Одбојка: После Бразила и Португалије, пала и Кина

Одбојкашка репрезентације Србије победила је данас у португалском Гондомару Кину с 3:1 у последњој утакмици трећег викенда Лиге нација.
F. Bakic/Odbojkasi Srbije
Фото: F. Bakic/Odbojkasi Srbije

(Од нашег специјалног извештача)

Србија је после тријумфа над Бразилом и Португалијом, на сјајан начин окончала викенд у Гондомару, победивши Кину по сетовима 25:17, 25:22, 25:27 и 25:18.

Није било лако против Кине, реално најслабијег тима овогодишње Лиге нација, јер је меч „унапред“ добијен, а свака несмотреност је могла скупо да кошта. Мало је и умор стигао изабранике Николе Грбића, који су ипак викенд у Португалу закључили с три победе.

Добар је био сервис наших играча на почетку меча и донео је вођство од 5:2, а Вучићевић и Кујунyић су били расположени као и у сусрету с Португалом. Прикључио им се Ћировић поеном из блока и предност је константно је расла до 11:5. Само на моменте су Кинези су заиграли боље, али заостатак нису успели да смање, јер је Вучићевић вукао конце игре за добијање првог сета у лаганом ритму. Кина је имала неколико добрих акција на почетку другог сета и повела, међутим, наши одбојкаши  су веома брзо, после добрих сервиса, преокренули резултат. Са 8:7 на првом тајм - ауто, вођство Србије се повећало на 16:10 на другом, а Грбић је и други сет завршио са поставом Војводине из прошле сезоне: Тодоровић – Вучићевић, Кујунyић – Мехић и средњи блокер Симић, са изузетком Околића и двојице либера Пековића и Мајсторовића. Високо вођство Србије мало се истопило после грешака, а онда је и блок Кине донео резултатску неизвесност - 21:20. То је пробудило наше момке који су серијом 3:0 отклонила све сумње ко ће добити сет.


Данас селидба у Милано

Одбојкаши Србије ће данас у 12 часова, летом преко Франкфурта, кренути пут Милана, где их очекују мечеви четвртог викенда Лиге нација. Противници ће им бити Италија, Пољска и Аргентина.


Заменио је селектор коректоре почетком трећег периода , ушао је Лубурић уместо Вучићевића, а наша репрезентација је била стрпљива и чекала шансу да реши питање победе. Ипак, није било лако завршити овај сусрет, који је на папиру добијен пре почетка, а још теже после сигурних 2:0 у сетовима. Добио је шансу Мехић да заигра, али није му пуно тога полазило за руком, изблокиран је чак четири пута у кратком периоду и Кина је повела 15:12. Блок Тодоровића и ас Мехића вратили су изједначење, али су Кинези сервирали боље и обезбедили вођство 20:18. Покушавала је Србија да направи брејк поен, а успела је у томе тек ас сервисом Вука Тодоровића и то на другој сет лопти Кине за 24:24. Ипак, четврту сет лопту искористила је Кина и неочекивано узела сет.

Поново је наш тим имао три поена вишка почетком четвртог сета (8:5), али су поново Кинези добрим сервисом смањили заостатак. У два наврата је семафор је  „дода“ Кини поене, али их то је није спасило пораза. На последњем техничком тајм-ауту  наш тим је водио са 16:12 и без проблема утакмицу привео крају.  Србија је тако везала пету победу у Лиги нација и прилично се приближила  финалном турниру.       

Марко Ристић

СрбијаКина 3:1 (25:17, 25:22, 25:27, 25:18)

ГОНДОМАР: Градска хала спортова, гледалаца: 1.300, судије: Фуентес (Шпанија), Мезофи (Мађарска).

СРБИЈА: Околић 11, Катић, Ћировић 8, Пековић (л), Крсмановић, Јововић 1, Кујунyић 16, Петковић, Симић 7, Лубурић 9, Мајсторовић (л), Тодоровић 4, Вучићевић 12, Мехић 3.

КИНА: Даи 4, Ђианг 18, Мао, Ванг 3, Ју, Ђи 11, Ду, Чен, Тонг (л), Лиу 7, Џан 2, Рао 5, Миао 8, Ма (л).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести