрих потеза Бугара, пала је наша репрезентација психолошки, али је Ковачев тајм-аут вратио веру. Сервирао је снажно Атанасијевић, а блок Подрашчанина и контра Петрића донели су Србији вођство 21:19, али су ас Јосифова и блок Скримова донели предност Бугарској 22:21. Подрашчанин је реализовао два везана напада, па је Србија прва дошла до сет лопте (24:23), а другу искористила после сјајног потеза Ковачевића.

Тесно освајање сета било је довољно да актуелни европски шампион заигра као уме и да покаже још једном да злато из Париза није случајно. Сервиси капитена Петрића покренули су Србију, а серија 5:0 донела је рано осетно вођство у трећем периоду игре (7:2). Поново је бугарски сервис бриљириао, најпре Соколов, а потом и Сеганов су враћали свој тим ка егалу који је дошао на 9:9. Играло се поен за поен, а атмосфера на терену била је све врелија јер се ближила завршница сета који је могао много тога да одлучи. Водила је Србија 19:18, али серија Бугарске од 3:0 натерала је Ковача на тајм-аут (19:21). Човек одлуке у завршници трећег сета био је Цветан Соколов, његов сервиси и контра су донели Бугарској 23:20, а када су освојили трећи сет, оверили су пласман у полуфинале.


Челници и навијачи на трибинама

Подршку нашим играчима на мечу с Бугарском пружили су председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић, потпредседник Савеза Јелена Николић, Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, легенда наше одбојке Иван Миљковић, председник ЦЕВ Александар Боричић, али и око 150 навијача који су организовано дошли аутобусима из Србије.

Фото: Dnevnik.rs


Селектор Бугарске Пранди је четврти сет почео с комплетно промењеном поставом, а у саставу Србије добили су шансу Дражен Лубурић, Петар Крсмановић и Михајло Станковић, али се већ знао да само луда математика води Србију даље па је расположење у нашем тиму опало. Резултат је потпуно пао у други план, али је Србија водила и добро играла па изједначила и изборила пети сет.

У тај-брејку наш тим био бољи, од почетка контролисао резултат, а на промени страна имао три поена вишка (8:5), али је поново сервис Бугара био сјајан. Најпре су ухватили прикључак баш тим елементом, а онда и повели 13:11 после два аса Розалина Пенчева. Тих плус два је Бугарска сачувала и победила, али тако распришила наде наших одбојкаша везаних за Токио.

М. Ристић

Србија – Бугарска 2:3 (21:25, 26:24, 22:25, 25:20, 13:15)

БЕРЛИН: Хала “Макс Шмелинг”, гледалаца: 500, судије: Марошек (Пољска), Адлер (Мађарска).

СРБИЈА: Ковачевић 14, Митић, Петрић 17, Пековић (л), Крсмановић 6, Ивовић, Јововић 2, Атанасијевић 12, Лубурић 7, Мајсторовић (л), Подрашчанин 8, Лисинац 7, Станковић 4, Вучићевић.

БУГАРСКА: Димитров, Атанасов 6, Гоцев 2, Р. Пенчев 7, Чернокожев 6, Скримов 14, Сеганов 4, Јосифов 9, Салпаров (л), Тодоров 2, Н. Пенчев 6, Соколов 20, Грозданов 5, Каракашев (л).

Ковачевић: Све било против нас

Примач сервиса репрезентације Србије Урош Ковачевић једва је дао изјаву после утакмице, видно потрешен, па и с повредом, стегао је зубе и одиграо најбоље што је могао.

-Сви су имали притисак добре игре у Берлину, а посебно ми као европски шампиони. Нисмо у најбољој форми, а овај турнир је заснован на срећи и тренутној форми. Нисмо стигли да се спремимо, доста нас је било повређено, тако да је ово изузетно тежак тренутак за нас, посебно јер смо много квалитетнији од репрезентације Бугарске – рекао је Ковачевић.

Било је ту споредних “ситница” које су умногоме кумовале оваквом епилогу нашег тима.

-Знали смо да ће бити тако, негде смо очекивали сметње са стране, али је у овој мери. Слажем се да је Немачка домаћин и да има најбоље услове, али ми нисмо имали простора ни времена за тренинг, играли смо у најгорим могућим терминима. Када играте утакмице у један или два поподне, немате времена за ручак, али нећемо сада да тражимо алиби. Знамо да је мало фалило да све буде другачије, али ми као прваци Европе нећемо отићи на Олимпијске игре – закључио је Ковачевић.

Ковач: Бугари слабији, али здравији од нас

Селектор Србије Слободан Ковач имао је на располагању готово све играче, али је здравстевни билтен изгледа пресудио ко ће на Олимпијске игре.

-Притисак изазван важношћу меча је постојао, али мислим да су играчи били стегнути јер нису били сто посто спремни. Свако од нас је желео најбоље, али у минулих пет дана није било довољно да се опорави екипа и спреми за овакав турнир. Јако жалимо, није лако играти када знаш да не можеш да прођеш даље, посебно у завршници овог меча. Свака част Бугарима, они нису бољи од нас, само су здравији – рекао је Ковач.

На кратко се Ковач осврнуо на све оно што је пратило наш тим пред овај турнир.

-Објашњавати сада шта се дешавало, нема смисла, знамо сви. По мени би било ненормално да на овакво такмичење поведем седам или осам нових играча, када су испред мене европски прваци. Покушали смо све с нашим најбољим играчима, све смо урадили што смо могли. Медицински стаф је радио велики посао, стручни штаб такође, али екипа није била на нивоу и то се осећало. И с Бугарима када смо играли у егалу није то било то, али неке ствари нисмо могли да решимо. Рекао сам момцима и после трећег сета да су најбољи и мислим то, бодрио их до краја, али порази су део нашег професионалног живота. Нажалост, нисмо данас изгубили – истакао је Ковач.

Б група

Србија – Бугарска 2:3

Француска – Холандија 2:3

1. Бугарска     3          3          0          9:4       7

2. Француска 3          1          2          7:5       4

3. Србија         3          1          2          5:6       4

4. Холандија  3          1          2          3:8       2

 

А група

Словенија – Чешка 3:1

1. Словенија   3          3          0          9:3       7

2. Немачка      3          2          1          8:3       7

3. Белгија        3          1          2          3:8       2

4. Чешка         3          0          3          3:9       1

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести