Oдбојкаши Србије са две победе у врху табеле Светске лиге

Нису одбојкаши Србије одиграли на врхунском нивоу прве три утакмице Светске лиге са репрезентацијама САД, Белгије и Канаде, али их то није омело да забележе два тријумфа и заузму четврто место јединствене табеле.
Drazen Luburic, FIVB
Фото: FIVB

Јавност је свакако очекивала максимални учинак одбојкаша, као што су то учинили на квалификационом турниру за пласман на Светско првенство (пет победа без изгубљеног сета), али чини се да дуга сезона узима свој данак у овој фази репрезентативних обавеза.

Репрезентација неспорно има квалитет, у Светској лиги брани злато и основни циљ је да се обезбеди пласман на завршни турнир, али не по сваку цену, јер никако не треба ризиковати да се играчи повреде пошто их најесен очекује Европско првенство. Зато је селектор Никола Грбић доста комбиновао, пружио шансу свим играчима, што се у појединим тренуцима, посебно у сусрету с Белгијом, није исплатило.

“Познато је шта нас све очекује овог лета и колико је програм згуснут и обиман. Сви играчи имају иза себе дуге и напорне сезоне, углавном са ситнијим повредама, па морамо да водимо рачуна о томе. Морамо да размишљамо о њиховом здрављу, не желимо да их уништимо, јер су то момци који треба да трају, а не да играју само ове године“, рекао је Грбић.

На други викенд Светске лиге и мечеве са домаћином Ираном, Аргентином и Белгијом нису отпутовали Александар Атанасијевић и Немања Петрић, уместо њих су у Техеран отишли Миран Кујунџић и Александар Благојевић.

“Добро је то што имамо 14 подједнаких играча који својим квалитетом могу да надоместе било чији изостанак. Испред нас је веома напорно репрезентативно лето, већ смо почели, а клупске сезоне су тек недавно завршене. Комбиновање је у том сценарију неопходно, али не верујем да ће нас нешто пореметити. Прошле године је, такође, било изостанака и ситнијих повреда па смо дошли до злата. Најважније је да макар за нијансу унапредимо игру у односу на минули викенд, изборимо неопходан број победа и да дођемо на корак до пласмана на завршни турнир, што је превасходни циљ“, рекао је коректор Дражен Лубурић.

М. Ристић

Табела

1. Француска      3      3      0      9:1   9 

2. Белгија            3      2      1      8:4   7 

3. Бразил            3      2      1      8:5   7 

4. Србија            3      2      1      6:5   6 

5. Пољска          3      2      1      7:6   5 

6. Канада            3      2      1      7:7   4 

7. Русија             3      1      2      6:6   4 

8. Италија           3      1      2      5:6   3 

9. Бугарска         3      1      2      5:8   3

10. Иран              3      1      2      4:7   3

11. Аргентина     3      1      2      3:8   2

12. САД               3      0      3      4:9   1

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести