Милош Вемић пред сусрет с Решовијом: Пољска одбојка је специфична

Одбојкаши Војводине НС семе су једини из Србије остали у Европи и сутра од 18 часова дочекују пољску Асеко Решовију у осмини финала ЦЕВ Купа.
Milos Vemic
Фото: Miloš Vemić (7), foto: Dnevnik (F. Bakić)

Биће то сусрет добро познатих клубова у европским оквирима, а улог је велики за обе ривала. Новосађани желе наставак лепе приче која их прати од освајања шампионске титуле, да се покажу што боље у двомечу с пољским одбојкашким гигантом.

Биће то прилика за још један празник одбојке у Новом Саду, али веома је битно да трибине буду испуњене јер ће инспиративни амбијент бити својеврсна награда за младиће у црвено-белом, али треба показати и одбојкашки орјентисаној пољској нацији која екипа је с преке стране мреже.

Минуле сезоне је примач сервиса Новосађана Милош Вемић играо у Пољској, у Бијелско Бјали, и из прве руке нас је упознао са сутрашњим противником.


Успеси и традиција

Спортско друштво у Решовији датира из 1910. године, а одбојкашка секција оформљена је 1937. године. На европској клупској ранг листи Решовија заузимависоко пето место (699 бодова), док је Војводина сада на 37. позицији (254 бода) и боље је пласирана у односу на минулу годину за шест места. Решовија је седам пута била шампион Пољске, има три освојена Купа и један Суперкуп. Два пута је била друга у Европи (1973. и 2015), а једном друга у ЦЕВ Купу (2012).


„Решовија је неколико година уназад иза водећих Заксе и Белхатова, али је је годинама у врху и недавно је играла фајнал-фор Лиге шампиона. То је клуб, према мојим сазнањима, с највећим буyетом у Пољској и заслужује поштовање, али ништа више од тога. Екипу су доста променили у односу на прошлу сезону, нема дизача Дрижге, који је отишао у Олимпијкос, као ни Ивовића, Винтерса, Перина, али део костура је остао. Примач Росар је остао, минуле сезоне није имао минутажу, а сад почиње у пару са Шљивком. Дизач Тихачек  је дуго ту, био је у сенци прошлих сезона а сада игра, уз коректора Кубу и имају одличне средње блокере. Добра је то екипа, спој младости и искуства. Имали су турболентан старт сезоне, није како су очекивали, па су променили неколико тренера у кратком периоду“, анализирао је Вемић.

Он очекује да име Решовија неће импресионирати младе играче у црвено-белом.


Марко Ивовић био звезда Решовије

Фото: Marko Ivović, foto: Dnevnik (F. Bakić)

Квалитет и име Решовије магнет су за велика одбојкашка имена, а и Србија је имала своје представнике у овом клубу. Репрезентативац Марко Ивовић био је у Решовији минуле сезоне, звезда овог популарног клуба, а некдашањи члан наше националне селекције Никола Ковачевић је играо у Жешову у сезони 2015/16.Тренер Љубормир Травица, некадашњи селектор Србије, водио је Решовију од 2008. до 2011. године.


„Не треба разликовати утакмице, сваком ривалу ваља прићи максимално озбиљно, мало треба попустити притисак с млађих играча и мислим да у том случају можемо равноправно да играмо с Решовијом у Новом Саду. Наши млади играчи добро знају с ким ће се сусрести, они сигурно негде у подсвести желе да се у наредним сезонама окушају у тако добрим и јаким клубовима, али сада не смеју пуно да их респектују. Овај меч долази као једна врста награде за све нас, за освојену титулу прошле сезоне и добре игре у овој. Напредак је велики, момци стасавају из дана у дан и сигуран сам да ће пружити максимум.“

Игра пољских екипа и репрезентација је специфична и доста се тразликује од, нама најпознатије, руске школе.

„Из мог искуства, пољска лига је једна од најбољих на свету. Одбојка у Пољској је специфична, сви сервирају без пардона и технички су потковани, што их разликује од руске школе. Доводе играче који могу добро да приме сервис, игра се брзо и с пуно комбинација. Свака утакмица је тамо празник, хале су стално пуне и понашање играча је другачије. Решовијина сала је прелепа, увек је у црвено-белом и, уз Белхатов, навијачи имају дресове па пре почетка меча устану и певају клупску химну. Навијају без престанка, без обзифра да ли се побеђује или губи, после силазе на терен да се сликају, јер тамо су играчи велике звезде и имају максималну подршку. Зато ће у реваншу бити милина играти тамо“, сигуран је Вемић.

Двомеч с Решовијом долази у незгодно време за Новосађане  због обавеза у домаћем првенству, као и сусрета полуфионала Купа Србије с Новим Пазаром.

„Незгодно је време и распоред је заиста згуснут. Мислим да је најважнија наша минула победа у Крагујевцу, тек смо после видели колико значи, пошто је Нови Пазар изгубио и вратили смо се на прво место које нам припада. За нас је то било изузетно важно, а када бих могао да бирам између приоритета, то би били домаће првенство и Куп, а Европа долази као велика посластица и сви треба да уживамо у њој. Треба у реваншу да покажемо све што знамо и мислим да ће сви бити наоштерни и мотивисани за успех“, закључио је Милош Вемић.

М. Ристић

Вошина породица на окупу

Имаће одбојкаши Војводине НС семе подршку своје црвено-беле породице. Председник Управног одбора ОК Драгољуб Збиљић и ФК Душан Влаовић (на слици) договорили су појединости око доласка читавог погона Фудбалског клуба Војводина, од млађих пионира до сениора, који ће подржати своје другове по дресу у још једној европској епизоди.

Фото: Dragoljub Zbiljić i Dušan Vlaović, foto: Dnevnik (F. Bakić)

Још једном ће Вошина фамилија бити на окупу, циљ је да се збију редови и да се пошаље слика у свет да јединствени лакше и брже напредују, а надамо се да ће и резултат на терену бити награда за све оне који дођу да подрже одбојкаше. Треба се сетити првог сусрета трећег кола квалификација Војводине НС семе и Тулуза у великој сали Спенса кад су дошли фудбалери, рукометаши, кошаркаши, ватерполисти Војводине, те играчи стонотениског клуба особа са инвалидитетом Спин, када су пружили подршку одбојкашима и навијањем водили братски клуб до победе.    

М. Р.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести