Збиљић: Вошини ривали могу да забораве на домаће трофеје

НОВИ САД: Крајем 2017. године Драгољуб Збиљић стао је на чело Одбојкашког клуба Војводина НС семе и до сада су промене у новосадском великану попримиле велике размере.
d
Фото: Slobodan Boškan i Dragoljub Zbiljić uspešno vode šampionsku ekipu/OK Vojvodina NS seme

Као успешан привредник направио је искорак и на спортској сцени и његов скоро четворогодишњи рад није остао непримећен, па је уследило специјално признање на традиционалној додели спортских награда Града Новог Сада.

Успео сам да срушим баријеру у јавности. Људи улазак привредника у спорт везују искључиво кроз новчана улагања, што је потпуна деградација и јако површно поимање ствари. Верујем да сам успео да оповргнем такве предрасуде, каже Збиљић.

Како додаје, када је ушао у клуб, осим новца, унео је много енергије. Желео сам да одбраним систем, да га појачам, да учиним још бољим и лакшим функционисање клуба, да раширим маркетинг. И сви заједно смо успели у томе. У том смислу и награда коју сам добио ми прија. Нови Сад је јако захтеван, посебно према нама који дођемо из мањих средина. Ја сам из Бора и требало ми је пуно времена да се докажем, да убедим све да пре свега волим Нови Сад, да желим велике резултате. Награда је, ипак, тимска победа, јер све што сам набројао успели смо заједно, као велика породица. Данас послујемо као озбиљан европски клуб и то је нешто што је заслужило награду, а ја сам је доживео као клупску, не као личну, поручује Збиљић.


Војводина у срцу

Иако успешан привредник, Збиљић жели да га јавност препознаје као одбојкашког човека.

Ево једног примера, пре пар месеци ме је зауставила саобраћајна полиција, човеку је било познато име, па ме је питао чиме се бавим. Нисам споменуо ни Јужну Бачку, ни Електромонтажу, Манекс, него сам рекао да  сам председник Одбојкашког клуба Војводина. То носим у срцу и очекујем да ме по томе препознају. Нови Сад је град одбојке, уз максимално уважавање осталих спортова, мислим да је место председника ОК Војводина нешто што је посебно. Велика ми је част и уживам у томе, поручио је.


Од доласка у Војводину он је јасно ставио до знања какве високе амбиције клуб треба да има.

Када сам преузео место председника Управног одбора рекао сам да ћемо 2020. играти европски фајнал – фор. Наравно, свима је било јасно, и мени, да то није реално, али у том тренутку то је била порука свима у клубу и ван њега да сам дошао због великих дела. Нису ми били довољни само резултати у Србији, јер су и  пре мене тај посао људи у клубу  јако добро радили. Војводина је већ била усмерена ка трофејима, а ја сам желео да изађемо ван оквира, да направимо озбиљан резултат у Европи, односно у Лиги шампиона. За то нам треба времена, али је у том тренутку то била озбиљна медијска порука да идемо тим путем. Без великих и храбрих планова и жеља не могу се ни остварити циљеви, каже председник Клуба.

Први тим четвороструког узастопног шампиона и прошле године освајача сва три трофеја остао је исти, уз минималне промене.

То је скуп момака са озбиљним карактером, стваралачким, енергичним. Борбени су и ходају подигнуте главе, не понашају се бахато ван паркета, на терену стварно показују ко је ко, али и да је дрес Војводине светиња. То јесте приступ игри какав ја желим и то је клуб какав сам замишљао, бар док сам ја на челу. Трофеје не доводим у питање. Можда ће екипа и лакше стићи до пехара него што то било ко очекује. Мислим да је овај тим у домаћим оквирима тешко победити у важним утакмицама, наводи наш саговорник.

Председник истиче да већ има план за ову и следећу годину када је реч о првој екипи.

Чак мислим да знам и састав тима. Односно, то је моја жеља и значајна финансијска средства ће бити уложена. За сваки успех у животу је потребан план, ја га у овом тренутку имам, а направљен је заједно са спортским директором Слободаном Бошканом. О првом тиму сам већ рекао шта мислим, па зато желим да већи део екипе остане. Жеља су нам одређена појачања на неким позицијама и да то буду можда и играчи из репрезентације. Полако позиције треба да заузимају и наши јуниори, неки ће и на каљење. Могу само да поручим да смо изашли на аутопут, возимо 130 на сат и ту ће тешко ко да нас заустави. Колико ћемо брзо стићи до европских резултата, да ли је то за годину, две - три, нема везе, ми се сигурно враћамо на мапу Европе и остајемо у Лиги шампиона без квалификација, након једне године када ћемо направити бум. Мислим да ће многима бити тешко и на међународној сцени да се изборе са нама, најављује Збиљић.

Како каже, када је реч о европским такмичењима, изабрао је тежи пут.


Резултати и ван терена

По доласку нове управе остварена су озбиљна инфраструктурна улагања и то ће дати резултат у будућности.

Што се тиче јуниора и кадета - дефинитивно смо репрезентација Србије. Селекција се ради озбиљно и очекујемо да велика звучна имена у будућности буду управо из наше школе. Све је урађено, створили смо базу, резултатску и инфраструктурну, имамо будућност. Оно што је исто важно јесте то да ниједан динар никоме не дугујемо. Спремни смо на додатно улагање у сениорску екипу. Имамо добру сарадњу са Одбојкашким савезом Србије, а желим да захвалим и Влади Србије која је помогла наступе на међународној сцени. Пре свега, помоћ и подршку имамо од Града Новог Сада и наших спонзора. Имамо добру комуникацију са ривалима и одличну сарадњу са ОК Нови Сад. Радује ме да Неyад Османкач води тај тим, зна да ради с младим играчима. Желим им улазак у Суперлигу, јер би тада наши играчи добили квалитетно искуство, а очекујем да наши јуниори играју у тој екипи и кале се, најавио је Збиљић.


Већина председника мог ранга у неком клубу би одмах 2017. уложила све у први тим и појачала се, јер то је оно што се прво види. Ја сам кренуо тежим путем, урадио сам најпре оно што се не види. А оно што ће се видети је следећих десет година. Ко воли одбојку и Војводину имаће прилику да ужива с нама у великим утакмицама, које ћемо да добијамо. Као што сам рекао на почетку, не ради се само  о новцу, ово је питање енергије. Постали смо оно што јесмо. Свака част свакоме ко се у Србији бави одбојком, али могу слободно да кажем да у наредних десет година забораве на трофеје. А бацам рукавицу и европским клубовима, биће им тешко да играју са нама, потпуно сам сигуран у то, поручио је Драгољуб Збиљић.

Т. Маровски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести