Вучић: Цела Европа зна да смо одбојкашка сила број 1

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић захвалио се данас одбојкашкој репрезентацији Србије на освојеној титули на Европском првенству, уз поруку да цела Европа зна да смо одбојкашка сила број 1, и замолио их да, заједно са женском репрезентацијом донесу медаљу са Олимпијских игара, јер је то важно за престиж земље.
1
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Наши грађани су поносни због фантастичног резултата. Поред дама које су донеле злато из Анкаре, ви сте донели злато из Париза. Цела Европа зна да смо одбојкашка сила број 1. Само још олимпијског злата и више проблема нема", подвукао је Вучић који је данас примрио златне одбојкаше.

Вучић је рекао да оно што држава може да врати јесте да до следеће године крене у изградњу великог комплекса на Новом Београду, за шта су све дозволе добијене, и треба само да се заврши поступак реституције.

Он је оценио да би у априлу могла да крене реализација овог пројекта.

Указао је да држава испуњава своје обавезе и да ће већ у наредна два дана оно што су заслужили и зарадили одбојкаши имати на својим рачунима.

Истовремено указао је и на зарађене националне пензије, које су значајније од једнократне своте од 20.000 евра, јер у данашњим условима оне достижу укупну своту од 400.000 евра, а достићиће и пола милиона.

„Достојно сте се борили, као лавови. Било је фантастично гледати вас, посебну енергију коју сте приказали", нагласио је он.

Захвалио им се што су обрадовали наше људи широм света, а посебно тренеру који их је одлично припремио.

„Људи мисле то је само дођеш и удариш лопту, али то су сати и недеље тренирања, невиђања са породицом.Видео сам данас, неколико њих је дошло са децом, и пожелео сам им да више времена проведу са њима", нагласио је Вучић.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Замолио је одбојкаше да им не понестане мотива и да се изборе за Олимпијске игре, те са девојкама да пробају да донесу медаље из Токија.

„То је важно за престиж нације. Колективни спортови на Олимпијским играма су посебно престижни", казао је Вучић.

Рекао је да је држава спремна да разговара о јачању наше лиге.

„Помогли смо ове године ватерполо и верујем да ћемо за две године поново играти за првака Европе. Ајде за две три године да наши одбојкаши и одбојкашице играју неки Фајнал фор", казао је он.

Разговарајући са одбојкашима замолио их је да му објасне који сервис се када бира, јер је до сада мислио да су само јаки сервиси битни, а видео је овај пут да и "уврнути" имају смисла.

Вучић се нашалио на рачун Борута Пахора, председника Словеније, коју су српски одбојкаши савладали у финалу, а који је пратио финале уживо у Паризу.

"Мој друг Пахор је џабе долазио. Само нека од долази на утакмице, ми нећемо, да не будемо малери, али ми ћемо да вас примамо само када завршите победама", рекао је Вучић уз осмех.

Капитен репрезентације Никола Петрић захвалио је председнику на лепим речима.

"Велика је част бити овде. Увек је велика част представљати своју државу и свој народ, које смо освајањем медаље учинили поносним и срећним. Хвала вам на подршци коју сте нам указали", рекао је Петрцих.

Селектрор Слободан Ковач рекао је да су се сви трудили да буду најбољи и на крају осветлали образ земље.

"Ови играчи су феноменални, омогућили су ми да доживим фантастичне тренутке. Ово данас је нешто специјално и хвала им што су ми дозволили да то доживим", рекао је Ковач.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Одбојкаши су председнику поклонили дрес капитена са бројем 4, са потписима свих играча, а селектор одбојкашку лопту.

Уз одбојкаше, стручни штаб и руководство Одбојкашког савеза Србије, на челу са председником Зораном Гајићем, пријему су присуствовали и председник ОКС Божидар Маљковић и државни секретар за спорт Предраг Перуничић, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Српски одбојкаши постали су шампиони Европе, пошто су синоћ у финалу Европског првенства у Паризу победили Словенију после преокрета 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:20).

Златни момци су нешто пре 13 сати слетели на аеродром "Никола Тесла", а вечерас ће им бити приређен дочек за испред Скупштине града Београда.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести