„Орлови” одмеравају снаге с Јапаном, Француском и Русијом

НОВИ САД: Друго издање Лиге нација за одбојкаше почиње данас мечевима првог викенда, а најатрактивнији, по именима репрезентација, биће онај у Новом Саду где ће Србија дочекати Јапан, Француску и Русију.
1
Фото: ОКС

Квалитет на сусретима првог викенда биће бољи од очекиваног, барем када је овај турнир у питању, па је то још један магнет за новосадску публику да испуни Спенс и пружи подршку српском тиму.

Први ривал “орлова” биће Јапан, можда не толико атрактиван, али увек неугодан јер је представник посебне врсте азијске одбојке. О селекцијама Француске, односно Русије не треба трошити речи, управо су ове две репрезентције прошле године играле финале Лиге нација па је квалитет загарантован.

- Од почетка моје тренерске каријере, било да је у питању клупска или репрезентативна, увек сам од играча тражио да се иде на победу, без обзира у ком да смо саставу или ко је ривал, тако ће бити и овога пута – категоричан је био на почетку селектор Србије Никола Грбић. – Увек ћемо играти максимално и без калкулација, то је једна од наших одлика. Чињеница да нема оних “највећих звезда” односно најпознатијих играча у готово свим селекцијама не значи да ће квалитет мечева Лиге нација бити слабији, напротив, мислим да ће бити бољи јер ће екипе бити уједначеније. Лига нација је ове сезоне управо оно што мислим да треба да буде, а то је полигон за младе играче који ће кроз интернационално такмичење сакупити искуство, видети како је то када се игра три меча у три дана, па се путује на други континент, па тек онда играти нове утакмице без тренинга и одмора. Све то је непроцењиво искуство и зато сам срећан јер су све селекције у мање-више истој ситуацији.

Један од најстаријих у саставу Србије биће Душан Петковић, нови играч пољског Белхатова, који ће понети капитенску траку.

- Веома сам задовољан што смо у Новом Саду јер се добро зна шта овај град значи у нашој одбојци и колико је овдашња публика одбојкашки поткована. Наш састав јесте подмлађен, али то не значи да нећемо ући максимално у сваки меч и да нећемо желети да победимо. Добро смо тренирали, атмосфера је на високом нивоу и спремни смо за све изазове овог викенда, али и свих наредних – истакао је Петковић.

Други викенд одбојкаши Србије играће у Отави с домаћином Канадом, Немачком и Аустралијом, трећег викенда играће Србија у Гондомору, с домаћином Португалом, те Бразилом и Кином. Четврти викенд играће наши најбољи одбојкаши у Милану, с домаћином Италијом, Аргентином и Пољском, а последњг петог викенда у Пловдиву с домаћином Бугарском, те Ираном и САД. Финални турнир играће се у Чикагу од 10. до 14. јула.

        М. Ристић

 

Програм данас

Иран – Италија (10)

Кина – Немачка (14)

Србија – Јапан   (17)

САД – Бразил     (17.30)

Француска – Русија    (20)

Пољска – Аустралија (20.30)

Канада – Бугарска     (23.10)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести