Србија боља од САД на старту Светске лиге

НОВИ САД: Одбојкаши Србије тријумфално су кренули у одбрану златне медаље у Светској лиги.
svetska liga, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

„Орлови“ су савладали репрезентацију Сједињених Америчких Држава уз изгубљени сет, али су наставили победнички низ у овом такмичењу. Још једном је Нови Сад остао неосвојива тврђава за бронзане са Олимпијских игара, а публика је поново била играч више за наше већ пословично разигране момке.

После почетне изједначене игре, која је трајала до резултата 8:8, Марко Ивовић је сјајним сервисима иницирао серију наше репрезентације и бег на предност 14:9. Ипак, узвратили су Американци после добрих одбрана и серијом 3:0 вратили се у игру. Узвратио је Ковачевић сервисима и поново су наши одбојкаши имали осетнију предност. Уз још мало кратких потешкоћа, наши момци су одржали предност преко распуцаног Ивовић. Боља игра у завршници и два узастопна ас сервиса Јововића закључили су добру игру и сигурно вођство.

Ниједна екипа није хтела да попусти у наставку. Играло се дуго поена за поен, оба тима била су добра на пријему сервиса па нико није стварао квалитет сервисом. Тако је било до резултат 13:13, а онда су Американци напали сервисом и одлепили до другог обавезног одмора (16:13). Муњевито је реаговала наша репрезентације, селектор Грбић је заменио коректоре, ушао је Атанасијевић уместо Лубурића, а сервиси Лисинца померили су ривала, уз разиграног Ковачевића, довољно за преокрет и вођство 18:17. Имали су наши момци вођство, али нису успели да направе одлучујући ударац те је амерички блок зауставио Атанасијевића на сет лопти и донео изједначење.


Парови за суботу

Канада – САД    (16)

Србија – Белгија       (19)

Парови за недељу

Белгија – САД   (16)

Србија – Канада        (19)


Поново бољи сервиси донели су нашим момцима предност на старту трећег сета, али је због болова у нози игру напустио Подрашчанин (ушао Крсамновић). Држали су наши репрезентативци предност од три поена, а ушло се у нервозни део сета и много сервис грешака. Још један блок Лисинца довео је Србију на четири поена вишка на другом техничком тајм-аут (16:12), а блокови Ковачевића и Крсмановића, те грешка Дефалкоа донели су нашима велику предност, која је рутински претворена у ново вођство.

Била је Србија боља и почетком четвртог сета, али су Американци држали прикључак због повремених грешака наших момака све до средине сета. Чекало се да неко из наших редова сервисом покрене екипу, учинио је то Петар Крсмановић, а помогао је и Урош Ковачевић одличном одбраном и Србија је повела 18:15. Тек касније, два снажна ас сервиса Марка Ивовића донели су великих пет поена вишка нашој репрезентацији. Узвратила је Америка са два блока, вратила неизвесност, али је све на очекивану меру вратио Крсмановић блоком и распршио све дилеме око победника.

Велика сала СПЦ Војводина, гледалаца: 6.300, судије: Зенович (Русија), Мокри (Словачка).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 15, Катић, Петрић, Шкундрић (л2), Ивовић 17, Јововић 2, Буцуљевић, Атанасијевић 11, Лубурић 5, Мајсторовић (л1), Подрашчанин 3, Лисинац 8, Крсмановић 7.

САД: Кармоди, Сандер 13, Хендрик, К. Шођи 1, Ленгло, Кристенсон 3, Мекдонел 8, Печ 2, Кларк 11, Дефалко 8, Маугутутиа, Смит 9, Вотен (л2), Е. Шођи (л1).

Претходно, у првом мечу дана у Б групи Канада је победила Белгију 3:2.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести