Одбојкаши Србије од данас на турниру за пласман на Олимпијске игре

НОВИ САД: Врхунац одбојкаше репрезентативне сезоне је пред нама. Данас у Барију почиње турнир интерконтиненталних квалификација за Олимпијске игре на коме ће одбојкаши Србије играти са Аустралијом, Камеруном и Италијом, а само ће првопласирани с турнира наћи директан пролаз у Токио.
Odbojkaši Srbije na treningu u Milanu/M. Ristić
Фото: М. Ристић/Одбојкаши Србије на тренингу Милану

Наши најбољи одбојкаши су три месеца у тренажном процесу и спремајусе за изазове у Барију јер је овај турнир најзрелија шанса за пролаз на Олимпијске игре. У случају неуспеха у Барију, “орлови” ће имати још једну шансу за пласман на ОИ на континенталном квалификационом турниру у јануару, али са много јачим ривалима. Спремни су наши момци и не могу да дочекају излазак на прву утакмицу, а ривал на стату ће им бити Аустралија.

- Једва чекамо да почне турнир јер смо готово три месеца у погону и у припремама за оно што нас чека у Барију. Мислим да смо достигли добар ниво форме, да су момци одлично радили од почетка, било је ситних проблема, али смо одрадили добар посао. Спремни смо за турнир, одиграћемо најбоље што можемо, а резултат ћемо да видимо јер увек има ствари на које не можемо да утичемо. Отварамо турнир мечом са Аустралијанцима, јачи смо од њих и мислим да треба да од почетка будемо у позицији да све контролишемо. Све зависи од нас и тако треба да се поставимо и не сме да се деси ништа сем победе Србије јер је квалитет на нашој страни – рекао је селектор Никола Грбић.

Ипак, без обзира на остале ривале, сви виде меч Србије и Италије као одлучујући за пласман на ОИ, а италијански медији су истакли да је ове годиен тачно 25 година од почетка ривалитета ових двеју репрезентација.

- Тако је, ривалитет датира одавно и често смо једни другима “упропастили” планове и освајање медаља јер смо се састајали у заврпницама. Италија је наш велики ривал, али и велики спортски пријатељи јер већина наших играча игра тамо или је играла и ривалитет је нешто што нас прати. То пријатељство мора да се сколони на страну јер је питање они или ми – рекао је Грбић.

Једна од перјаница италијанског Трентина је Урош Ковачевић, а он веома добро зна противника и нада се испуњењу циљева репрезентације Србије.

- Припремали смо се два месеца за турнир од три утакмице, мада је турнир незахвалан. На крају, ако све буде како се надамо и да последњи меч са Италијанима одлучује о проласку на Олимпијске игре, шансе су 50-50, можда и неки проценат више на њиховој страни јер играју код куће. То ће бити лутрија, ко буде стрпљивије, буде мање грешио и уђе у меч хладније главе, тај ће бити ближе Токију. Италију одлично познајемо, с већином тих играча играмо у клубовима и имам велико поштовање према њима, али ипак се надам да ће победити бољи и да ћемо се пласирати на ОИ – рекао је Ковачевић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести