ЛИГА НАЦИЈА ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ Предигра за олимпијске квалификације

Друго издање Лиге нација за одбојкашице почиње данас и трајаће до 7. јула.
 Selektori i kapiteni učesnica beogradskog turnira  Foto: OSS
Фото: Селектори и капитени учесница београдског турнира  Фото: ОСС

Пред свим љубитељима игре преко мреже је пет викенда надметања по групама и финални турнир најбољих шест репрезентација у кинеском Нанђингу. Оно што је проблем овом комерцијалном такмичењу је чињеница да се почетком августа играју квалификациони турнири за Олимпијске игре, па ће све репрезентације акценат ставити за пласман у Токијо,па ће им стога Лига нација послужити као предигра за најважније такмичење године.Лига нација пружа могућност да тренери испробају све рас­положиве снаге и пруже шансу играчицама које раније нису имале већи минутажу.

Систем такмичења остао је непромењен у односу на прошлу годину, играће се пет тзв. викенда (уторак, среда, четвртак), учес­твује 16 националних тимова и сваки ће одиграти 15 утакмица, а најбољих пет с јединствене табеле ће, уз домаћина Кину, на финални турнир. Познато је од прошле године да готово сви селектори не цене превише нови систем такмичења због напора и дугих путовања, али ће у овогодишње издање кренути с комбинованим саставима и с олимспијским квалификацијама у мислима.


Састав репрезентације

Наша репрезентација наступиће у саставу: дизачи – Слађана Мирковић (24, 185цм, Хемик Полице), Емилија Антанасијевић (25, 180, Јединство Стара Пазова), коректори: Тијана Бошковић (22, 193, Езачибаши), Ана Бјелица (27, 190, Волеро Ле Кане), Сара Лозо (22, 186, Жетису), либера: Теодора Пушић (26, 170, Тарговиште), Бојана Гочанин (17, 179, ТЕНТ), примачи: Бианка Буша (25, 187, Хемик Полице), Бранкица Михајловић (28, 190, Фенербахче), Јелена Благојевић (31, 181, Жешув), блокери: Мина Поповић (25, 187, Бергамо), Маја Савић (26, 189, Железничар), Стефана Вељковић (29, 190, Новара), Маја Алексић (22, 188, Алба Блаж).


Одбојкашице Србије су минуле године играле на финалном турниру, пошто су лигашки део завршиле на другом месту, али нису успеле да се пласирају у полуфинале (порази од Турске и САД). Списак позваних девојака је шаролик, нема искусних Маје Огњеновић, Милене Рашић, Јоване Стевановић и Силвије Поповић, али има нових одбојкашица које тек треба да оправдају позив у тим актуелног светског и европског шампиона. Светске и европске шампионке ће  данас у Београду одмерити снаге с репрезентацијом Холандије, а затим следе дуели са Корејом и турском.

- Ово је такмичење које нас условљава са свих страна, у погледу термина, путовања и чињеници да играчице нису имале времена за одмор,а није било времена за тренинг.Морамо да комбинујемо екипе, да играмо с подмлађеним, да не кажем другим саставима, јер распоред је готово неиздржив. Биће нових играчица у репрезентацији, нећемо бити у постави која је освојила Светско првенство, али мислим да ће домаћа публика бити довољан мотив за млађе девојке да одраде то на прави начин и стекну искуство за наредне репрезентативне акције – рекао је селектор Зоран Терзић.

Две најбоље поентерке наше селекције, Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић, биће у саставу за утакмице првог викенда.

- Изузетно ми је драго што ћемо имати прилику да играмо пред домаћом публиком после четири или пет година. Прошле године смо играли у Краљеву, а сада се надам да ће Београђани доћи да нас подржи иако смо у нешто измењеном саставу, Младим играчицама и те како је неопходна подршка – поручила је Михајловићева.   

М. Ристић

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести