Лига нација за одбојкаше: Србија изгубила од Пољске

Србија – Пољска 2:3 (30:32, 25:21, 21:25, 25:19, 11:15)
Nikola Grbici odbojkasi/F. Bakic
Фото: Филип Бакић/Никола Грбић са одбојкашима

Осму утакмицу у пет сетова одиграли су одбојкаши Србије у Лиги нација, али нису успели да стигну до шесте победе у овом такмичењу јер је актуелни шампион Пољска имао више искуства и нерава у тај-брејк лутрији. Много боље су играли наши момци у односу на први меч у Милану, два пута стизали предност ривала, али поново је можда све могло да буде другачије да су освојили први сет који су изгубили после игра на разлику.

Отворили су наши момци меч са проблемима из меча са Италијом, а то је био слаб пријем сервиса па су Пољаци одмах преузели контролу над резултатом и држали је до првог техничког тајм-аута (8:5). Дуго се играло поен за поен па су Пољаци држали одстојање, све до добрих сервиса Околића када смо вратили изједначење (15:15). Два добра сервиса Јововића и контре Лубурића и Кујунџића одвели су Србију први пут на плус два (18:16).

Највеће вођство наш тим је имао у завршници сета (21:18), али је изједначење брзо уследило после добрих сервиса Пољака. Имала је Пољска прва сет лопту, али Србија затим није искористила својих пет прилика за освајање првог сета (уз контру Кујунџића), а грешк Лубурића и блок Пољака закључили су вођство актуелног светског шампиона.

Напао је наш тим сервисом и боље почео други сет, имали два до три поена вишка, али је Пољска играла паметно и чекала своју прилику, а она је дошла за изједначење на 10:10.

Стабилизовали смо пријем, средњаци су били заступљенији у нападу и игра је обећавала да можемо нешто више у другом периоду игре, а блок Ћировића погурао је Србију до предности од 16:13. Запретили су Пољаци, смањили заостатак, а онда са две грешке дошли у веома тешку ситуацију јер су „Орлови“ водили 21:17. Та предност се испоставила довољном за изједначење у сетовима.

Почетак трећег сета припао је светском шампиону, са два ас сервиса, када су користили лоше процене наших примача, који је одмах дошао до осетне предности (8:4). Уследио је затим можда и најлепши поен Лиге нација у ком је виђено све што одбојка има да понуди (трајао је 53 секунде), али су га освојили Пољаци уз доста среће. Ипак, топио се заостатак наш тим, подизао ниво игре, а Кујунџић је играо врхунски и асом донео изједначење (12:12). Потребна су била само два добра потеза Кволека да се покрену Пољаци и врате се у нову велику предност (19:13), али играли су без грешке у том периоду и, иако је Србија запретила, привели су сет крају и поново повели.

Остао је у игри Вучићевић, ушао је и Симић уместо Околића, повела је Србија 5:2, али после тајм-аута Хајнена, Пољска је поново страшно сервирала и преокренула после два везана аса Кволека (8:7), а ушао је у игру и Срећко Лисинац. Играло се у егалу све до два пројектила Вучићевића са сервиса и блока Симића, те предности наше репрезентације 15:12. Само на секунд су припретили Пољаци, али су блок Вучићевића и ас Лисинца одбили напад и „Орлови“ су изборили пети сет.

Боље је светски шампион почео тај-брејк, активним блоком успевао да обезбеди контре, убрзао игру, те за трен ока повео 7:3 и морао је Грбић да затражи тајм-аут. Добро су сервирали Пољаци и после срећног аса Шалпука дошли до огромних 11:5 и више се нису бринули за победу.

Минут ћутања за Фаласку

Чувени играч и тренер Шпанац Мигел Анхел Фаласка преминуо је јуче у 46. Години, а пре почетка утакмице одржан је минут ћутања у његову част. Играо је највише у Италији (Болоња, Ферара, Модена), а наступао је у пољском СКРА Белхатову и руском Уралу.

Као тренер водио је Белхатов, Милано и Момцу, као и репрезентацију Чешке. Са репрезентацијом Шпаније освојио је златну медаљу на Европском првенству у Русији 2007. године, испред домаћина и селекције Србије.

МИЛАНО: Хала „Пала Лидо“, гледалаца: 1.100, судије: Роб (Канада), Мокри (Словачка).

СРБИЈА: Околић 11, Катић, Ћировић 9, Пековић (л), Крсмановић 10, Јововић, Кујунџић 24, Симић 4, Лубурић 11, Негић (л), Лисинац 4, Тодоровић, Вучићевић 8, Мехић.

ПОЉСКА: Мужај 2, Коменда, Качмарек 12, Шалпук 12, Грушчински (л), Војташек (л), Ломач 1, Шљивка, Кохановски 9, Балађ 8, Кволек 24, Беднорж 1, Клос 10, Хубер 6.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести