Лига нација: Србија поражена од Ирана у првом мечу последњег викенда

Одбојкаши Србије претрпели су осми пораз у Лиги нација, а Иран је једанаестом победом обезбедио пут на финални турнир.
LazarCirovic
Фото: Lazar Ćirović, foto: FIVB

(Од нашег специјалног извештача)

Играла је веома добро комбинована Србија с најјачим саставом Иранаца, али није успела у најважнијим тренуцима да нађе боља решења која би променила ток меча.

Видело се од почетка меча да се екипе веома добро познају, играло се поен за поен, све до серије Ирана 3:0 и воство 15:13. Користили су Иранци сваку непрецизност нашег тима, муњевитим нападима с крајева, па су тако први пут на мечу дошли на плус три (20:17), после добре одбране и контре. Србија није најбоље сервирала, па ни блок није био на уобичајеном нивоу, али су Петрић и Лубурић били добри и повли нас до експресног изједначења (21:21). Поново је Иран направио мали брејк, а наша селекција није искористила прву прилику да изједначи у контри. Добро је радио блок Ирана, ипак је Србија имала шансу у новој контри, али се тада истакао први судија из одбојкашке супер-силе Велике Британије(?) и поклонио поен Ирану који је закључио први сет.

Боље је почела Србије други сет, водила 3:0, али је Иран брзо ухватио прикључак на 6:6, а Грбић је променио средње блокере, ушао је Крсмановић уместо Околића. Диктрала је темпо овог периода игре наша репрезентација, али није успевала да дође до осетније предности због доброг блока и игре у пољу Иранаца које је предводио изузетно расположени Гафур. Уз мало среће је тим из Азије дошао до плус два (уз помоћ челенџа) и одржавао ту предност све до блока Јововића и новог изједначења (21:21). Појачали су „Орлови“ сервис, а после грешке Гафура су повели и најавили неизвесну завршницу. Имала је Србија прва сет лопту и контру за изједначење, али није успела, а онда је грешка Крсмановића донела сет лопту Ирану. Тада је наш тим направио серију 3:0 и преко Лубурића изједначио резултат у сетовима.

Игра се коначно распламсала, наш тим је убрзао, а после дугог периода направио је брејк, блоком Лисинца, и пришао на само минус два (20:18). Тада је пропуштена прилика за долазак на свега поен заостатка (грешка Лисинца), а одмах је стигла казна и Иран је искористио шансу која му се указала да добије трећи сет и поново поведе.

Можда игра није најквалитетнија, али је била неизвесна почетком четвртом сета. Оба тима су држала пријем сервиса, добро нападала, а Србија је поново пропустила прегршт шанси да убедљиво води. Лубурића није ишло, заменио га је Вучићевић, али добра ствар је била та што су напади кроз средину нашег тима били изузетно успешни. Ниједна екипа није успевала да направи разлику већу од два поена и на последњи технички тајм-аут се отишло с резутатом 16:15 за Иран. Судије су поново направиле пометњу после које се боље снашао Иран и преко Гафура први дошао до два поена вишка (19:17), а мало касније, после доста среће на сервису и до 21:18 што је било довољно да меч трјумфално приведу крају.

М. Ристић

СрбијаИран 1:3 (23:25, 28:26, 22:25, 19:25)

ПЛОВДИВ: Хала „Колодрум“, гледалаца: 700, судије: Хекфорд (Велика Британија), Зенович (Русија).

СРБИЈА: Околић, Петрић 12, Ћировић 10, Пековић (л), Крсмановић 7, Ивовић, Јововић 2, Кујунyић, Батак, Симић, Лубурић 13, Негић (л), Лисинац 17, Вучићевић 1.

ИРАН: Ебадипур 9, Маруфлакрани 2, Гаеми, Мусави 13, Фајази 12, Хазратпур (л), Голами, Гафур 26, Манавинежад, Мојарад, Шафиеји 9, Моазен (л), Јали, Карими.

Сутрашњи програм

Аргентина – Русија     (8)

Аустралија – Киина    (11)

Србија – САД     (16)

Немачка – Пољска     (17.30)

Бугарска – Иран        (19.40)

Португал – Јапан        (20.30)

Француска – Италија  (22)

Недеља

Бразил – Канада (1)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести