Промоција Лиге нација у Новом Саду

Рачунајући некадашњу Светску лигу, а сада Лигу нација, Нови Сад ће, од петка до недеље, 20. пут угостити најбоље одбојкаше наше земље, а на турниру у оквиру првог викенда играће још Русија, Француска и Јапан.
Liga nacija u Novom Sadu/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Састав групе изазива поштовање, поклоници овог спорта имаће прилику да гледају мајсторе игре преко мреже и зато ко је год у прилици не би требало да пропусти ову, извенсо је, врхуснку спортску приредбу..

Руси су актуелни шампиони Лиге нација, када су у финалу са 3:0 савладали Французе. Русија има четири златне Олимпијске медаље, шест пута  је била првак света, 14 пута шампион Европе, шест Светских купова и три Светске лиге, па ма у ком саставу дошла јасно је да ће у Новом Саду имати шта да покаже. Французи су били једном шампиони Европе (2015) и имају два злата из Светске лиге, док су Јапанци увек лепршави, играју специфично у односу на већину других земаља, а треба истаћи да су били олимпијски прваци (1972) и девет пута шампиони Азије.

Технички организатор турнира је Одбојкашки клуб Војводина НС семе па треба очекивати да ће се актуелни троструки узастопни шампион Србије, искусан у организацији међународних манифестација, потрудити да се такмичење  одржи на највишем нивоу. Нови Сад је добио шансу да угости неке од најбољих селекција на свету, па је спектакл загарантован.

Фото: Ф. Бакић/ Слободан Бошкан, Владимир Батез, Зоран Гајић и Огњен Цвјетићанин

- Карактеристика овог такмичења, као и претходног које се звало Светска лига, је та што наши љубитељи спорта могу да виде квалитетне одбојкашке репрезентације. Ако не организујете Европско, Светско превснтво или Олимпијске игре, немате прилику да гледате и будете уз свој национални тим. Као што смо имали прилику да гледамо наше одбојкашице, актуелне светске и европске првакиње и сребрне са ОИ, у Београду пре неколико дана, тако ћемо сада гледати мушку репрезентацију, која је “само” четврта на свету. Такмичење је постало напорније, за свега 30 дана игра се 15 утакмица, уз интерконтинентална путовања, тако да је за свако поштовање. Зна се шта је Нови Сад и шта је Војводина што се одбојке тиче и срећан сам што се турнир управо овде одиграва – рекао је председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић.


Са Дневником на утакмице

Уз помоћ техничког организатора Одбојкашког клуба Војводина НС семе, наш лист ће данас и у наредна два дана делити улазнице за Лигу нација, које иначе стају 500 динара за дневни програм.

Првих десет читалаца који данас позову број спортске редакције Дневника (021/4806-830), у интервалу од 12 до 12.10 часова, добиће по једну улазницу за утакмице Србија–Јапан (17) и Русија–Фрацуска (20).

СЛОБОДАН БОШКАН: Надам се пуним трибинама

Испред ОК Војводина НС семе о организацији турнира причао је спортски директор Слободан Бошкан.

- За нас је велика част то што смо добили организацију овог догађаја, који је веома захтеван. Критеријуми и стандарди ФИВБ су веома високи и за нас је то био додатни изазов да се прихватимо организације. Наш клуб има дугу традицију у организацији оваквих приредби, а веома  је значајно што имамо подршку Града и Покрајине. Иза нашег клуба је добра сезона, освојили смо титулу, уз заиста велику подршку публике. Сада нам се  пружа прилика да гледамо на делу и репрезентацију и зато се искрено надам да ће трибине бити пуне и да ће љубитељи одбојке у Нови Сад доћи из целе земље - казао је Бошкан.


Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез је истакао велику важност овог турнира и најавио пропратни догађај.

- Хвала председнику ОШ Зорану Гајићу и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на подршци да Лигу нација вратимо у наш град. Одбојка овде има велики значај, Војводина је најтрофејнији спортски колетив у Покрајини, дала је велики број репрезентативаца, освајача медаља и Нови Сад је познат по овом спорту. Поред наше репрезентације, Руси и Фрнцузи, па и Јапанци су магнети за публику и очекујем спортску посластицу. Организоваћемо овог викенда и одбојкашко такмичење - Балкан кидс, где ће се на главном градском тргу у суботу надметати клинци из шест земаља Балкана. Ако време не дозволи ту промоцију, прећи ћемо у малу салу Спенса. Све то радимо због промоције одбојке, а посебна зхвалност иде председнику ОК Војводина НС семе Драгољубу Збиљићу, који је зајдно с Гајићем овај догађај довео у Нови Сад. Желим пуне трибине и подршку нашој репрезентацији пред којом су ускоро велики изазови на квалификационом турнира за одлазак на Олимпијске игре, као и Европско првенство – истакао је Батез.

Испред града Новог Сада, Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин је истакао да је одбојка један од брендова Српске Атине.

- Увек свим срцем стајемо уз одбојку јер, због традиције и због успеха нашег националног тима. Војводина је у великом успону, има велике амбиције за наредну сезону и свакако да ј ће овај турнир свима користити. Град је стао иза ове манифестације и заједно са Покрајином у доброј смо симбиози. Позивам грађане Новог Сада и из других средина  да подрже репрезентацију и учине овај догађај запамћење – поручио је Цвјетићанин.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести