Сутра почиње ЕП за одбојкашице: Србија увек циља медаљу

Европско првенство за одбојкашице почиње сутра и трајаће до 1. октобра, а наслов шампиона брани селекција Русије. Најбоље одбојкашице Старог континента састају се 30. пут, а биће ово пети пут да су две земље организатори (Азербејyан и Грузија) и играће се у три града, Бакуу, Генџи и Тбилисију.
Odbojkasice nase 2121
Фото: FIVB

Одбојкашице Србије играће групну фазу у Генџи, а ривали у Д групи су им Чешка, Холандија и Белгија, три противника за респект и сви се слажу у оцени да је та група најквалитетнија на шампионату. Наше лавице на минулом шампионату у Холандији и Белгији освојиле су бронзано одличје, а без обзир на све недаће које су пратиле наш национални тим, медаља је увек једини циљ.

Репрезентација Србије једна је од најбољих и најцењенијих на свету, овог лета освојила је бронзу у Гран прију и то је лепа увертира за предстојеће првенство. Иако је тим знатно измењен у односу на прошлу годину и Олимпијске игре, “плаве” девојке увек су кругу најужих фаворита за злато, али изостанак дизача Ане Антонијевић и још и сада потпуно неопорављене Бојане Живковић на истој позицији мали су разлози за бригу. Тим је ушао у нови олимпијски циклус и ово је прво велико надметање после Рија, али упркос јакој групи, сви поклоници одбојке у нашој земљи имају разлога за оптимизам.

Фото: OSS


Малешевић: Спремне смо

Примач сервиса репрезентације Србије Тијана Малешевић очекује успех у Азербејyану, уосталом као и читав тим.

„Иза нас је дуго лето и дуге припреме, у међувремену и Гран при, али у мислима нам је било Европско првенство које је главни циљ. Сигурно је да смо спремне, физички и емотивно, остало је само да договоримо неке тактичке детаље. Имамо тешку групу, али смо главне фавориткиње и мислим да ћемо се с Холандијом борити за прво место. Добро знамо све ривале, а жеље су познате и везане су за једну од медаља“, рекла је Малешевићева.


„Добро се у светским и европским оквирима зна шта значи репрезентација Србије и као такви, морамо увек да тежимо највишим циљевима, без обзира на састав тима и проблеме који нас прате. Ову репрезентативну сезону започели смо још у мају и за ових неколико месеци било је успона и падова, али смо се добро показали у Гран прију. Екипа нам је измењена у односу на минулу годину, дошло је смене генерација која је морала да се деси, али имамо добар костур тима и зато можемо да се надамо новим успесима. Имали смо проблема с повредема играчица, углавном лакших, али и ту се стање поправило и одлучили смо да поведемо и Милену Рашић која већ дуго ради на опоравку и надам се да ће моћи да заигра у пуној снази када то буде најпотребније“, рекао је селектор Србије Зоран Терзић.


Николићева држи рекорд

За нашу репрезентацију је на ЕП до сада играло 130 играчица. Рекордер је Јелена Николић која је на седам шампионата одиграла 43 утакмице. Маја Огњеновић (40) је играла на шест Првенстава, Брижитка Молнар (34), Наташа Крсмановић (33) и Сузана Ћебић (27) су играле на пет ЕП, а Цвијета Стакић, Нада Зрилић, Мајда Новак (све по 28), Јована Бракочевић (27) и Милена Рашић (25) на четири Првенства Европе.


Фото: FIVB

Терзић је прокоментарисао неколико припремних мечева, али и на данашњег ривала Чешку.

„Према утакмицама из припремног периода, евидентно је да нисмо у форми у којој желимо да будемо, међутим, припремне утакмице су једно, а овако велико такмичење нешто сасвим друго. Пре свега мислим да ће жеља и мотив код девојака бити на вишем нивоу и да ћемо оу прву високу препреку успешно прескочити. Чешка је изузетно озбиљна репрезентација, много је добила повратком најбоље играчице Хелене Хавелкове и сигурно нас очекује тежак сусрет јер ни њима не мањка амбиција. Без обзира на све, мислим да смо квалитетнији ривал и да ћемо победити на првом мечу на шампионату“, истакао је Терзић.


Полуфинале по навици

Ако је веровати традицију, онда Србију треба очекивати међу четири најбоље селекције на 30. ЕП. Кад год се шампионат одржавао у две земље, екипа Зорана Терзића је играла у полуфиналу. Занимљиво, заузела је на тим шампионатима и све четири позиције.

Наиме, 2007. године, на шампионату одржаном у Белгији и Луксембургу, Српкињама је припало сребро. Потом се, четири године касније, у Србији и Италији, отишло корак даље, на сам врх, када је освојено злато. У Немачкој и Швајцарској 2013, Терзићев тим је завршио као четвртопласирани, да би му на претходном првенству у Белгији и Холандији припала бронза.


Једна од наше две ударне игле је примач сервиса Бранкица Михајловић и она жели једну од медаља.

Фото: Brankica Mihajlović, foto: FIVB

„Дуго смо се спремале и жељно исчекивале ово Првенство. Навикле смо да будемо у нешто ољем положају, што се игре тиче, него што је то сада, али без обзира на проблеме, наш циљ је исти, а то је повратак кући с неком од медаља“, рекла је Михајловићева и наставила.

„Пре две године узеле смо борнзу, а сада бих болела да одемо неки корак даље, али је за сада рано да причамо о томе. Отварамо првенство с Чешком, ривалом кога смо добили у мају на квалификацијама за Светско первенство па се надам да ће тако бити и данас.“

М. Ристић

Фото: FIVB

Програм групне фазе

А група (Баку)

Сутра

Мађарска – Азербејyан (16)

Пољска – Немачка (18.30)

Субота

Пољска – Мађарска (16)

Недеља

Азербејyан – Пољска (16)

Немачка – Мађарска (18.30)

Понедељак

Немачка – Азербејyан (16)

Б група (Тбилиси)

Сутра

Италија – Грузија (15)

Хрватска – Белорусија (18)

Субота

Хрватска – Грузија (15)

Италија – Белорусија (18)

Недеља

Белорусија – Грузија (15)

Италија – Хрватска (18)

Ц група (Баку)

Сутра

Русија – Украјина (13.30)

Субота

Бугарска – Украјина (13.30)

Русија – Хрватска (18.30)

Недеља

Бугарска – Турска (13.30)

Понедељак

Русија – Бугарска (13.30)

Турска – Украјина (18.30)

Д група (Генџа)

Сутра

Србија - Чешка (15)

Холандија – Белгија (18)

Субота

Чешка – Белгија (15)

Србија – Холандија (18)

Недеља

Србија – Белгија (15)

Холандија - Чешка (18)

 

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести