Никола Салатић, генерални директор ОК Војводина НС семе: Ужива у руковођењу трофејном Вошом

Непуних седам година Никола Салатић је генерални директор Одбојкашког клуба Војводина НС семе и за то време уписао је четири титуле, два национална Купа и један Суперкуп, уз највећи успех наше клупске одбојке када су црвено-бели освојили пехар европског Челенџ купа.
Nikola Salatic
Фото: Никола Салатић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Пре тога је Салатић био шеф стручног штаба, па се као доказани кадар обрео у новој улози.

Многи кажу да је увео новине у руковођењу, али је његова посвећеност клубу је изузетна и један је од најзаслужнијих што је новосадски одбојкашки великан преживео веома тешке дане у недавној прошлости. Сада је све другачије и популарни Коља ужива у вођењу црвено-белог колектива.

Колико ће пандемија утицати на буџет Војводине за наредну сезону, која треба да почне 15. септембра?

- Морам да се захвалим градоначелнику Милошу Вучевићу и  Владимиру Шишки зато што ће, како стоје ствари, средства намењна нашем клубу остати непромењен. У разговору са Институтом за ратарство и повртарство НС семе, који нам је генерални спонзор већ девет година, имамо обећање да све остаје као до сада. Сигурно ће бити смањења буџета због ситуације у којој смо се сви задесили, али колико за сада  не знамо. Велика ствар ће за нас бити то што ће држава покрити трошкове играња међународних такмичења, с тим што ћемо о крајњем буџету знати више када се све врати у нормалу. Биће смањења, али не драстичног. У целој тој ситуацији ће нам помоћи и чињеница да ћемо имати још више наших младих играча у првој екипи – рекао је Салатић.

Војводина НС семе се вратила  на сам врх српске одбојке. Како сте доживели као генерални директор?

- После дужег низа година у ком није билотрофеја, успели смо да вратимо Војводину на врх српске одбојке. Чак и тада, када није било титула, били смо у врху, али су околности биле другачије. Пре свега, имали смо финансијске проблеме, а у последњих неколико година смо дуг од пола милиона евра свели скоро на нулу. Пет година су плате и стипендије играча редовене, посебно у последње три од када је председник Драгољуб Збиљић, па смо сада најстабилнији клуб у земљи. Када се све ово зна онда је јасно да је задовољство велико.


Једном тренер, увек тренер

Још вас није напустило тренерско “лудило” и редовни сте на сваком тренингу првог тима, а понекад и млађих категорија.

- На почетку сам био и помало досадан тренерима, али покушавам да све сведем на најмању могућу меру. Не могу да не будем присутан на тренизима и да коментаришем ситуације, то је јаче од мене, али  све је из најбоље намере. Некада сам био тренер почетник, ускоро ће бити 20 година од када сам постао тренер у Војводини, био сам шеф стручног штаба, а кроз приче и састанке сви радимо у интересу клуба и наших играча.


Када сте преузели садашњу функцију финасијска ситуација је била баш тешка, колика је разлика између тог времена и садашњег?

- Искрено, не могу ни да схватим колико је било тешко мојим претходницима, посебно Васи Мијићу, јер сам од почетка мог руковођења клубом имао већу помоћ институција и спонзора. Своју највећу улогу могу да тражим у истрајности и труду да окупим све те људе око себе. Моја жеља је била да се Воша врати на врх, али без дугова које је готово одувек имала. И Васа Мијић и Горан Ћато, када су преузимали место генералног директора, нашли су се у компликованој финансијској ситуацији, са стотинама хиљада евра старих дугова. Морам да кажем да смо у последње две године исплаћивали углавном дугове који су датирали из периода од 1991. до 1994. године, а нису били мали. Сада је ситуација потпуно другачија, стога је олакшан мој посао.

Апсолутни сте лидер у земљи па и у региону, клуб бележи константне успехе, може ли боље од тога?

- Увек може боље, у Војводини су добри уговори за наше услове и сигурни су, али и са те стране гледано може боље. Нашу кућу водимо домаћински, не обећавамо куле и градове, већ само оно што можемо да иуспунимо. У прошлом веку су уговори били много већи, али сада су сасвим солидни, узимајући у обзир да имамо доста младих и неафирмисаних играча. Овом политиком смо дошли у ситуацију да нема дугова, али се надам да ће у наредном периоду и ти уговори бити бољи, ако будемо имали услове за то.


У плану проширење капацитета

Један од наредних великих пројеката Војводине је проширење смештајног капацитета за младе играче.

- Наш циљ је да анимирамо што више младе и перспективне деце, да их из те тренутно мале базе задржимо у спорту, да направимо што боље играче. Имамо наш дом за младе играче, а жеља је да се капацитети прошире са тренутно 20 на 50 лежаја.


Ваша политика вођења клуба је позната, везана за младе играче, а минулих година је било малих одступања од те филозофије. Зашто

- Покушавали смо да подигнемо ниво екипе довођењем искуснијих играча, али се нису показали  како смо очекивали. Увек смо желели нашу јаку школу, али требали су нам резултази и у Европи и у лиги, па смо зато кренули тим путем. У клубу сада нема сукоба мишљења, што је најбоље могуће за све нас, а наставићемо трасом довођења младих играча, јер се зна да је Војводина фабрика репрезентативаца и то мора и да остане. Председник клуба, генерални и спортски директор и стручни штаб су на истим таласним дужинама и зато сам оптимиста да ће се сви наши планови испунити. Зато смо у блиској сарадњи са Клубом Новим Садом где стасавају играчи у јаком рангу, а дозвољено је и да Војводина два може у ранг испод првог тима, тако да ћемо у најави имати више концентрисаног квалитета.

Колико младих играча може да се нађе у Покрајини по клубовима у нижим ранговима када се зна да база није претерано велика и да ли су у плану неке нове сарадње са другим колективима?

- Имамо сарадњу с клубовима са локала и шире. Увек смо се трудили да помогнемо другим колетивима лоптама или мрежама, а све у циљу да се анимира већи део мушке популације. Постоји стратегија Савеза да се направе регионални центри, а те школе одбојке би радиле са младима у најбољим могућим условима и самим тим постоји шанса да се увећа база. Зато предвођам да ће све кренути како се надамо. До сада је то било на локалним ентузијастима од којих смо повукли неколико играча, а сада ће системски све бити подржано и зато очекујем другачију димензију читаве приче.

Где видте Вошу у наредних пет година?

- Циљ је да константно напредујемо. Пошто смо у прошлој сезони освојили све домаће трофеје настојаћемо да их сачувамо и да будемо успешнији у Лиги шампиона. Надам се некој победи у најјачем клупском такмичењу, сматрам да уз добар рад и екипу која је готово непромењена то неће бити проблем. То би значило и  публици коју смо научили да буде захтевна, а онда можемо сви заједно да се надамо бољитку и напретку те повратку у време када смо значили нешто више у Европи. него сада. Знамо да је потребан дужи низ година успеха да се врати оно време када је Спенс био препун, али радимо на томе. Добар езултат покреће све – поручио је Никола Салатић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести