Одбојкаши Србије крећу у одбрану европске титуле

Мушка одбојкашка репрезентација Србије вечерас креће у поход одбране трона на 32. Европском првенству, на којем ће наступити 24 национална тима.
Marko Podrascanin
Фото: ФИВБ/ Марко Подрашчанин у нападу

Други пут шампионат Старог континента биће одржан (1-19. септембар) у четири државе, у Пољској, Чешкој, Финској и Естонији, а изабраници Слободана Ковача такмичиће се у Кракову. Пољска ће имати чак три града домаћина - Гдањск, Краков и Катовице, док ће се мечеви у преосталим државама одигравати у по једном граду.

Ривали нашим одбојкашима у А групи биће селекције Белгије, Украјине, Потугалије, Грчке и домаћина Пољске. Такмичење по групама ће се одиграти у Кракову (А група), Острави (Б), Тампереу (Ц) и Талину (Д), мечеви осмине финала и четвртфинала у Гдањску и Острави, а полуфинала, као и меч за треће место и финале, у Катовицама.

Србија и Пољска важе за фаворите за освајање златне медаље, а управо ове две селекције нашле су се на подијуму на претходном Европском првенству (такође организовано у четири државе) пре две године. Овога пута две селекције се састају у групној фази и управо од њих треба очекивати борбу за прво место. Пољаци су у предности с обзиром на играње на домаћем терену.


Техничар Вук Тодоровић: Краси нас сјајна атмосфера

Техничар Вук Тодоровић открио је циљеве на ЕП.

– Било би лепо када бисмо поновили успех, али смо свесни да има много добрих екипа које конкуришу за висок пласман. Надамо се да можемо да поновимо успех – рекао је Тодоровић. У групи са којом се укршта наш тим су олимпијски вицешампион Русија, Финска, Холандија...

- Сви су јако добри, у нашој групи Белгија игра добро, Украјина има младу и перспективну екипу, играју храбро и без респекта. О Пољацима нећу да трошим речи. У тој групи Ц са којом настављамо турнир, Русија се намеће одмах, али много је квалитетних тимова.

Рецепт је једноставан, атмосфера и фокус само на нашу  игру.

- Ми имамо добру екипу и те како квалитетну. Уз сјајну атмосферу која нас краси и самопоуздање, верујем да можемо да одиграмо на високом нивоу – подвукао је Тодоровић.


Покушаће Пољаци да се опораве након незадовољавајућег петог места на Олимпијским играма, али ту наши одбојкаши имају мотив више с обзиром на то да се, нажалост, на ОИ нису ни пласирали. Натурализовани Вилфредо Леон, Бартош Курек и Михал Кубјак покушаће да донесу Пољској прво злато од 2009, а на том путу прва препрека ће им бити Србија. Од освајања бронзе на ЕП 2017, троструки шампион је нанизао 10 победа закључно са финалом против Словеније пре две године.

Треба додати да, иако су Србија и Пољска фаворити у групи А, рачуне може да им помрси селекција Белгије. Упркос чињеници да никада нису стигли до медаље, били су близу 2017. када су завршили као четврти. Њихов наступ у многоме ће зависити од форме Сема Дероа. Примач који наступа у Пољској осећаће се као на домаћем терену када вечерас буде играо против наше селекције.

Селектор Слободан Ковач у Краково је повео опробан састав. Србија ће покушати да постане четврта држава, после Совјетској Савеза, Чехословачке и Италије, која је одбранила златно одличје на Европском првенству.

- Надам се да сам урадио праву ствар и да ће играчи бити на нивоу, а сви заједно ћемо се трудити да имамо што боље резултате. Сигурно су важни резултати у групи, како бисмо после имали слабијег противника. Желимо добар резултат. Без обзира ко је с друге стране, ићи ћемо на победу. Инострани медији нас стандардно потцењују. Видимо да су у првом плану Француска, Русија и Пољска, па онда још четири, пет земаља. То треба још више да нас мотвише и да наш квалитет изађе на видело - рекао је Ковач.

Марко Подрашчанин сматра да екипа има квалитет за медаљу.

- Поседујемо квалитет, имали смо доста добре клупске сезоне. Можда не као пре две године, када смо у Паризу покорили Европу, али имамо снагу да се кући вратимо са медаљом. Овај шампионат биће изузетно занимљив, надам се да ћемо 19. септембра заиграти у финалу. Знамо да је Пољска земља одбојке и биће нам право задовољство да играмо у сјајном амбијенту и доброј атмосфери. По мени, домаћин је главни фаворит за злато, поготово после Олимпијскох игара, које смо ми већ два пута прескочили. Имамо велику жељу и мотив да се докажемо да припадамо светском и европском врху. Очекујем да се са ЕП вратимо са јеном од медаља – поручио је Подрашчанин.

И Немањи Петрићу не мањака оптимизам.

- Познато је да је увек теже одбранити титулу него је освојити. Ми смо екипа која је годинама у светском и европском врху и има обавезу да пуца на највеће домете. Верујем у  екипу, знамо да ће бити тешко јер су све то изузетни ривали, који желе да нас свргну с трона. Очекује нас тежак посао, али сам сигуран да сваки од нас имамо веру да можемо да одбранимо трон, јер да није тако не бисмо ни били овде - нагласио је Петрић.

Ј. Г.

Група А (Краков)

Србија

Белгија

Украјина

Пољска

Потугалија

Грчка

Група Б (Острава)

Чешка

Италија

Словенија

Бугарска

Белорусија

Црна Гора

Група Ц (Тампере)

Финска

Русија

Холандија

Турска

Шпанија

С. Македонија

Група Д (Талин)

Естонија

Летонија

Француска

Немачка

Словачка

Хрватска

Група А

Данас

Грчка – Украјина        14.30

Пољска – Португалија        20.30

Србија – Белгија        20.30

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести