МАЈА ОГЊЕНОВИЋ, КАПИТЕН СРЕБРНИХ ОДБОЈКАШИЦА СРБИЈЕ СА ЕП КОЈЕ СУ СЕ ПЛАСИРАЛЕ НА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ: Успешно лето иза нас

Иза одбојкашица Србије је још једно дуго успешно лето. С новим селектором Ђованијем Гвидетијем, актуелне светске првакиње, освојиле су сребрну медаљу на Европском првенству и избориле пласман на Олимпијске игре. Гвидети је дебитовао на клупи наших девојака у Лиги нација, где није изборен пласман на финални турнир, али онда су уследила два веома успешна такмичења. На Европском првенству су Српкиње у финалу после епске борбе изгубиле од Турске, а само четири дана касније одлетеле су у кинески Нингбо, где су кроз седам сусрета успеле да изборе пласман у Париз.
1
Фото: Тијана Бошковић и Маја Огњеновић, фото: ОССРБ

Капитен српског тима и најускуснија, техничарка, Маја Огњеновић је истакла по повратку у Србију да је главни циљ испуњен, а то је олимпијска виза.

- Знали смо да ће ово бити дуго и напорно лето. Нисмо можда квалификациони турнир завршили на начин како смо желели, јер смо у последњем сусрету у Нингбоу поражени од Кине. Али, била је то утакмица без резултатског значаја, јер смо већ били изборили визу. Морам да подвучем са овог турнира утакмицу са Холандијом коју смо добили максималним резултатом и она је била пресудна за пласман на Олимпијске игре. Турнир је био напоран, седам утакмица у девет дана. Осим Мексика, ниједна екипа овде није била за потцењивање. Украјина је показала да може много и Канада, која је у узлазној путањи, а фаворити смо били ми, Доминиканска Република, Кина, Холандија. Било је напорно, али наша жеља и победнички менталитет опет су на крају победили - казала је Огњеновићева.

Она је истакла да је већ више пута речено да се сваког лета издваја једно такмичење које има одређени приоритет.


Тијана Бошковић: Оствариле смо примарни циљ

Иза српске коректорке и најбоље светске играчице Тијане Бошковић још једно је изванредно такмичење.

- Морамо да будемо задовољни, јер смо оствариле зацртани циљ. Играли смо два важна такмичења за кратко време. Биле смо у финалу Европског првенства и сада смо одиграли ове квалификације где смо изборили визу за Париз, тако да је ово било успешно лето за нас. Поприлично напорно, али поносна сам како смо то изгурале. Срећни смо и задовољни - рекла је Тијана.


- Ове године је било мало другачије с обзиром да су и Европско првенство и олимпијске квалификације имале под‌једнако исти значај. Играле смо у финалу Европског првенства и још јендом потврдиле квалитет. Нажалост, изгубиле смо у финалу, али то не може да се сматра неуспехом јер смо изгубиле од противника који је био достојан титуле. Додуше, није се завршило какос мо желеле. Кроз само неколико дана нас је очекивао квалификациони турнир, можда и најважније такмичење ове сезоне. Чудан је систем код нас у одбојци, јер ми као светски првак и европски вицепрвак нисмо директно избориле визу, већ смо морале да играмо квалификације. Али када се сада осврнемо и погледамо на ово лето морамо да будемо задовољни и мислим да смо испунили све што смо планирали - закључила је Огњеновићева.

Једини неуспех српске одбојкашице су овог лета имале у Лиги нација.

- Знам да је Ђовани Гвидети у неколико наврата инсистирао и на том турниру Лиге нација. Сваки тренер долази са својом визијом и циљевима. Знам да је желео да играмо и финални турнир Лиге нација. Међутим, било је немогуће да се три такмичења за једно лето играју на истом нивоу и отуда тај резултат, односно нисмо се пласирали на финални турнир Лиге нација. То се после испоставило као добро у смислу да смо имали доста времена за припреме за Европско првенство - закључила је Огњеновићева.
 

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести