СП Италија-Бугарска: Преокрет Србије против Туниса

БАРИ: Одбојкашка репрезентација Србије савладала је у Барију селекцију Туниса 3:1 (20:25, 25:20, 25:21, 25:20) и забележила другу победу у Ц групи на Светском првенству које се игра у Италији и Бугарској.
Odbojkasi Srbije/OSS
Фото: Одбојкашки савез Србије

Одбојкаши Србије забележили су другу победу на Светском првенству. Уз доста муке пао је Тунис, убедљиво најслабија селекција у нашој Ц групи, али за то је крив приступ наших момака који су мислили да ће се противник предати без борбе. Срећа по Србију је та што је изгубљен први сет па су рокаде у постави донеле резултат на време, али већ данас ће „орловима“ бити потребна много боља игра јер исход меча са Аустралијом може да одлучи о другом, трећем или четвртом месту у групи.

С потпуно резервном поставом почео је овај меч наш селектор Никола Грбић (са изузетком Уроша Ковачевића), пре свега одмарајући играче прве поставе који треба до краја шампионата да изнесу највећи терет, али је то на почетку меча донело све контра очекивања. Поново су се јавили проблеми са пријемом сервиса, па су Тунишани користили сваку прилику и брзо повели са три поена предности (9:6). Добра реакција Грбића, када је прекинуо поен, тражећи видео проверу донела је нашем тиму залет и долазак до изједначења (11:11). Ипак, Тунис није имао нимало респекта према репрезентацији много вишег реномеа и храбро се борио, наставивши да држи контролу над резултатом. Сервиси Карамослија и брзе контре вратиле су Тунис на огромних четири поена вишка у завршници сета (22:18), а промена дизача ништа посебно није донела (ушао Јововић уместо Костића). Без проблема, Тунис је искористио све своје шансе и повео, упркос свим оечкивањима.

Боље је Тунис почео и други сет, имао уводну предност (9:6), али је тада Грбић схватио да је ђаво однео шалу и морао је да посегне за изменама. Увео је Ивовића, Лисинца и Подрашчанина и коначно је Србија заиграла како уме. Уследио је експресни преокрет. Стабилнији пријем донео је више могућности за нападе у којима се највише истицао Марко Ивовић, а није дуго требало да „Орлови“ долете до изједначења.

И када је стартна постава, изузев Атанасијевића, била на терену, Тунис и даље није желео да попусти. Изузетно мало је грешила афричка репрезентација, а Србији је дуго требало да се „одлепи“ од ривала и то се десило тек после сервиса Ивовића и контри Лубурића (15:12). Видело се да наш тим не игра пуном снагом, упркос опомени у првом сету, али били су свесни сви у тиму Србије да су квалитетнији и да ће победа доћи. Распуцао се Лисинац, уз ивовића, у завршници трећег периода игре и наша репрезентација је преокренула стање ствари на терену.

Напали су наши момци сервисом на почетку четвртог сета и одмах преузели контролу и вођство (6:1), али су се одмах опустили и грешкама вратили противника у игру (7:6). Све је тако ишло док Тунис поново није минимално повео, а то је био довољно да наш тим дода гас одлепи се на пристојнију разлику после неколико добрих акција. Ипак, једна грешка и лош пријем Србије вратили су нови егал. Добри сервиси Подрашчанина у право време донели су контре Србији и бег на недостижну разлику у завршници и донели три бода нашем тиму који је још једном показао да и по реномеу слабији ривали могу да угрозе и да је максимална озбиљност неопходна на најквалитетнијој планетарној смотри.

М. Ристић

Србија – Тунис 3:1 (20:25, 25:20, 25:21, 25:21)

(Од нашег специјалног извештача)

БАРИ: Хала „Палафлорио“, гледалаца: 5.000, судије: Меклин (Канада), Лиу (Кина).

СРБИЈА: Околић 3, Ковачевић 14, Катић 5, Петрић, Крсмановић 1, Ивовић 11, Јововић 1, Атанасијевић, Лубрурић 16, Мајсторовић (л), Подрашчанин 8, Росић (л), Лисинац 9, Костић.

ТУНИС: Мрабет, Риден (л), Кади 4, Бен Тара 1, М. Милади 3, Карамосли, Н. Милади 6, Миши 7, Нага 3, Зури, Тауреги (л), Слимене 4, Бонгуи 27, Агреби 7.

Програм недеља

А група (Фиренца)

Јапан – Белгија (17)

Доминиканска Р. – Италија (21.15)

Б група (Русе)

Кина – Египат (16)

Холандија – Француска (19.30)

Ц група (Бари)

Камерун – САД (17)

Србија – Аустралија (20.30)

Д група (Варна)

Порторико – Фунска (16)

Куба – Бугарска (19.40)

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести