ЕП У ОДБОЈЦИ Србија у финалу, пала Француска 3:2 (23:25, 25:23,25:21, 17:25, !5:7)

Одбојкаши Србије пласирали су се у финале Европског првенства јер су савладали репрезентацију Француске са 3:2 у сетовима.
1
Фото: CEV

ПРВИ СЕТ

Први сет добили су Французи резултатом 25:23.

Французи су боље почели и повели са два поена вишка, али како се игра развијала, судије су два пута направиле гаф и помогле домаћину. Ас сервис Лисинца вратио нас је у игру (8:9), али су одмах наступили проблеми с пријемом и домаћин је направио серију 4:0 на сервисе Ле Руа (13:8).

Уз две грешке Бојеа јер наш тим пришао на минус три. Борила се лавовски Србија, играла сјајно у пољу, али је пропустила неколико прилика да се избори за егал (грешке Атанасијевића) па је домаћин поново отишао на четири поена вишка (20:16).

Смогао је наш тим снаге да се преко добрих сервиса Петрића, те поена из блока Јововића и Подрашчанина приђе на 22:21 и врати драму у завршницу првог сета. До краја се играло поен за поен и Француске је освојила први сет – 25:23.

Фото: CEV

ДРУГИ СЕТ

Србија је изједначила на 1:1 у сетовима. Овај период игре решила у своју корист резултатом 25:23.

Повела је Србија 4:0 у другом сету после неколико грешака Француза, али се домаћин брзо вратио до изједначења (5:5). Није то обесхрабрило наше момке, две добре реакције на мрежи донеле су им вођство 9:6, а после и 13:8 уз два блока Подрашчанина.

То је било оно што је требало “Орловима”, читава екипа пратила је Подрашчанина и ушла у шампионски ритам, а протагонисти су били Атанасијевић и Ковачевић све до огромних 18:10, а мењао је селектор Француске, али без успеха.

Напала је домаћа селекција, пришла на 19:15, али једна импровизација Србије је прекинула серију ривала. Још једном су запретили Французи, спасили четири сет лопте и пришли на 23:24, али је приликом сервиса Линел газио линију и Србија је изједначила.

ТРЕЋИ СЕТ

Србија је повела са 2:1.

Домаћин је сјајно започео трећи период игре, снажно нападао па повбео 5:1, а до вођства 8:4 (ас Енгапета) је наш тим на кратко запретио. Само када бисмо одсервирали снажно и прецизно, наишла би серија, али је проблем био тај што је Француска одмах налазила начина да узврати и све врати на претходну меру.

Србија је наперавила серију 3:0, одмах је ривал узвратио, али нова серија од 5:0 нашег тима.на сервисе Ковачевића, донела је предност (12:11), а Атанасијевић и друштво били су јачи у тим тренуцима од ривала и судија.

Играло се дуго поен за поен, Енгапет је био једини расположени код Француза, а серија блокова Србије (Лисинац и Ковачевић) довела нас је на 20:17 и најавила преокрет. Прорадила је одбрана нашег тима, али је и Ивовић унео живост у примачку линију, а грешком Енгапета је Србија преокренула стање ствари на терену у Берсију и дошла на корак до финала.

ЧЕТВРТИ СЕТ

Кренула је Француска на све или ништа у четвртом сету, појачала сервис, а Енгапет и Боје су пуцали са свих страна па је домаћин убрзо повео 12:7, а није помогао ни тајм-аут Ковача.

Почео је домаћин да игра онако како уме, помогле су им грешке Србије, а за трен ока су “Галски петлови”, ношени публиком, повели 16:7 и све је мирисало на одлуку у петом сету. Самопоуздање триколора је расло, а нашим момцима је било јасно да ће ускоро тај-брејк те да треба да се концентришу за одлучујући део игре, а заменио је Ковач дизаче па је шансу добио и млади Тодоровић.

Неколико грешака наших додатно је погурало Французе који су експресно изједначили.

ПЕТИ СЕТ

Два Блок Подрашчанина, две контре Атанасијевића и грешка Енгапета довели су Србију до великих 5:0 почетком тај-брејка, а све на сервисе Нермање Петрића. Није помогао ни тајм-аут Тилија, а била је видљива решеност наших момака да направе ново спортско чудо.

Наставили су “Орлови” да играју на врхунском нивоу, довбре одбране и муњевите контре донеле су Србији велику предност на промени страна, а блок Атанасијевића на Енгапету био је довољан за 9:2. Серија 3:0 Французе је на кратко вратила резултатски, а тајм-аутом је реаговао Слободан Ковач.

Србија је потом заиграла још боље. Дошли смо на 10:6, а Французи су постигли седми поен тек када је Србија била на 14. Следећи поен био је довољан за победу.

Фото: CEV

ПАРИЗ: Хала „Берси“, гледалаца: 15.000, судије: Камбре (Белгија), Фернандес Фуентес (Шпанија).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић, Петрић, Ћировић, Пековић (л), Крсмановић, Ивовић, Јововић, Атанасијевић, Лубурић, Мајсторовић (л), Подрашчанин, Лисинац, Тодоровић.

ФРАНЦУСКА: Гребењиков (л), Патри, Тоњути, Тили, Линел, Енгапет, Ле Ру, Бризар, Боје, Ле Гоф, Бултор, Клевено, Росар, Шинењез.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести