Одбојкашице Србије стартовале победом на ЕП

Одбојкашице Србије су максималном победом над Чешком од 3:0 почеле 30. Европско првенство. Против номинално најслабијег ривала у групи, наша репрезентација одиграла је таман онолико колико јој је требало за сигуран тријумф, а показала је добар ниво форме који није увек присутан на почетку великих такмичења.
odbojkasice Srbije
Фото: FIVB

Боље су наше девојке почеле сусрет, бољим сервисима и понеком одбраном стекле предност од два поена (8:6), али је уследила серија Чехиња од 4:0 на сервисе Косањове, а тиме и преокрет. Вратила се Србија у егал преко Бошковићеве, али се на други обавезни одмор отишло с предношћу Чешке 16:14. Сервиси Јоване Стевановић, те понека грешка Чехиња и разиграна Тијана Бошковић, донели су серију 6:0 за Србију и осетније вођство нашем тиму, који је тада пронашао жељени модел игре. Одржавале су наше девојке предност, али се ривал није предавао, пришао на 23:22, али није могао до преокрета, јер је Бошковићева, својим деветим поеном у првом сету, донела вођство Србији.

Много одлучније је почела наша репрезентација други сет и добрим одбранама и блоком Стевановићеве, уз помоћ грешака ривалки, дошла до вођства од 8:2 и најавила епилог овог периода игре. Повезале су се Чехиње и блоком се приближиле на три поена минуса, али је поново Михајловићева бомбардовала са сервис линије и вратила наш тим на претходну удаљеност (16:9). Мењао је чешки селектор, али није могао да нађе поставу која би одговорила захукталом противнику, који је за трен ока побегао на чак 10 поена вишка 22:12 и експресно дуплирао вођство.

Кренула је Чешка “на све или ништа”. За почетак то је било довољно само за нерешен резултат, али су се после првог обавезног одмора Чехиње  “одлепиле” добрим сервисима и повеле са 15:10. За то време је Терзић потрошио обе видео провере, више како би нашим девојкама обезбедио додатни одмор, али трајао је нешто слабији период игре Србије. Имала је Чешка 16:11 у yепу, али је Србија на сервисе Стевановићеве изборила изједначење (17:17), а добро је у тим тренуцима функционисао и наш блок. Ипак, није то обесхрабрило ривалке које су направиле серију 3:0 и повеле са 20:17, али је одмах уследио одговор “Лавица” и серија од 4:0 које су у завршницу сета носиле “квалитет”. Добар серис Буше донео је контру коју је реализовала Тијана Бошковић за 23:21, која је до краја меча бриљирала и обезбедила максималну победу једном од главних претендената за медаљу.

М. Ристић

Србија - Чешка 3:0 (25:22, 25:16, 25:23)

ГЕНЏА: Хала “Гојгол олимпијски центар”, гледалаца: 2.000, судије: Жиле (Француска) и Сабо (Мађарска).

СРБИЈА: Буша, Живковић 1, Поповић, Малешевић 4, Михајловић 7, Мирковић, Вељковић 13, Пушић (л), Бјелица, Стевановић 8, Рашић, Бошковић 22, Миленковић, Благојевић (л).

ЧЕШКА: Косањова 6, Кохутова, Хавличкова 14, Нахмилнерова 2, Пурхартова 5, Валкова, Досталова (л), Млејнкова 2, Струшкова 5, Хавелкова 3, Ванкова (л), Винкурова 1, Којдова, Туфарова.

Из стручног угла: Јово Цаковић, тренер Јединства из Старе Пазове

Показала је Србија на првом мечу шампионата да има озбиљну репрезентацију. Одлика великих тимова је да, и када не играју сјајно, добију меч 3:0, а наша репрезентација играла је против Чешке са 70 одсто снаге. Није то још наша игра и препознатљива форма, али то је природно јер је прва утакмица, а форма ће се подизати са сваким наредним сусретом. Ниједног тренутка нисам сумњао у нашу победу, чак ни при великом заостатку у трећем сету, јер сам очекивао да појединка повуче екипу и то се десило. Фали нам стрпљења у неким ситуацијама, посебно када је пријем померен, али све ће то доћи на своје место како првенство буде одмицало. Не треба да се оптерећујемо са изостанцима појединих девојака и сада само треба да се размишља о наредном ривалу, а то је Холандија. Потом је Белгија на реду, а те селекције су сигурно јаче од Чешке.

Резултати

А гру­па (Ба­ку)

Ма­ђар­ска – Азер­бејџан       0:3

Пољ­ска – Не­мач­ка               3:1

Б гру­па (Тби­ли­си)

Ита­ли­ја – Гру­зи­ја                 3:0

Хр­ват­ска – Бе­ло­ру­си­ја        3:2

Ц гру­па (Ба­ку)

Ру­си­ја – Укра­ји­на                3:2

Д гру­па (Генџа)

Ср­би­ја - Че­шка                   3:0

Хо­лан­ди­ја – Бел­ги­ја          3:1

Сутрашњи програм

А група (Баку)

Пољска – Мађарска         (16)

Б група (Тбилиси)

Грузија – Хрватска            (15)

Италија – Белорусија       (18)

Ц група (Баку)

Бугарска – Украјина         (13.30)

Турска – Русија                 (18.30)

Д група (Генџа)

Чешка – Белгија                 (15)

Србија – Холандија            (18)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести