Лига нација: Победа Француске – Србија вечерас против Бугарске 

Мушка сениорска репрезентација Србије поражена је у трећој утакмици у Анахајму на турниру  Лиге нација 2023.
Marko Podrascanin
Фото: FIVB

У великом надигравању са олимпијским прваком Француском одбојкаши Србије су на крају завршили празних руку, иако су повели у сетовима. Ово је „орлове” знатно удаљило од пласмана на финални турнир, пошто сада имају пет победа и шест пораза и пали су на десето место на табели. На завршни турнир иде осам најбољих репрезентација.

Не може се сакрити чињеница да су и судијске одлуке у овом дуелу знатно допринеле поразу наше селекције и то не само у другом сету, него и у читавој утакмици. После одличне прве деонице у којој је Србија диктирала темпо и направила мало грешака, уследио је преокрет Француза у другом. Тада су исто играчи Игора Колаковића водили све време, али је у егал завршници противник имао више среће, а и судијску подршку. Коректор Лубурић зарадио је у тим тренуцима жути картон због приговора судији за другу ношену лопту противника. Добили су тада „триколори” ветар у леђа, доминирали су у трећем сету, док је у четвртом после изједначене борбе Србија у завршници пропустила доста шанси.


Марко рекордер са 332 утакмице

Новосађанин Марко Подрашчанин (35) постао је рекордер по броју утакмица у дресу репрезентације. Он је у Анахајму у дуелу против Француске забележио 332 наступ и тако је надмашио рекорд још једног Новосађанина, олимпијског првака Андрије Герића, такође средњег блокера. Подрашчанин је у националном тиму од 2006. године. Са репрезентацијом је освојио бронзу на светском првенству, два европска злата и три бронзе, најсјајнију медаљу у Светској лиги уз три сребра и бронзу.

– Изузетно сам поносан на овај рекорд. Долазим из Србије, земље са великом традицијом у овом спорту. Желео бих зато да се захвалим свима који су ме подржавали јер је ово велики дан за мене. Почео сам 2006, иза мене је много година, утакмица, турнира. Захвалан сам свима који су ме подржали – истакао је Подрашчанин, коме је уручен дрес са бројем 332.

Новосађанин је открио и која су му одличја најдража.

– Као и сваки спортиста, када освајаш златну медаљу са репрезентацијом, то је најважније. Два пута смо освојили првенство Европе, Светску лигу. Та финала су ми омиљене утакмице – додао је средњи блокер.

Искусни одбојкаш планира да се нађе и на Олимпијским играма у Паризу следеће године.

– Надам се да још није готово, да има још горива до Париза, то би требало да буде врхунац ове генерације. Мислим да имамо велике шансе да одемо тамо – поручио је Подрашчанин.


– Играли смо јако добро у првом сету и већини другог, а онда смо психички пали после судијске одлуке која нас је погодила. Мислим да смо пропустили и у другом и четвртом сету неколико шанси. Ово је била можда наша најбоља партија и мислим да смо се добро „потукли” с њима. Штета, и поред тога што имамо искусних играча испадне да смо на неискуство изгубили у тим завршницама – рекао је селектор Србије Игор Колаковић.

СрбијаФранцуска 1:3 (25:20, 23:25, 20:”5, 26:28)

АНАХАЈМ: Анахајм центар, гледалаца: 500, судије: Сеспедес (Доминиканска Р), Какадор (Бразил).

СРБИЈА: Ковачевић, Капур (либеро), В. Машуловић, Крсмановић 11, Ивовић 12, Кујунџић 9, Батак, Перић, Н. Машуловић, Лубурић 17, Подрашчанин, Тодоровић 2, Вучићевић, Недељковић 10.

ФРАНЦУСКА: Шинењез 10, Гребењиков (либеро), Патри 18, Тониути, Бризар 3, Бојер, Ле Гоф, Бултор 13, Клевено 17, Потрон, Лоути 6, Дијез (либеро), Карле 2, Жофри.

К. Б.

Анахајм

Србија – Француска 1:3

Куба – Немачка 0:3

САД – Аргентина 2:3

Србија – Бугарска 

Данас

Куба – Иран (22.30)

Пасау Сити

Бразил – Кина 3:0

Пољска – Канада 3:0

Јапан – Италија 

Данас

Словенија – Холандија (9)

Јапан – Пољска (13)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести