Лига нација: Одбојкаши Србије у Португалији, први ривал Бразил

Одбојкаши Србије у прва два викенда Лиге нација сакупили су две победе и четири пораза, али пред трећу недељу овог комерцијалног такмичења, генерално је мишљење да могу барем до две победе јер су им ривали Бразил, Португалија и Кина.
jovovic, epa
Фото: Nikola Jovović, foto: EPA (DANIEL DAL ZENNARO)

„Орлови“ су и даље у свом филму, кроз сваку утакмицу и тренинг подижу ниво игре, истичу се неке нове младе снаге, али су појачани за мечеву у Гондомару, предграђу Порта, Лубурићем, Јововићем и Кујунџићем. Све је то део плана нашег селектора Никола Грбић да се лагано у тим инкорпорирају играчи из најјаче поставе коју су тренажном процесу у Београду. Следећег викенда у Милану плавом тиму ће се прикључити Срећко Лисинац и Урош Ковачевић, а петог викенда у Пловдиву Марко Ивовић и Немања Петрић.

У Гондомару треба очекивати добре утакмице, пре свега због чињенице да сви противници гаје различит стил игре, а да су Португалци и Бразилци у најјачим саставима. Ипак, има своју рачуницу и наша репрезентација која је одрадила неколико тренинга у прелепој Сали и спремна је за први изазов по имену Бразил, сутра од 19 часова.

- Настављамо са раније утврђеним планом, да играче лагано прикључујемо како време одмиче, сви нови играчи ће имати шансу да заиграју на мечевима овог викенда, као што је то било до сада. Сва три ривала с којима ћемо играти су различита, Бразил и Португалија су донекле слични по стилу, али огромна је разлика у нивоу игре. Први ривал нам је Бразил, о њиховој снази не треба трошити речи, поготову јер су дошли у најјачем саставу и то ће бити велико искуство за наше момке да видимо где смо сада у односу на једну од најјачих селекција света и водећег у Лиги нација. Надам се да ћемо наставити са подизањем форме, као што смо то урадили и у минула два викенда – рекао је селектор Србије Никола Грбић.

Дошао је у Португалију у пакету с Лубурићем и Кујунџићем и одмах понео капитенску траку. У питању је дизач репрезентације Србије Никола Јововић који први пут игра у Португалији, али не и први пут против њихове репрезентације.

- Овој генерацији наше репрезентације је први пут да игра у Португалији. Знамо шта да очекујемо, викенд је мало чудан јер су се на истом месту скупили различити стилови одбојке. Биће сигурно занимљиво, Кинезе знамо, имају младу и веома квалитетну селекцију која је већ прошле године показала шта уме, па ће тако и сада. Бразил је прича за себе, у пуном је саставу, прикључио се и Бруно. Колико сам гледао наш тим, игра иде набоље, то је веома важно и надам се да ћемо се адекватно супротставити Бразилу. Португалија је домаћин, увек неугодан ривал, игра технички и прљаво. Занимљиви су, ниска су екипа, али играју брзо. У сваком случају, очекујем победе у мечевима трећег викенда – јасан је Јововић.

М. Ристић

Резенде: Србија увек квалитетна

Један од заштитних лица репрезентације Бразила је дизач и капитен Буно Резенде који се овог викенда прикључио тиму. Са италијанским Лубером је освоји скудето, али и Лигу шампиона, а одлично познаје селекцију Србије и пун је речи хвале за наше играче. 

- Србију добро познајемо, увек је пуна добрих играча и великих талената, неке познајем наравно и од ових „мање“ познатих. Петковић је имао сјајну сезону у Италији, Крсмановић је играо и прошле године, Јововића наравно познајем, Лубурића такође. Грбић је добар тренер, то знамо, припремамо се за овај тим Србије. За сада добро играмо, надам се да ћемо наставити све до финалног турнира што нам је први циљ – истакао је Резенде.

Сутрашњи програм

Русија – Пољска           (13)

Иран – Канада              (16)

Јапан – Италија            (16)

САД – Аргентина          (17)

Србија – Бразил           (19)

Бугарска – Аустралија (19.40)

Француска – Немачка  (20)

Португал – Кина            (22)

1. Бразил           6      6      0      18:7  15

2. Иран               6      5      1      17:5  16

3. Француска     6      5      1      17:7  16

4. Русија            6      5      1      16:6  14

5. Италија         6      4      2      13:7  12

6. Канада          6      4      2      15:9  12

7. Пољска         6      4      2      14:10        11

8. Аргентина      6      2      4      10:12        7

9. САД                6      2      4      9:14  7

10. Јапан           6      2      4      8:13  6

11. Србија         6      2      4      12:16        6

12. Бугарска      6      2      4      8:15  5

13. Немачка       6      2      4      8:16  5

14. Аустралија   6      1      5      9:15  5

15. Кина             6      1      5      5:15  4

16. Португал      6      1      5      4:16  3

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести